Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

JSN:ltä vapauttava päätös pääministeri Marinin mielenterveyttä pohtineesta mielipidekirjoituksesta Suomenmaassa

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut vapauttavan päätöksen Suomenmaa-lehdessä lokakuussa julkaistusta mielipidekirjoituksesta, jossa psykiatri arvioi pääministeri Sanna Marinin mielenterveyttä ja ulkomuotoa.

Kantelija pyysi JSN:ltä arviota siitä, onko eettisesti oikein, että lehti julkaisi mielipidekirjoituksen, jossa lääkäri antoi kielteisen lausunnon pääministerin terveydentilasta näkemättä potilasta. Kantelija ei ollut Marin itse.

JSN arvioi, että alkuperäisessä asussaan kirjoitusta voitiin pitää mauttomana ja loukkaavana. Lehti poisti osan kirjoituksesta julkaisua seuraavana päivänä.

JSN:n mukaan kirjoituksesta kuitenkin ilmeni, että kyseessä oli mielipide, joka perustui julkisuudessa olleisiin tietoihin. Vallanpitäjien on myös pystyttävä sietämään voimakastakin arvostelua toiminnastaan ja toimintakyvystään.

Vapauttava myös HS:n toimittajien syytteiden kommentoimisesta

JSN antoi myös vapauttavan päätöksen Helsingin Sanomille vastaavan päätoimittajan kirjoituksesta, jossa hän kommentoi samana päivänä julki tullutta tietoa siitä, että kolme Helsingin Sanomien toimittajaa asetetaan syytteeseen turvallisuussalaisuuden paljastamisesta. JSN totesi, että syytteiden yhteiskunnallisten vaikutusten kriittinen arvioiminen ei ollut Journalistin ohjeiden vastainen asiaton pyrkimys vaikuttaa tuomioistuimen ratkaisuihin. Oikeuslaitoksen toiminnan kriittinen arviointi on sananvapauden käyttämisen ydinaluetta.

Ilkka-Pohjalainen sai vapauttavan päätöksen jutusta, jossa myös politiikassa toimiva tutkija esitti arvioita toisesta puolueesta. JSN totesi, ettei tutkijan tausta varakaupunginvaltuutettuna ja edellisten eduskuntavaalien ehdokkaana ollut jutun aiheen kannalta niin olennainen seikka, että siitä olisi pitänyt mainita jutussa.

Iltalehti sai vapauttavan päätöksen muun muassa asiavirheitä ja samanaikaista kuulemista koskeneesta kantelusta.

Langettava päätös IS:lle sukupuolettomia liikennemerkkejä koskeneesta jutusta

JSN antoi kokouksessa yhden langettavan päätöksen Ilta-Sanomille. Päätöksen perusteena oli se, ettei lehden otsikolle löytynyt jutun sisällöstä katetta.

Päätös koski liikennemerkkiuudistusta koskevaa juttua "Sukupuolettomien liikennemerkkien vaihtotöistä jo miljoonalasku". Lehti kertoi jutussa, että kaikki liikennemerkit uusitaan, mikä tulee maksamaan kymmeniä miljoonia euroja.

JSN totesi, että verorahojen käytön valvominen ja erilaisten uudistusten vaikutuksista raportoiminen on journalismin keskeisiä tehtäviä.

Jutussaan Ilta-Sanomat toteutti tätä tehtävää kertomalla tieliikennelain uudistukseen liittyvästä kaikkien liikennemerkkien uusimisesta ja sen kustannuksista. Jutusta ilmeni riittävästi, ettei merkkiuudistuksen lähtökohtana ole ollut sukupuolten häivyttäminen merkeistä vaan laajempi muutostarve.

Neuvosto katsoi, että Ilta-Sanomien otsikko käsitteli vain ihmishahmoja sisältäviä liikennemerkkejä.

– Otsikolle ei kuitenkaan löytynyt katetta jutusta, sillä jutussa ei eritelty lainkaan ihmishahmoja sisältävien merkkien uusimisen kustannuksia. Jutussa käsiteltiin ainoastaan arvioita siitä, mitä koko merkkiuudistus tulee maksamaan pitkän siirtymäajan aikana, JSN perusteli.

Ilta-Sanomat ja Helsingin Sanomat ovat osa Sanoma-konsernia, joka on STT:n enemmistöomistaja.