Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tässä on Puolustusvoimien uusi taisteluasu – sama asukokonaisuus tulee käyttöön muissakin pohjoismaissa

Puolustusvoimat on julkistanut uuden, Norjan, Ruotsin ja Tanskan kanssa yhteiseksi suunnitellun taisteluasun. Nordic Combat Uniform -taisteluasujärjestelmäksi on valittu norjalaisen Oskar Pedersen AS:n valmistama kokonaisuus, Puolustusvoimien logistiikkalaitos tiedottaa.

Ensimmäiset asut tulevat Puolustusvoimissa käyttöön vuodesta 2023 alkaen.

Asukokonaisuus on kaikissa maissa yhtenäinen, mutta jokainen maa käyttää asuissa omaa kansallista maastokuviointiaan. Päähineet, jalkineet ja suojavarusteet eivät kuulu kokonaisuuteen. Asuista on omat mallit viidakko- ja aavikkoalueille sekä Euroopan ilmasto-olosuhteisiin.

Logistiikkalaitoksen mukaan vuonna 2016 käynnistyneen Nordic Combat Uniform (NCU) -hankkeen tavoitteena on hankkia tulevaisuuden taistelukentän vaatimuksiin vastaava taisteluasujärjestelmäkokonaisuus neljän pohjoismaan puolustusvoimien käyttöön. Hanke on osa pohjoismaista puolustusyhteistyötä.

Suomessa NCU-kenttäkokeisiin osallistuivat Jääkäriprikaatin ja Kainuun prikaatin valmiusyksikköjen varusmiehistä muodostetut osastot, jotka käyttivät asuja taistelukoulutuksessa ja päivittäisessä palveluksessa.

Puolustusvoimat hankkivat uusia asuja enintään 65 miljoonan euron arvosta.

Suomessa NCU-taisteluasujärjestelmä tulee käyttöön nykyisin palveluskäytössä olevien kotimaan M05- ja lämpimän ilmastovyöhykkeen M04-taisteluasujen rinnalla. Lumipukuna Suomessa käytetään jatkossakin M05-lumipukua.