Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 120 otettiin kiinni, kun koronamielenosoittajat ja poliisi ottivat yhteen Uudessa-Seelannissa – Ranskassa ja Belgiassa pyritään estämään Convoy-protestit

Poliisi otti torstaina yhteen pakollisia koronarokotuksia vastustavien mielenosoittajien kanssa Uuden-Seelannin pääkaupungissa Wellingtonissa. Yli 120 mielenosoittajaa otettiin kiinni, kun poliisi alkoi hajottaa Uuden-Seelannin parlamenttitalon ympärille leiriytyneiden mielenosoittajien joukkoa.

Mielenosoituksen kahden ensimmäisen päivän ajan poliisi tyytyi enimmäkseen seuraamaan tilannetta sivusta, mutta torstaina mielenosoittajat määrättiin poistumaan pidätyksen uhalla.

Protestoijat tekivät Uuden-Seelannin alkuperäisväestön maorien kuuluisaa haka-tanssia ennen kuin ottivat yhteen poliisin kanssa. Poliiseja potkittiin ja lyötiin, ja poliisi käytti paprikasumutetta muutamia mielenosoittajia kohtaan, kun he vetivät kaksi poliisia joukon keskelle. Kahnauksissa tuli vain lieviä loukkaantumisia.

Mielenosoittajien hampaissa ovat Uuden-Seelannin tiukat koronatoimet. Maassa on määrätty pakkorokotukset monilla julkisen hallinnon aloilla, kuten terveydenhuollossa, poliisissa, kouluissa ja armeijassa. Rokotuksista kieltäytyviä uhkaa työpaikan menettäminen.

Ravintoloihin, urheilutapahtumiin ja uskonnollisiin tilaisuuksiin pääsee vain koronapassilla.

Uusi-Seelanti on halki pandemian tullut tunnetuksi maailman järeimpiin kuuluvista koronatoimistaan. Saarivaltio on selvinnyt pandemiasta vain reilulla 50 kuolemalla pitämällä rajansa tiukasti kiinni. Viime viikkoina viruksen omikronmuunnos on kuitenkin saanut tartunnat myös Uudessa-Seelannissa nopeaan kasvuun.

Protesti tukki Wellingtonin kadut

Mielenosoitus alkoi tiistaina kopiona Kanadan rekkakuskien Convoy-mielenosoituksesta, jota myös Helsingissä pyrittiin matkimaan viime viikonloppuna. Tiistaina sadat matkailuautot ja muut suurikokoiset ajoneuvot jumittivat liikenteen Wellingtonin keskustassa.

Useimmat autot poistuivat kaupungista vuorokauden sisällä, mutta muutaman sadan aktivistin ydinjoukko jäi leiriytymään parlamenttitalon edustan nurmikoille.

Maan varapääministeri Grant Robertson kehotti poliisia toimintaan ja sanoi, että Wellingtonin asukkaiden kärsivällisyys protestia kohtaan on loppumassa.

– Tiet kaupungissa ovat tukossa, liikeyritysten on täytynyt mennä kiinni, ja ihmiset kokevat uhkaa ja pelottelua joidenkin mielenosoittajien taholta, Robertson sanoi ennen poliisin torstain operaatiota.

Wellingtoniin oli tuotu kaupungin ulkopuolelta yli 150 poliisia auttamaan mielenosoituksen hajottamisessa. Poliisi sulki parlamenttitalon alueen yleisöltä, jotta protestiin ei voisi liittyä uusia osanottajia.

Otettuaan yhteen mielenosoittajien kanssa poliisi vetäytyi iltapäivällä takaisin barrikadien taakse. Wellingtonin poliisipäällikön Corrie Parnellin mukaan mielenosoituksen hajottaminen voi viedä päiviä. Hän syytti joitakin mielenosoittajia lasten käyttämisestä ihmiskilpinä.

"Liikenteen tukkimista ei sallita"

Ranska ja Belgia pyrkivät estämään Kanadassa ja Uudessa-Seelannissa nähdyn liikennekaaoksen.

Pariisin poliisi kertoi torstaina kieltävänsä Convoy-tyyliset mielenosoitukset kaupungissa. Mielenosoittajat ovat suunnitelleet ajoneuvokulkuetta Pariisiin perjantaiksi. Kielto on voimassa maanantaihin asti.

Belgian pääkaupunkiin Brysseliin mielenosoituskulkueen on tarkoitus saapua maanantaina, mutta Brysselin pormestari Philippe Close ilmoitti, että liikenteen tukkimista ei sallita.

Pariisin poliisi kertoo käyttävänsä erityispartioita estääkseen liikenteen tukkimisen.

– Ne estävät keskeisten teiden tukkimisen ja sakottavat ja pidättävät niitä, jotka rikkovat tätä protestikieltoa, Pariisin poliisi sanoi lausunnossaan.

Tuhannet ihmiset ovat julistaneet sosiaalisessa mediassa kokoontuvansa Pariisiin vastustamaan rokotepassia. Jotkut aikovat jatkaa maanantaiksi Brysseliin. Keskiviikkona ajoneuvokulkueita lähti liikkeelle eri puolilta Ranskaa.

Kanadan protestista innoituksensa saaneet mielenosoittajat vastustavat muun muassa Ranskassa käytössä olevaa rokotepassia.Kuten Kanadassa, myös Ranskassa protestiliike on koronatoimien ohella laajentunut vastustamaan muitakin asioita, kuten kohonneita energian hintoja.

Tilanne on herkkä poliittisesti, sillä Ranskassa pidetään huhtikuussa presidentinvaalit. Vuoden 2018 "keltaliivien" mielenosoitusten kaltaiset protestit olisivat isku presidentti Emmanuel Macronille, joka on asettunut voimakkaasti rokotepassin taakse.

Äärioikeiston presidenttiehdokas Marine Le Pen on sanonut ymmärtävänsä mielenosoittajien tavoitteita. Myös Ranskan hallitus on antanut ymmärtää, että rokotepassista voidaan luopua kevään mittaan, jos koronatilanne kehittyy suotuisasti.