Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Yön uutiskooste | Fimea: Koronalääkkeet todennäköisesti yhteishankintoina, Itämereen upotettujen aseiden vaikutukset merielämään herättävät huolta

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Fimea: Koronalääkkeet todennäköisesti yhteishankintoina

Koronalääkkeet eivät ole tällä tietoa tulossa normaalireittiä apteekkeihin ainakaan alkuvaiheessa. Koronalääkkeitä kehittävät Pfizer ja MSD haluavat Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean tietojen mukaan tuotteidensa jakelun kulkevan joko EU:n yhteishankintana tai suoraan kunkin maan omina hankintoina.

Fimea arvioi, että yhtiöt pyrkisivät jakeluun alkuvaiheessa tätä kautta eivätkä suoraan apteekkeihin kuten normaalisti. Euroopan lääkevirasto EMA arvioi parhaillaan Pfizerin ja MSD:n lääkkeitä.

Itämereen upotettujen aseiden vaikutukset merielämään herättävät huolta - myrkkyjen haitoista kertyy lisää todisteita

Itämereen upotetut taisteluaseet aiheuttavat lisääntyvää huolta. Yhä enemmän todisteita kasaantuu siitä, että taistelukemikaaleista vuotavat myrkyt vaarantavat meren ekosysteemiä.

Esimerkiksi myrkyllisten fenyyliarseeniyhdisteiden hajoamistuotteita voi kerääntyä merieliöihin, kuten simpukoihin, äyriäisiin ja kaloihin.

Taisteluaineiden riskit ovat nousseet huolenaiheeksi myös energiahankkeiden kuten tuulivoimaloiden myötä. Merenpohjaan ei ole turvallista rakentaa, jos siellä on myrkyllisiä yhdisteitä vuotavia aseita.

Aluevaalien ennakkoäänestys jatkuu viikonloppuna Suomessa ja loppuu ulkomailla tänään

Aluevaalien ennakkoäänestys jatkuu kotimaassa viikonloppunakin. Ulkomailla ennakkoäänestysaika päättyy tänään.

Ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona ja jatkuu kotimaassa tiistaihin saakka.

Ennakkoäänestysaikana voi äänestää vapaasti missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa, kotimaassa tai ulkomailla.

Aluevaaleissa on kotimaassa yhteensä 900 yleistä ennakkoäänestyspaikkaa.

Vaaleissa valitaan uusien hyvinvointialueiden valtuustot, jotka päättävät sosiaali- ja terveyspalveluiden ja pelastustoimen järjestämisestä ensi vuoden alusta.

Perjantaihin mennessä aluevaaleissa oli äänestänyt 11,6 prosenttia äänioikeutetuista.

Pohjois-Korea vahvisti epäillyn ohjuskokeen

Pohjois-Korean valtion media on vahvistanut maan tehneen ohjuskokeita. Etelä-Korean ja Japanin viranomaiset kertoivat epäilystään jo perjantaina. Kyseessä on Pohjois-Korean kolmas ohjuskoe runsaan viikon aikana.

Tällä viikolla tehdyn toisen testin jälkeen Yhdysvallat julkisti uudet pakotteet, jotka kohdistuvat Pohjois-Korean ballististen ohjusten ohjelmaan liittyviin viiteen ihmiseen. Pohjois-Korean johto puolestaan vannoi, ettei maa luovu oikeudestaan puolustaa itseään. (Lähde: AFP)

Tennistähti Djokovic on jälleen pidätetty Australiassa

Tennistähti Novak Djokovic on jälleen pidätetty Australiassa. Oikeuden asiakirjoista käy ilmi, että Djokovic on pidätettynä Melbournessa sen aikaa, kun hänen karkottamistaan käsitellään.

Australian maahanmuuttoministeri päätti perua rokottamattoman serbialaisen viisumin perjantaina. Tennispelaajan Australiassa olemista on jo aiemmin käsitelty oikeusteitse.

Australian hallitus näkee, että Djokovicin läsnäolo maassa Australian avointen aikana voi vaarantaa ihmishenkiä ja järjestystä lisäämällä rokotevastaista tunnelmaa ja välinpitämättömyyttä koronasääntöjä kohtaan. (Lähde: AFP)

Barkov avitti Panthersin murskavoittoon Starsista

Jääkiekon NHL:ssä Florida Panthers on kurittanut Dallas Starsia kaataen texasilaiset maalein 7–1.

Floridan maalitykitys alkoi ensimmäisessä erässä, ja Dallas pääsi heiluttamaan verkkoa ensimmäisen kerran vasta päätöserän alussa. Starsin ainoa maali syntyi Roope Hintzin mailasta. Osumasta sai syöttöpisteen Esa Lindell.

Panthersin kapteeni Aleksander Barkov oli syöttämässä joukkueensa kolmatta maalia. Barkovin joukkuetoveri Sam Bennett teki pelissä hattutempun.

Englannin Valioliigan myöhäistottelu päättyi tasalukemiin

Englannin Valioliigan myöhäisottelussa kohdanneiden Brightonin ja Crystal Palacen kamppailu päättyi tasapisteisiin 1–1.

Brighton onnistui tasoittamaan ottelun ja nappaamaan pisteen tapahtumarikkaan pelin viime metreillä. Ottelun ensimmäisellä puoliskolla Brightonilla oli epäonnea, kun rangaistuspotku torjuttiin, ja myöhemmin maali hylättiin. Joukkueen maali syntyi viimein Crystal Palacen Joachim Andersenin omana maalina Brightonin Neal Maupayn vedosta.

Ottelun jälkeen Brighton on Valioliigan taulukossa sijalla kahdeksan ja Crystal Palace puolestaan sijalla yksitoista. (Lähde: AFP)