Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mediatiedot: Tongalla jo kolmas tulivuorenpurkaus päivien sisään, tuhoista ja henkilövahingoista vain vähän tietoa

Tyynellämerellä sijaitsevan Tongan saarivaltion alueella on havaittu jälleen suuri merenalainen tulivuorenpurkaus. Kyseessä on kolmas purkaus neljän päivän sisällä. Asiasta uutisoivat muun muassa BBC, CNN sekä Suomessa Yle.

Lauantaina Hunga Ha'apai -tulivuori purkautui vain reilun 60 kilometrin päässä Tongan pääkaupungista Nuku'alofasta. Tuhkapilven laskeutuessa Uusi-Seelanti ja Australia ovat maanantaina lähettäneet sotilaslentokoneita arvioimaan tulivuorenpurkauksen aiheuttamia tuhoja.

BBC:n sivustolla esitetyt satelliittikuvat havainnollistavat purkausta. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Tongan muodostaa reilut 170 saarta, joissa yhteensä asuu noin 100 000 ihmistä. Nuku'alofa on kärsinyt merkittäviä vahinkoja merenalaisen tulivuorenpurkauksen aiheuttaman tsunamin seurauksena, mutta loukkaantumisista ja kuolemista ei ole toistaiseksi raportoitu. Lisäksi voimakkaita aaltoja kantautui muun muassa Uuteen-Seelantiin, Japaniin, Yhdysvaltoihin ja Chileen.

Punaisen ristin edustajat ovat arvioineet BBC:lle, että purkaukset voivat pahimmillaan vaikuttaa 80 000 ihmiseen. CNN:n tietojen mukaan kyseisellä järjestöllä olisi tarpeeksi resursseja auttaa hädässä 1 200 tongalaista kotitaloutta. Järjestö on kutsunut tulivuorenpurkausta alueen pahimmaksi vuosikymmeniin. Tongassa juomavesivarat voivat olla saastuneet tuhkasta ja savusta.

Uusi-Seelanti on kertonut avustavansa Tongaa avustustarvikkeilla. Australia puolestaan on ilmoittanut, että se valmistautuu lähettämään lento-olosuhteiden helpottuessa alueelle puhdasta juomavettä ja saniteetti tarvikkeita. Myös Kiina ja Taiwan ovat itsenäisissä lausunnoissaan luvanneet tarvittaessa tarjoamaan apua.

Voi kuitenkin olla, että avustustarvikkeet laitettaisiin heti saavuttuaan karanteeniin eikä ulkomaisia avustustyöntekijöitä todennäköisesti päästetä nousemaan koneista. Saarivaltiossa ei tällä hetkellä ole havaittu koronaa ja sen pelättäisiin avustusten kautta leviävän maahan.

Saarivaltioiden viestintäyhteydet ovat yhä erittäin rajalliset, sillä merenalainen tietoliikennekaapeli on vaurioitunut jo lauantain purkauksessa. Esimerkiksi tongalaiset eivät pysty käyttämään internettiä tai soittamaan ulkomaille.