Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL: Koronarokotusstrategian tulisi tähdätä vakavan taudin ja kuolemien ehkäisyyn

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ehdottaa, että koronarokotusstrategian ytimessä tulisi vastedes olla vakavan koronataudin, kuolemien ja elinvuosien menetyksen ehkäisy. Rokottamisella tulisi tavoitella mahdollisimman hyvää, kattavaa ja kestävää suojaa vakavaa koronatautia vastaan.

Rokotesuoja vaikeaa koronatautia on THL:n mukaan hyvä ja pitkäaikainen myös omikronia vastaan, kun taas tartuntaa ja lieväoireista tautia vastaan suoja heikkenee kuukausien sisällä toisen ja kolmannen annoksen jälkeen.

– Omikronin levitessä koronarokotteiden väestötasoinen merkitys tartuntojen ja tartuntaketjujen hallinnassa on vähentynyt, tiedotteessa todetaan.

Koronatapausten vähentämisen ei THL:n mukaan tulisi olla enää strategian päätavoite, sillä nykyisillä rokotteilla ei kyetä laajasti väestössä ehkäisemään tartuntoja.

Hallitus päivitti rokotusstrategiaa marraskuussa, jolloin tavoitteeksi asetettiin vakavan taudin torjumisen lisäksi myös tautimäärien ja sairastavuuden vähentäminen.

THL arvioi, että koronarokotusten edellyttäminen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnalta on asiakas- ja potilasturvallisuuden ja työsuojelun kannalta yhä lääketieteellisesti perusteltua, sillä tartuntariski yksilötasolla on rokotetuilla pienempi.

Koko väestölle suunnattu neljäs rokoteannos ei THL:n mukaan toisi tämänhetkisen tiedon valossa merkittävää lisähyötyä.

THL julkaisi lausuntonsa koronarokotusstrategian muutostarpeista torstaina.