Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomien kesälehti on ilmestynyt!

Marin ja Andersson: Kulttuurin ja liikunnan rajoitusten ennakoitua nopeampaa purkamista harkittava

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo twitterissä , että matalariskisten kulttuuri- ja urheilutilaisuuksien avaamista koronapassilla sekä ruokaravintoloiden aukiolon laajentamista on harkittava arvioitua nopeammassa aikataulussa.

Kulttuurin ja liikunnan rajoitusten ennakoitua nopeampaa purkamista esittää myös opetusministeri Li Andersson (vas.). Hänen mukaansa matalan koronariskin tapahtumia ja liikuntatiloja koskevien rajoitusten aiheellisuus on arvioitava.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) puolestaan arvioi twitterissä , että tautitilanteen vakauduttua ravintoloiden rajoituksia tulisi alkaa asteittain purkamaan mahdollisimman pian. Tässä tilanteessa olisi hänen mukaansa perusteltua laajentaa ruokaravintoloiden aukioloaikoja.

– Hallitus tulee arvioimaan rajoitustoimien välttämättömyyttä suhteessa tautitilanteen kehitykseen, Marin kirjoittaa.

Hän muistuttaa, että jo aiemmin on sovittu, että lasten ja nuorten harrastustoimintaa koskevista suosituksista sekä korkeakoulujen etäopetussuosituksesta luovutaan tammikuun lopussa.

Anderssonin mukaan arviointi olisi erityisen ajankohtaista esimerkiksi teatterien, istumapaikallisten konserttien ja kuntosalien osalta.

Hän painottaa, että matalariskisten kulttuuritapahtumien rajoituksista on luovuttava heti kun se on epidemiatilanteen näkökulmasta mahdollista.

– Ala on toiminut vastuullisesti läpi pandemian ja kehittänyt toimivat käytännöt tartuntariskien minimoimiseksi, hän huomauttaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa päättäjien on tehtävä osansa, jotta kovia kokenut kulttuuriala pääsee jatkamaan toimintaansa ja työpaikkojen menetyksiltä vältytään.

Vastaavaa harkintaa olisi käytettävä myös matalan riskin liikuntatilojen osalta.

Andersson korostaa, että pandemian hoidossa on arvioitava jatkuvasti rajoitusten oikeudenmukaisuutta ja oikeasuhtaisuutta. Hänen mukaansa perusteita matalan riskin tapahtumia ja liikuntatiloja koskeville rajoituksille on aika arvioida uudestaan.

Seurattava sairaalakapasiteetin kehitystä

Rajoitusten tarpeellisuutta arvioitaessa on seurattava Anderssonin mukaan tarkalla silmällä sairaalahoidon kapasiteetin kehitystä. Mikäli kapasiteetti uhkaa ylittyä, on aikataulua arvioitava uudestaan.

– Epidemiatilanne on kuitenkin vielä vakava, ja rajoituksista ei voida luopua kokonaan tai ilman tarkkaa harkintaa. Rokottautuminen on tehokkain tapa suojata sairaalahoidon kapasiteettia ja tehdä oma osansa rajoitustoimien mahdollisimman nopeaksi purkamiseksi, Andersson painottaa.