Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisiin kohdistuu poikkeuksellinen turvallisuusuhka – Turun Sanomat: Taustalla järjestäytynyt rikollisuus

Poliisihallitus tiedotti torstaina, että poliisiin kohdistuu mahdollinen uhka, jonka vuoksi varautumista on tehostettu. Uhan laadusta ei toistaiseksi kerrottu enempää.

Poliisihallituksen mukaan asiointi poliisin toimipisteillä jatkuu, sillä mahdollinen uhka kohdistuu poliisiin. Ylen saaman tiedon mukaan "kaikkia poliiseja Suomessa" on kehotettu olemaan varuillaan.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan tilanteeseen on reagoitu ja varauduttu laajasti poliisilaitoksissa ympäri maan. IS:n mukaan Sisä-Suomen poliisin alueella sijaitsevassa poliisilaitoksessa kulunvalvontaa on tarkennettu, henkilökuntaa lisätty ja laitoksessa asioiville tehdään turvatarkastuksia. IS ei yksilöi, mistä poliisilaitoksesta on kyse.

IS kertoo, että Sisä-Suomen poliisin alueella sijaitsevan laitoksen oville oli torstaina aamulla ilmestynyt tiedote, jossa ohjeistettiin: "Jokaiselle poliisin toimitiloihin saapuvalle suoritetaan turvatarkastus toistaiseksi. Henkilöt päästetään yksitellen poliisin toimesta sisään turvatarkastusta varten. Ajanvaraukselle tulevat asiakkaat vastaanotetaan nimellä kutsuen. Vuoronumeroasiakkaat otetaan vastaan saapumisjärjestyksessä."

Iltalehden mukaan Sisä-Suomen poliisissa henkilöstöä on kehotettu jäämään etätöihin, jos mahdollista.

Sisä-Suomen poliisilaitos sijaitsee Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa 45 kunnan alueella. Poliisilaitoksen pääpoliisiasema sijaitsee Tampereella. Muut poliisiasemat sijaitsevat Ikaalisissa, Joutsassa, Jyväskylässä, Jämsässä, Kangasalla, Keuruulla, Mänttä-Vilppulassa, Nokialla, Orivedellä, Saarijärvellä, Sastamalassa, Valkeakoskella, Viitasaarella, Virroilla ja Äänekoskella.

Aamulehden mukaan Tampereen pääpoliisiaseman lupapalveluiden olivat torstaina lukossa. Poliisi päästi asiakkaita sisälle ulko-ovista. AL:n saaman vinkin mukaan ovet olivat lukittuina jo keskiviikkona. Ylen mukaan lupapalveluihin menijöitä tarkastettiin torstaina "päästä varpaisiin".

Turun Sanomien eri lähteistä saamien tietojen mukaan uhan taustalla on järjestäytynyt rikollisuus. Lehti ei yksilöi lähteitään turvallisuussyistä tarkemmin.

Jyväskylän poliisiaseman löytötavaratoimiston ovi oli torstaina lukossa, mutta muutoin poliisiasema oli auki.

Helsingin poliisilaitoksen henkilöstöä pyydetty ilmoittamaan epäilyttävästä toiminnasta

Helsingin Pasilassa molempia poliisitaloja vartioitiin tavallista tarkemmin torstaina, kertovat IS ja IL. Paikalla käyneiltä lehtikuvaajilta tarkistettiin henkilöpaperit ja IL kertoo, että poliisit "tarkkailivat selvästi alueella liikkuvia ihmisiä". Paikalla käyneen Lehtikuvan kuvaajan mukaan rakennuksen edessä oli pysäköitynä poliisimaija, minkä lisäksi kaksi tavallista raskaammin aseistettua poliisia kysyi henkilöpapereita.

Helsingin poliisilaitoksen apulaispäällikkö Heikki Kopperoinen on pyytänyt laitoksensa henkilöstöä ilmoittamaan mahdollisesta epäilyttävästä toiminnasta poliisitalojen ulkopuolella, kertoo Helsingin Sanomat. HS:n näkemän poliisilaitoksen sisäisen viestin mukaan ”epävarman ja kohdentumattoman tiedon mukaan poliisiin saattaa kohdistua tällä hetkellä tavallista suurempi uhka”.

