Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ovensuukyselyt: Sosialistipuolue voittamassa Portugalin vaalit – enemmistön saaminen ei välttämättä onnistu

Portugalissa johtava sosialistinen puolue on ovensuukyselyiden perusteella voittamassa ennenaikaiset parlamenttivaalit.

Televisiokanavien ennusteessa sosialistisen puolueen ennakoidaan saavan enemmän ääniä kuin vuoden 2019 vaaleissa. Enemmistön saaminen 230-henkiseen parlamenttiin on kuitenkin vielä kaikkea muuta kuin varmaa: ennusteen mukaan sosialistipuolue olisi saamassa 37–42,5 prosenttia äänistä, mikä tarkoittaisi 100–118:aa paikkaa 230-paikkaisessa parlamentissa. Nyt puolueella on 108 paikkaa.

Pääoppositiopuolueelle, keskustaoikeistolaiselle PSD:lle ennakoidaan 27–35 prosentin äänisaalista.

Laitaoikeistolainen Chega-puolue on ennusteiden mukaan saamassa kolmanneksi suurimman kannatuksen yli kahdeksalla prosentilla äänistä, mikä tarkoittaisi selvää kannatuksen lisäämistä vuoden 2019 parlamenttivaaleista. Tuolloin se sai reilun prosentin kannatuksella yhden edustajan parlamenttiin.

Sosialistisen puolueen Antonio Costan johtaman vähemmistöhallituksen taival päättyi viime vuoden loppupuolella budjettiäänestykseen, jossa se menetti tukensa myös perinteisiltä tukijoilta vasemmistosta.

Toiveissa vakaa lähitulevaisuus

Vähemmistöhallitus voisi olla haasteellinen maalle, joka pyrkii kohentamaan turismista riippuvaista ja koronaviruspandemian runtelemaa talouttaan.

Jos sosialistipuolue saa suurimman äänisaaliin mutta ei enemmistöä, pääministeri Costan mukaan aikomuksena on hallita yksin ja neuvotella tukea muilta puolueilta kuhunkin lakiin tapauskohtaisesti. Lissabonin yliopiston politiikan tutkimuksen professori Antonio Costa Pinto arveli aiemmin, että näin toimivalla hallituksella olisi huonot mahdollisuudet selvitä koko kautta vuoteen 2026 asti.

Costan valtakaudella Portugali on hellittänyt tiukkoja säästötoimia mutta pitänyt julkisen talouden menoja kurissa. Työttömyysluvut ovat laskeneet pandemiaa edeltävälle tasolle.

PSD:n johtaja Rui Rio on kuitenkin sanonut, että talouskasvun pitäisi olla vauhdikkaampaa. Puolue on esittänyt yritysverojen leikkaamista kasvun kiihdyttämiseksi.

Rion johtamana PSD on odotusten vastaisesti päihittänyt sosialistit Azoreiden aluevaaleissa vuonna 2020 sekä pääkaupunki Lissabonin pormestarivaalissa viime syyskuussa. Rio on sanonut olevansa valmis koalitiohallitukseen konservatiivisen CDS:n ja liberaalipuolue Liberaalin aloitteen kanssa. Tällainen koalitio tarvitsisi kuitenkin tukea myös Chegalta.