Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutissuomalaiselle kolmanneksi eniten uutisvoittoja Suomessa – "Uutisnälkämme on ilmeisen kovaa"

Kahdeksan hengen toimituksen vahvuus on tiimityö.

Uutissuomalainen saavutti kolmanneksi eniten uutisvoittoja viime vuonna, selviää STT-siteeraustilastosta. Suomen Tietotoimisto (STT) lainasi Uutissuomalaisen uutisia vuoden aikana 79 kertaa.

Tilaston ykkönen on edellisvuosien tapaan Yle, ja toiseksi eniten STT siteerasi Helsingin Sanomia. Tiedot perustuvat STT:n Journalisti-lehdelle tekemään selvitykseen.

Uutissuomalaista johtavan uutispäällikön Matti Pietiläisen mukaan hyvän sijoituksen takana on toimittajien erikoistuminen tiettyihin seuranta-alueisiin ja todella vahva tiimityö.

– Meidän on oltava paras tiimi, jotta voimme olla maan tehokkain uutiskone. On ollut ilahduttavaa, miten uudet tulijat ovat kerta toisensa jälkeen sitoutuneet yhteistyön kulttuuriin ja havainneet siinä piilevän kilpailuedun.

– Uutisnälkämme on ilmeisen kovaa ja jokaisen toimittajan perustekemisen taso niin hyvä. Muuten tällainen ei onnistuisi.

Uutissuomalainen on Mediatalo Keskisuomalaisen lehtien ja sanomalehti Karjalaisen yhteistoimitus, joka palvelee 17:ää lehteä. Uutissuomalainen on osa Väli-Suomen Mediaa, joka on Mediatalo Keskisuomalaisen tytäryhtiö.

Uutissuomalaisen taakse siteerausvertailussa jäävät muun muassa MTV, Iltalehti ja Ilta-Sanomat.

Väli-Suomen Median hallituksen puheenjohtaja Markus Pirttijoki muistuttaa, että Uutissuomalaisen sijoituksen arvoa lisää kokoero muihin listalla oleviin toimituksiin. Uutissuomalaisessa on uutispäällikön lisäksi seitsemän toimittajaa.

– Uutissuomalainen on pieni mutta äärettömän pippurinen. Se on keskittynyt yhteiskunnallisiin uutisiin, joilla on siteerausarvoa. Sijoitus todistaa, että linja on oikea.

Uutissuomalainen on ollut viiden toimintavuotensa aikana neljä kertaa STT:n kolmanneksi siteeratuin toimitus. Pirttijoen mukaan se kertoo tasaisesta laadusta.

– Uutissuomalainen tekee hyvin kurinalaista uutistyötä. On tärkeää, että pystymme palvelemaan lukijoitamme tasaisesti laadukkaalla uutistuotannolla.

Myös Väli-Suomen Median toimitusjohtajana toimiva Pietiläinen toteaa, että Uutissuomalaisen uutiset kertyvät kapeammalta alueelta muihin toimijoihin verrattuna, joten omien uutisten kaivamiseen on käytettävä enemmän aikaa.

– Emme seuraa esimerkiksi urheilun tai kulttuurialan uutisaiheita muiden siteerauslistalla korkealla olevien tavoin. Laajasti eri puolilla Suomea olevien lehtien lukijoita palvelevana emme myöskään ole millään tapaa alueellinen uutismedia.

STT:n siteerauslistaus on media-alan sisällä tunnustettu uutistoimituksen tason mittari. Pietiläinen toteaa, että kaikki valtakunnallisesti toimivat mediat pyrkivät kaivamaan omia, olennaisia uutisia lukijoilleen eli tulemaan siteeratuksi.

– Siteeraus osoittaa, että uutinen on niin hyvä ja laadukas, että muutkin haluavat siitä kertoa, Pirttijoki kiteyttää.

Journalistiikan professori Mikko Villi Jyväskylän yliopistosta uskoo, että siteerauksilla on merkitystä niin toimitusten ammattiylpeyden kuin brändinkin kannalta.

– Siteeraukset tuovat näkyvyyttä. Kun juttua siteerataan, ihmiset löytävät alkuperäisen jutun äärelle ja voidaan mahdollisesti saada uusia tilaajia.

Villin arvion mukaan jutun siteeraaminen kertoo useimmiten siitä, että sisältöön on käytetty resursseja. Niin sanotuilla bulkkiuutisilla ei siteeraustilastossa pärjää.

– Se on hyväksi medialle, mutta myös yhteiskunnalle ja lukijoiden kiinnostukselle.

Uutissuomalainen on työkiertotoimitus, jonne toimittajat tulevat Mediatalo Keskisuomalaisen lehdistä ja Karjalaisesta määräajaksi. Viime vuonna toimituksessa työskentelivät Pietiläisen ohella Sanna Inkinen, Outi Laatikainen, Erno Laisi, Markus Mattlar, Henna Sotamaa-Leino ja Maarit Vaaherkumpu sekä kotitoimituksiinsa viime vuoden aikana palanneet Ari Helminen, Juha Honkonen ja Mikko Välimaa.

Tänä vuonna Uutissuomalaisessa on aloittanut Anna Kivinen ja helmikuussa aloittaa Vanessa Valkama.