”Mitään konkreettista uhkaa ei ole tiedossa. Henkilöstöä pyydetään pitämään silmänsä auki ja ilmoittamaan valokuvaamisesta poliisitalojen ulkopuolella tai muusta epäilyttävästä toiminnasta välittömästi yleisjohtajalle Johtokeskukseen”, Kopperoinen ohjeistaa viestissä HS:n mukaan.

Valvontaa lisätty monissa paikoissa, mutta ei kaikkialla

IS:n mukaan Oulun poliisilaitoksen kulunvalvontaa on tehostettu normaalista. Keskustan asemalla oli torstaina vain yksi ovi auki, vartija päästi ihmiset sisään ja kaikki turvatarkastettiin.

Ylen mukaan Kouvolan poliisitalon edustan eteen oli torstaina vedetty eristysnauhaa ja oviin kiinnitetty lappu, jossa kehotettiin valmistautumaan henkilöllisyyden varmistamiseen ja turvatarkastukseen. Myös Lappeenrannan poliisilaitoksen ovi oli lukittu ja poliisitaloon meneville asiakkaille tehtiin turvatarkastus. Yle kertoo, että myös Mikkelin poliisitalon ovessa oli lappu, jossa kerrottiin, että poliisin toimipisteiden ovet pidetään jatkuvasti lukittuna ja asiakkaat otetaan sisään vain kontrolloidusti.

Keskisuomalainen-konsernin lehtien keräämien tietojen mukaan poliisilaitosten turvajärjestelyt eivät ole vaikuttaneet normaalista poikkeavilta ainakaan Riihimäellä, Hyvinkäällä, Vantaalla, Lahdessa tai Kuopiossa. Kuopion poliisi- ja oikeustalolle pääsee tavallisestikin vain turvatarkastuksen läpi. Hämeenlinnan poliisiaseman ovissa sen sijaan oli torstaina maininta turvatarkastuksista, joita siellä ei normaalisti vaadita.

HS kävi torstaina Turun poliisilaitoksella. Myöskään siellä tilanne ei näyttänyt poikkeavan tavallisesta.

Ylen mukaan myöskään Lapin pääpoliisiasemalla Rovaniemellä ei ole torstaina näkynyt merkkejä turvallisuustason nostosta. Myös Kemin poliisilaitoksella asioitiin normaalisti.

Poliisin turvallisuusuhasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat. IS kysyi turvallisuusuhka-asiaan vahvistusta useista poliisilaitoksista ympäri Suomen jo keskiviikkona illalla. Niin Helsingin, Länsi-Uudenmaan, Sisä-Suomen, Itä-Suomen, Oulun, Pohjanmaan kuin Kaakkois-Suomenkin poliisilaitosten johtokeskuksista ohjattiin asiaa koskevat tiedustelut poikkeuksellisesti suoraan Poliisihallitukseen.

Poliisihallitus tiedotti asiasta medialle niukkasanaisesti torstaina puoliltapäivin. Tiedotteessa kerrottiin, että poliisin varautumiseen ja valmiuteen liittyvät tiedot ovat salassa pidettäviä, joten yksityiskohtaisia tietoja toimenpiteistä ei ole mahdollista antaa.

Poliisihallituksen viestinnästä ei kommentoitu STT:lle puhelimitse eikä sähköpostitse lisätietoja mahdollisesta uhasta tai sen vaikutuksesta esimerkiksi poliisilaitoksilla asioiviin ihmisiin.

Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) ei torstaina iltapäivällä kommentoinut STT:lle poliisiuhka-asiaa eduskunnassa.

– En oikeastaan voi sanoa tästä mitään, koska en tiedä mitä tästä on kerrottu julkisuuteen, sanoi Mikkonen STT:lle.

Poliisihallituksesta todettiin iltapäivällä, ettei torstaina ole odotettavissa lisää tietoja tapauksesta, kertoo HS.

Myös suojelupoliisi (supo) on varautunut mahdolliseen uhkaan keskiviikosta alkaen, supon viestinnästä vahvistettiin STT:lle torstai-iltana.

– Olemme tietoisia poliisiin kohdistuvasta uhkasta, ja myös suojelupoliisi on tehostanut varautumistaan, viestintäpäällikkö Milla Meretniemi sanoi.