Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Säät sekaisin Euroopassa – Lapissa plussaa, Etelä-Euroopassa lunta

Pohjoiseen Eurooppaan on virrannut lauhaa ilmaa föhn-tuulessa, kun taas kaakkoiseen Eurooppaan Välimerelle asti on puskenut kylmää ilmaa ja lumisateita.

Forecan mukaan pohjoisessa Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa on puhaltanut sunnuntaista lähtien erittäin lämmin ilmavirtaus eli föhn-tuuli.

Norjassa on mitattu paikoin yli 10 plusasteen lämpötiloja. Suomessakin föhn-tuuli on tuntunut erityisesti maan pohjoisosassa. Lämpötila on noussut ylimmillään Utsjoen Kevon Kevojärven havaintoasemalla sekä Oulussa maanantaina 6 plusasteeseen.

Lämpötila on kohonnut plussan puolelle koko Lapissa, mutta lämpötilat ovat jo lähteneet laskuun.

Kreikassa ja Turkissa lumisadetta

Samaan aikaan muun muassa Kreikassa ja Turkissa on satanut lunta.

– Euroopan suursäätilanne muistuttaa Jin–Jang-symbolia: Länsi-Euroopan yllä oleva korkeapaine on nostattanut lämmintä ilmamassaa kurottamaan Länsi-Euroopan yli kohti Suomea, kun taas läntisen Venäjän yli kaartaa kylmemmän ilman alue kohti Kaakkois-Eurooppaa, kertoo Forecan meteorologi Joanna Rinne tiedotteessa.

Forecan mukaan Kreikan ja Turkin yllä on nyt niin sanottu kylmä pisara, pohjoisesta alueelle levinnyt kylmän ilmamassan alue.

Ennusteen mukaan itäisessä Kreikassa lunta kertyy maanantaina enimmillään 10–20 senttimetriä. Turkissa maan etelä- ja itäosassa lunta odotetaan maanantain ja tiistain aikana paikoin yli 30 senttimetriä.