Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken tapaa tänään venäläiskollegansa Sergei Lavrovin

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapaavat tänään Sveitsin Genevessä. Tapaaminen alkaa puoliltapäivin Suomen aikaa.

Euroopassa vieraileva Blinken tapasi torstaina Berliinissä ulkoministerikollegansa Saksasta, Ranskasta ja Britanniasta ja korosti länsimaiden yhteistä Venäjä-linjaa. Berliinissä pitämässään puheessa Blinken sanoi, että Ukrainan tämänhetkisessä tilanteessa on kyse enemmästä kuin vain kahden valtion, tai Venäjän ja Naton, yhteenotosta. Ulkoministerin mukaan Venäjä loukkaa valtioiden itsemääräämisoikeuden periaatetta, kun se vaatii lupausta siitä, ettei Ukraina voi liittyä Natoon.

– Jos annamme Venäjän loukata näitä periaatteita ilman seurauksia, se veisi meidät takaisin paljon vaarallisempaan ja epävakaampaan aikaan, jolloin tämä manner ja tämä kaupunki (Berliini) oli jaettu kahtia... ja täysimittaisen sodan uhka roikkui kaikkien yllä, Blinken sanoi.

Aiemmin tällä viikolla Ukrainassa vieraillut Blinken on jo etukäteen sanonut, ettei aio tuoda Geneveen Venäjän peräämiä kirjallisia vastauksia sen niin sanottuihin turvatakuuvaatimuksiin. Venäjä on vaatinut länneltä sitovia lupauksia siitä, ettei Nato enää laajenee itään päin.

Sodan uhka leijuu ilmassa

Venäjä ja länsi kokoustivat viime viikolla tiiviisti. Ukrainan tilannetta ja Euroopan turvallisuutta puitiin niin Yhdysvaltain ja Venäjän välisissä keskusteluissa, Nato-Venäjä-neuvostossa kuin Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestössäkin (Etyj). Keskustelut eivät tuoneet läpimurtoa, eikä Nato tinkinyt avoimien ovien periaatteestaan.

Yhdysvallat ja Nato ovat ilmaisseet halukkuutensa diplomatian jatkamiseen, mutta Venäjä on penännyt pikaisia vastauksia vaatimuksiinsa ja sanonut olevansa valmis huolehtimaan turvallisuudestaan muilla keinoin, jos neuvottelut eivät tuo tuloksia.

Ukraina: Venäjä lisännyt asetoimituksia Itä-Ukrainan kapinallisille

Ukraina sanoo Venäjän lisänneen tässä kuussa asetoimituksiaan Itä-Ukrainan kapinallisille. Ukrainan tiedustelupalvelu kertoi asiasta perjantaina hieman ennen kuin Venäjän ja Yhdysvaltain ulkoministerien tapaaminen Ukrainan tilanteeseen liittyen alkoi Genevessä.

Ukrainan mukaan Venäjä on tammikuun aikana toimittanut Itä-Ukrainan kapinallisalueille useita tankkeja, tykkejä ja muuta aseistusta sekä myös polttoainetta ja ammuksia.

Venäjän tukemat kapinalliset ovat sotineet Ukrainan hallitusta vastaan Itä-Ukrainassa vuodesta 2014.

Venäjä on viime kuukausina kerännyt noin 100 000 sotilasta ja runsaasti raskasta aseistusta Ukrainan rajojen tuntumaan. Viime päivinä se on siirtänyt sotakalustoa myös Valko-Venäjälle. Yhdysvaltain hallinto on varoittanut tiedustelutietoon vedoten, että Venäjä saattaa hyökätä Ukrainaan minä hetkensä hyvänsä.

Länsi on toistuvasti varoittanut Venäjää siitä, että hyökkäyksestä Ukrainaan olisi sille vakavia seurauksia.

– Venäjän uuden aggression hinta ihmishengissä olisi kokoluokkaa suurempi kuin mitä olemme nähneet aiemmin, Blinken sanoi viitaten Itä-Ukrainan vuonna 2014 alkaneeseen sotaan, jossa on kuollut yli 13 000 ihmistä.

Venäjä ilmoitti torstaina uusista sotaharjoituksista, joita järjestetään maan puolustusministeriön mukaan tammi- ja helmikuussa merivoimien "kaikilla vastuualueilla" Atlantilla, Tyynellämerellä, Jäämerellä ja Välimerellä.

Johnson ja Scholz varoittivat Venäjää

Britannian ja Saksan johtajat varoittivat perjantaina Venäjää siitä, että Ukrainaan hyökkäämisellä olisi kallis hinta.

Britannian pääministeri Boris Johnson ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz puhuivat tilanteesta puhelimitse torstai-iltana ja olivat molemmat syvästi huolissaan tilanteesta. Johnsonin kanslian mukaan Scholz ja Johnson olivat yhtä mieltä siitä, että hyökkäys Ukrainaan olisi Venäjältä vakava strateginen virhe.

– Pääministeri korosti sen tärkeyttä, että Nato-liittolaiset tekevät yhdessä työtä koordinoidun reaktion eteen, pääministerin kanslia tiedotti.

Mainos: Savon Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut