Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi yhä hyvin vaitonainen mahdollisesta turvallisuusuhasta – Turun Sanomien mukaan uhan takana olisi järjestäytynyt rikollisuus

Poliisi on yhä hyvin vaitonainen siitä, millainen mahdollinen turvallisuusuhka siihen kohdistuu. Poliisihallituksesta kerrottiin perjantaina, ettei asiasta ole uutta kerrottavaa.

– Poliisi ei tässä vaiheessa kommentoi uhka-asiaa eilen annettua tiedotetta enempää, ylikomisario Elina Katajamäki Poliisihallituksesta kirjoitti sähköpostitse vastauksena STT:n haastattelupyyntöön.

Poliisihallitus tiedotti torstaina, että mahdollisen uhan vuoksi poliisi on tehostanut varautumistaan. Useiden viestimien mukaan eri poliisiasemilla ympäri Suomea on kiristetty turvatoimia mahdollisen uhan takia.

Uhkaan varautuminen näkyi esimerkiksi Helsingissä Pasilan poliisitalolla, jossa rakennuksen edessä oli torstaina iltapäivällä muun muassa poliisimaija. Lisäksi kaksi luotiliiveihin pukeutunutta ja tavallista raskaammin aseistettua poliisia kysyivät rakennuksen edustalla käyneeltä Lehtikuvan kuvaajalta henkilöpapereita. Aiemmin päivällä paikalla oli nähty myös panssariauto.

Perjantaina aamupäivällä raskaasti aseistautuneita poliiseja ei ollut Lehtikuvan kuvaajan mukaan näkyvillä. Pasilan poliisitalon nurkalla oli poliisimaija, ja paikalla ollut partio vaikutti pukeutuneen hyvin normaaliin poliisin varustukseen.

Tulijan todistettava henkilöllisyytensä

Kaakkois-Suomen poliisi kertoi perjantaina, että asetarkastukset tehdään laitoksen alueella maanantaista alkaen vain ajanvarauksella. Järjestely on käytössä toistaiseksi.

Lupahallintosektorin johtaja, ylikomisario Ari Järveläinen kertoi STT:lle, että asetarkastuksia koskevat järjestelyt liittyvät Poliisihallituksen aiemmin tiedottamaan mahdolliseen uhkaan poliisia kohtaan.

– Muutokset liittyvät organisaation turvallisuuteen, ja niistä asioista viestii Poliisihallitus, Järveläinen sanoi.

Asetarkastukseen saapuvan on todistettava henkilöllisyytensä saapuessaan poliisiasemalle. Tulijoille mahdollisesti tehtäviin muihin tarkastuksiin Järveläinen ei ota kantaa.

Hänen mukaansa asetarkastukseen tulijoita koskevat samat säännöt kuin muitakin poliisiasemalle tällä hetkellä saapuvia.

Ase esitetään poliisille pääsääntöisesti omistajanvaihdoksen tai luvan muuttamisen yhteydessä. Poliisi voi myös pyytää aseen esittämistä muusta syystä.

Muut lupapalvelut, kuten passi- tai henkilökorttiasiat, toimivat Kaakkois-Suomessa tavanomaiseen tapaan.

– Muilta osin lupasektorilla mennään normaalijärjestelyin, Järveläinen kertoi.

STT:n tiedossa ei ole, onko asetarkastusjärjestelyjä muutettu myös muualla Suomessa vastaavalla tavalla ja onko asiasta annettu esimerkiksi joku valtakunnallinen ohje.

Rajavartiolaitos ei kerro mahdollisista toimistaan

Turun Sanomat kertoi torstaina, että poliisiin kohdistuvan turvallisuusuhan takana olisi järjestäytynyt rikollisuus. Lehden tietojen mukaan järjestäytynyt rikollisuus on lisännyt poliisiin kohdistuvaa painetta kuukausien ajan. Turun Sanomien lähteiden mukaan mallia ja apuvoimia olisi hankittu lahden takaa Ruotsista.

Lehti kertoi myös, että Ruotsista matkusti muutamia viikkoja sitten Helsinkiin henkilöitä, joilla olisi valmiudet ja halu toteuttaa Suomen poliisiin kohdistuva väkivallanteko. Kyseiset ihmiset ovat yhä Suomessa.

Turun Sanomien mukaan ei ole kuitenkaan tietoa, liittyvätkö juuri nämä ihmiset mainittuun Poliisihallituksen tiedottamaan uhkaan.

STT tiedusteli perjantaina Rajavartiolaitoksesta, onko mahdollinen poliisiin kohdistuva uhka vaikuttanut jotenkin sen toimintaan.

– Rajavartiolaitos ei tiedota turvallisuustoimenpiteiden tehostamisesta tai turvallisuustasosta. Ne ovat salassa pidettävää tietoa, viestitti turvallisuuspäällikkö, majuri Lauri Pakkala sähköpostitse.

Hän lisäsi, ettei Rajavartiolaitos ota kantaa poliisin varautumiseen. Siihen liittyvästä tiedottamisesta vastaa poliisi.

– Yleisesti ottaen Rajavartiolaitos seuraa turvallisuusympäristön tilannetta ja säätelee valmiuttaan tarpeen mukaan, Pakkala kirjoitti.