Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Järjestäytyneen rikollisryhmän epäillään väärentäneen viisumeita Jemenin kansalaisille – rikosepäily paljastui Nuijamaan rajanylityspaikalla

Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksikkö epäilee järjestäytyneen rikollisryhmän väärentäneen Schengen-viisumeita Jemenin kansalaisille. Ryhmää epäillään törkeästä väärennyksestä.

Suomessa asuvien jemeniläistaustaisten ryhmäläisten avulla asiakkaiksi oli hankittu yhteensä noin 200 Venäjällä ja satoja muun muassa Saudi-Arabiassa oleskelevia jemeniläisiä, Rajavartiolaitoksen tiedotteessa kerrotaan.

Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksikön suorittaman esitutkinnan perusteella rikollisryhmä on järjestänyt Schengen-alueen viisumeita Eurooppaan saapumista varten 2 000–4 000 euron hintaan ainakin Jemenin kansalaisille.

Ryhmään liittyy viisi ihmistä, joista osa on hankkinut väärennettyjä viisumeita ja osa asiakkaita, kertoo tutkinnanjohtaja kapteeni Ville Mihl STT:lle.

Rikosepäilyn esitutkinta on valmistunut ja se on siirretty Itä-Suomen syyttäjäalueelle syyteharkintaa varten.

Käsimatkatavaroista löytyi väärennettyjä viisumeita

Rikosepäily paljastui Nuijamaan rajanylityspaikalla toukokuun lopulla 2021, kun Venäjältä Suomeen saapuneen, Virossa asuvan miehen käsimatkatavaroista löydettiin maahantulotarkastuksen yhteydessä neljän Jemenin kansalaisen passit sekä passien kuljettamiseen oikeuttavat valtakirjat.

Rajavartioston mukaan asiakirjatutkinnassa havaittiin, että passeissa olevien Suomen Schengen-viisumien turvatekijät eivät vastanneet aitojen viisumien turvatekijöitä ja että viisumit oli valmistettu tulostimella eikä painomenetelmin kuten aidot viisumit.

Passeja kuljettanut mies otettiin kiinni epäiltynä törkeästä väärennyksestä. Hänellä on sekä Suomen että Viron kansalaisuudet.

Virossa asuva mies oli esitutkinnan mukaan matkustanut Tallinnasta Helsingin kautta Pietariin järjestämään vääriä viisumeita. Mies oli sopinut Schengen-viisumien hankkimisesta 14 jemeniläisen passeihin Venäjällä.

Esitutkinnan perusteella mies vastaanotti Pietarissa kuriiripalveluiden kautta yhdeksän arabimaista lähetettyä Jemenin passia. Pietarissa hän luovutti passit väärien viisumeiden valmistamista varten venäläismiehelle, joka viisumien valmistuttua luovutti passeista edelleen neljä Suomeen kuljetettavaksi.

Esitutkinnan aikana on ollut vangittuna kaksi henkilöä, mutta heidät on vapautettu. Toinen vangituista oli Nuijamaalla kiinniotettu Suomen ja Viron kaksoiskansalainen ja toinen Suomessa asuva jemeniläistaustainen mies, Mihl kertoo.

Suomeen laittomasti Saimaan kanavan kautta

Rajavartioston mukaan yksi rikollisryhmään kuuluva jemeniläismies oli saapunut laittomasti Suomeen kesäkuussa 2017 Saimaan kanavan kautta huviveneeseen piiloutuneena. Esitutkinnan perusteella jemeniläismiehen rooli on ollut järjestää asiakkaiksi Venäjällä oleskelevia jemeniläisiä.

Mies matkusti viime kesäkuun lopussa Suomesta Venäjälle, jossa Venäjän rajaviranomaiset ottivat hänet kiinni vuoden 2017 rikosepäilyn vuoksi.

Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksikkö on tehnyt esitutkinnan aikana yhteistyötä Venäjän rajavartiopalvelun rikostorjunta-asiantuntijoiden ja Viron viranomaisten kanssa.