Kreml luonnehti maanantain neuvotteluja Yhdysvaltain kanssa positiivisiksi, mutta korosti prosessin olevan yhä kesken

Venäjän ja Yhdysvaltain väliset neuvottelut maanantaina Genevessä olivat Kremlin mielestä positiivinen alku vuoropuhelulle. Neuvottelut Euroopan turvallisuudesta ja Ukrainan tilanteesta eivät tuoneet suuria läpimurtoja, mutta osapuolet sopivat jatkavansa keskusteluja.

– Ne ansaitsevat positiivisen arvion, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi neuvotteluja tiistaina.

– Mutta tämä ei ole prosessi prosessin takia. Tärkeintä tässä on lopputulos. Siitä ei pysty sanomaan vielä mitään.

Neuvottelut käytiin kireässä geopoliittisessa tilanteessa, sillä Venäjä on koonnut noin satatuhatta sotilasta Ukrainan rajojen tuntumaan ja vaatinut samaan aikaan Yhdysvalloilta ja Natolta merkittäviä myönnytyksiä.

Venäjän delegaatio vakuutti maanantaina yhdysvaltalaisille, ettei Venäjä suunnittele hyökkäystä Ukrainaan. Venäjä myös kertoi haluavansa jatkaa vuoropuhelua.

– Edessä on muutamia neuvottelukierroksia, joiden jälkeen meillä on selvempi kuva siitä missä olemme, Peskov sanoi.

– Vielä ei ole monia syitä optimismiin. Olisi naiivia ajatella, että yksi neuvottelukierros toisi lopullisen tuloksen.

Geneven neuvottelut avasivat diplomatian superviikon, sillä vuoropuhelu Venäjän ja lännen välillä jatkuu keskiviikkona Nato-Venäjä-neuvoston puitteissa, ja torstaina tilannetta puidaan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) kokouksessa.

Zelenskyi haluaa neljän maan huippukokouksen

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ehdottaa kansainvälistä huippukokousta Venäjän, Ukrainan, Ranskan ja Saksan kesken Ukrainan konfliktin lopettamiseksi.

Zelenskyi tapasi tiistaina Ranskan ja Saksan hallintojen edustajia Kiovassa. Tapaamisessa keskusteltiin rauhanomaisen ratkaisun löytämisestä nykyiseen kireään tilanteeseen Ukrainan rajoilla.

– On aika sopia merkityksellisellä tavalla konfliktin lopettamisesta, ja olemme valmiita tekemään tarvittavat päätökset uudessa huippukokouksessa neljän maan johtajien kesken, Zelenskyi lausui tapaamisen jälkeen.

Ukrainassa on sodittu vuodesta 2014 lähtien, jolloin Venäjä miehitti ja liitti itseensä Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan, ja Venäjän tukemat separatistit alkoivat sotia Itä-Ukrainassa maan keskushallintoa vastaan.

Ukrainan tilanteesta on ennenkin neuvoteltu näiden neljän maan kesken niin sanotussa Normandia-ryhmässä. Viimeksi neljän maan johtajat ovat kokoustaneet joulukuussa 2019.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba puolestaan sanoi tiistaina, ettei Venäjällä ole sananvaltaa siihen, liittyykö Ukraina Natoon. Asia on tämänhetkisten jännitteiden ytimessä.

– Venäjällä ei ole äänioikeutta Ukrainan Nato-jäsenyyteen. Tämä on ehdoton linja, jota Ukraina tai kumppanimme eivät ylitä, Kuleba sanoi.

– Länsi ei suostu antamaan Venäjälle takuita liittouman itälaajenemisen pysäyttämisestä, koska se merkitsisi sille strategista tappiota.

Mainos: Savon Sanomat

Etusivulla nyt

Mainos: Skanska Talonrakennus Oy

Luetuimmat

Palvelut