Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Varusmiesliitto huolissaan varusmiesten jaksamisesta korona-aallon kourissa

Varusmiesliiton varapuheenjohtaja Santeri Nousjoki kantaa huolta varusmiesten jaksamisesta korona-aallon kurittaessa Puolustusvoimia.

Alkuvuoden aikana varusmiehillä on todettu jo lähes 2 200 koronatartuntaa.

Koronatilanteen vuoksi monet varusmiehet eivät ole esimerkiksi päässeet moniin viikkoihin lomille, liiton tiedotteessa kerrotaan. Osalla varusmiehistä kiinniolojakso on voinut jatkua kuusikin viikkoa tai enemmän.

Yli kuukauden lomattomat jaksot syövät liiton mukaan varusmiesten jaksamista merkittävästi varsinkin, jos päätöksiä ei pystytä perustelemaan hyvin ja oikeudenmukaisesti.

– Tällä hetkellä liian monet varusmiehet joutuvat kärsimään viiden, kuuden tai jopa useamman viikon kiinnioloista normaalin palveluksen samalla pyörien, Nousjoki kertoo liiton tiedotteessa.

Ulkopuolisten kontaktien välttämiseen vaadittua aikaa lyhennetty

Myös Puolustusvoimien mukaan pidempi palvelus- ja vapaa-ajan rytmittely sekä covid-19-pandemiasta aiheutuvat pikaiset muutokset kuormittavat varusmiehiä.

– Yleisesti varusmiehet ovat sopeutuneet haastavaan tilanteeseen hyvin. Seuraamme jatkuvasti tilannetta, varusmiesten jaksamista ja niiden vaikutusta palveluksen suorittamiseen, Puolustusvoimat vastaa STT:lle sähköpostitse.

Puolustusvoimien mukaan on tärkeää, että palveluksessa olevat varusmiehet kertovat rohkeasti henkilökunnalle, jos he kokevat palveluksen raskaaksi.

Koronakäytänteitä Puolustusvoimissa myös päivitetään saatujen havaintojen ja muun yhteiskunnan ohjeistuksen perusteella.

– Puolustusvoimissa ulkopuolisten kontaktien välttämiseen määrätty aika on lyhennetty 7 vuorokauteen Puolustusvoimien toimintaympäristön erityispiirteiden vuoksi.

Karanteenissa olevien koulutusta jatketaan mahdollisuuksien mukaan

Jos varusmiehiä ei voida laskea normaalin palvelussyklin mukaisille lomille, tulee heidän palautumiseensa kiinnittää Nousjoen mukaan erityistä huomiota kasarmilla. Varusmiehille tulee tarjota pitkän kiinniolon aikana riittävästi hyvinvointia edistäviä virikkeitä sekä varsinaista lepoa.

Virustilanteen seurauksena muodostettujen koronatupien vuoksi osa terveistä varusmiehistä on joutunut myös telttamajoitukseen. Varusmiesliitto peräänkuuluttaa, että teltoissa majoittuvien palautumiseen tulee kiinnittää huomiota. Lisäksi pitää huomioida myös koronaeristyksessä olevien koulutuksessa mukana pysyminen.

Puolustusvoimien mukaan karanteenissa olevien varusmiesten koulutusta jatketaan mahdollisuuksien mukaan pienryhmissä ja verkko-oppimisen keinoin. Lisäksi toteutetaan rästikoulutusta, ja mahdolliset oppimisvajeet paikataan seuraavien koulutusjaksojen aikana.