Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: Perussuomalaisten aluevaaliehdokkaat saaneet yli kaksi kertaa niin paljon rikossyytteitä kuin muiden isojen puolueiden ehdokkaat

Perussuomalaisten aluevaaliehdokkaat ovat saaneet viime vuosina rikossyytteitä yli kaksi kertaa niin paljon kuin muiden isojen puolueiden ehdokkaat, kertoo Helsingin Sanomien selvitys.

Perussuomalaisten selvä ero muiden puolueiden ehdokkaisiin on pysynyt samalla tasolla kuin vuosien 2017 ja 2021 kuntavaaleissa. Kaikki puolueet ovat kuitenkin ottaneet aluevaaleissa ehdokkaikseen aiempaa vähemmän poliisin kanssa tekemisiin joutuneita poliitikkoja.

Selvityksen mukaan 6,3 prosenttia aluevaaleissa ehdolla olevista perussuomalaisista on saanut vuosina 2016–2021 yhden tai useamman syytteen. Viime vuoden kuntavaalien alla vastaava osuus oli 8,2 prosenttia.

Toiseksi eniten oikeuden eteen ovat joutuneet vasemmistoliiton ehdokkaat, joista yhden tai useamman syytteen oli saanut 3,0 prosenttia ehdokkaista. Kolmanneksi suurin osuus oli kristillisdemokraattien keskuudessa, 2,2 prosenttia.

Vähiten syytteitä ovat saaneet RKP:n ja vihreiden ehdokkaat.

Syyte ei ole sama asia kuin tuomio, mutta kaikkiaan noin 95 prosenttia nostetuista syytteistä johtaa tuomioon, HS kertoo. Kaikki lehden jutussa käsitellyt syytteet eivät ole johtaneet tuomioon.

Aluevaaleissa on ehdolla kaikkiaan liki 10 600 ihmistä. Kaikkien ehdokkaiden määrään verrattuna syytteitä saaneiden luku on pieni, vajaat kolme prosenttia tutkitusta joukosta.

Ehdokkaiden saamat rikossyytteet keskittyvät miehille. HS:n selvityksen syytteitä saaneista 79 prosenttia on miehiä, kun miesten osuus kaikista ehdokkaista on 55 prosenttia.

Oikeuden eteen joutunut aluevaaliehdokas on todennäköisimmin ollut syytettynä pahoinpitelystä. Toiseksi yleisin syy joutua käräjille ovat törkeät rattijuopumukset ja kolmanneksi yleisin syy liikennerikkomukset, selvitys kertoo.