Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Robottilennokki lensi ruotsalaisen ydinvoimalan alueella, poliisi tutkii asiaa – tapahtumasta on informoitu myös Ruotsin puolustusvoimia, joka on tällä viikolla lisännyt valmiuttaan venäläisten sota-alusten tultua Itämerelle

Ruotsissa on havaittu drone eli robottilennokki lentämässä Forsmarkin ydinvoimalan alueella eilisiltana. Ydinvoimala sijaitsee maan itärannikolla.

Ruotsin poliisi sai ilmoituksen dronesta ydinvoimalan vartijalta. Poliisi yritti jäljittää lennokkia, mutta kadotti sen kuitenkin näkyvistään. Lennokin kerrottiin kadonneen näkyvistä, kun se oli lentämässä Gräsön saaren suuntaan.

Lennokin on kerrottu olevan kookkaampaa mallia, koska se oli onnistunut lentämään kovasta tuulesta huolimatta.

Poliisin mukaan sille ilmoitettiin myös Ringhalsin ja Oskarshamnin ydinvoimaloiden lähellä lentäneestä dronesta, mutta Aftonbladetin mukaan tieto on todettu perättömäksi.

Uutistoimisto TT:n mukaan taas Ringhalsin ja Oskarshamnin ydinvoimalan työntekijät olisivat ilmoittaneet droneista poliiseille, jotka eivät kuitenkaan onnistuneet saamaan niistä havaintoja.

Poliisi on kuvannut tapausta epätavalliseksi. Se ei ole nimennyt ketään epäiltyä tapauksessa.

Puolustusvoimia informoitu

Asiasta on kirjattu poliisille ilmoitus muun muassa kohteiden luvattomasta kuvaamisesta ja ilmailulain rikkomisesta.

Forsmarkin ydinvoimalan lehdistöpäällikkön Josef Nylenin mukaan ydinvoimalan yllä on lentokielto. Hän ei kommentoi, onko ydinvoimalassa lisätty esimerkiksi turvatoimia tapahtuman jälkeen.

Myös Ruotsin puolustusvoimia on informoitu tapahtuneesta.

Ruotsin puolustusvoimat lisännyt valmiuttaan

Ruotsin puolustusvoimat lisäsi aiemmin tällä viikolla läsnäoloaan Gotlannissa Visbyssä sen jälkeen, kun kolme venäläistä maihinnousualusta lipui Itämerelle.

Maan puolustusvoimien lehdistöedustaja Therese Fagerstedt kertoo uutistoimisto TT:lle, että Gotlantiin lensi eilen muun muassa sotilaskuljetuskone, joka toi saarelle lisää puolustusvoimien kalustoa sekä sotilaita.

Ruotsalaismedian mukaan saarelle tuotiin myös meriteitse lisää sotakalustoa. Gotlannin Visbyn kaduilla on nähty niin sotilaspartioita kuin panssariajoneuvoja .

– En ajattele, että tätä pitäisi nähdä erityisen dramaattisena, vaan päivänselvänä varautumisena siihen, mitä ulkomaailmassa tapahtuu, sanoi Ruotsin puolustusvoimien operaatiopäällikkö, kenraaliluutnantti Michael Claesson Ruotsin radiolle.

Muun muassa Yhdysvallat ja Venäjä neuvottelivat tällä viikolla Ukrainasta ja laajemminkin Euroopan ja maailman turvallisuustilanteesta, mutta neuvottelut päätyivät tuloksettomina.