Suomen Ukrainan-suurlähettiläs: Tunnelma Kiovassa hyvin rauhallinen, paniikista ei tietoakaan

Suomen Ukrainan-suurlähettilään Päivi Laineen mukaan tunnelma Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa oli sodan uhasta huolimatta sunnuntaina hyvin rauhallinen eikä päivä juuri eronnut normaalista sunnuntaipäivästä.

– Ihmiset kulkevat lasten kanssa puistoissa ja istuvat kahviloissa. Yleistunnelma on aika normaali, Laine kertoi puhelimitse STT:lle Kiovasta.

– Hamstraamisesta ei ole merkkejä, kaupoissa ei ole tyhjiä hyllyjä ja pankkiautomaateista saa rahaa. Ei ole havaittavissa merkkejä siitä, että yhteiskunta ei jollain lailla toimisi, kaikki toimii normaalisti edelleen, Laine jatkaa.

Katukuvan antama rauhallinen vaikutelma kuitenkin Laineen mukaan muuttuu, kun ihmisten kanssa keskustelee.

– Huolestuneisuus ihmisten keskuudessa on kasvanut paljonkin. Osa on hyvinkin huolissaan siitä, mitä nyt tapahtuu ja tuleeko sota, osalla on hyvin voimakas vastarinta-asenne, ja he ovat valmiita taistelemaan, jos tästä jotain kehittyy, Laine luonnehtii.

Minkäänlaisesta paniikista ei Laineen mukaan Kiovassa ole kuitenkaan merkkiäkään – ei, vaikka Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin tietojen mukaan Venäjän tavoitteena on nimenomaan Kiovan valtaaminen.

– Ukrainalaiset ovat resilienttiä väkeä, sisukasta ja pelotonta. Mistään paniikista täällä ei tosiaankaan ole merkkejä. Tiedotusvälineitä lukemalla voisi kuvitella, että kauhu täällä leviäisi, mutta mitään sellaista täällä ei näy.

Evakuointiin valmistaudutaan

Ulkoministeriö kertoi viime maanantaina, että Suomen Kiovan-suurlähetystö on sopeuttanut toimintaansa tilanteen vaatimalla tavalla ja että osa henkilöstöstä on kotiutettu Suomeen. Laineen mukaan lähetystössä on töissä edelleen pieni ydinjoukko, joka pystyy pitämään lähetystöä edelleen auki. Huomattava osa työstä Laineen mukaan on kuitenkin valmistautumista mahdolliseen evakuoitumiseen.

Laineen mukaan on vaikea arvioida, kuinka lähellä on se hetki, että lähetystö suljetaan ja evakuoituminen aloitetaan.

– Koko ajan seuraamme tiiviisti tilanteen kehittymistä ja uhka-arvioita. Koordinoimme toimintaamme EU-maiden ja muiden Pohjoismaiden kanssa, Laine kertoo.

– Tarkkaa triggeriä ei ole etukäteen määritelty eli sitä hetkeä, milloin lähdemme evakuoitumaan. Pitää katsoa, miten tilanne kehittyy. Tuleeko esimerkiksi kommunikaatioyhteyksiin, sähköön tai lämmitykseen kohdistuva kyberisku? Jos kommunikaatioyhteydet alkavat loppua, kyllähän me sitten alamme hyvin vakavasti harkita, että onko nyt aika lähteä.

Pikainen lähtökehotus

Ukrainassa edelleen olevien suomalaisten määrää Laine ei osaa arvioida, mutta kertoo ainakin osan maassa olleista suomalaisista poistuneen tilanteen kiristymisen myötä.

Jotkut Ukrainan suomalaisista ilmoittivat ulkoministeriölle kysyttäessä, että heillä ei ole aikomusta lähteä maasta, sillä heillä on perheet ja kodit Ukrainassa.

Laine kehottaa maassa olevia suomalaisia kuitenkin poistumaan pikapuoliin, vielä kun kansainväliset lentoyhtiöt lentävät maasta pois.

Mainos: Savonia-ammattikorkeakoulu

Mainos: Savonia-ammattikorkeakoulu

Pohjoissavolaisia pienyrittäjiä koulutetaan verkkokaupan ja somen saloihin

Etusivulla nyt

Mainos: Savon Media

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut