Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomien kesälehti on ilmestynyt!

Rendel-elokuvan kallis jatko-osa jäi kesken – pettynyt ohjaaja päätti lopettaa uransa

Rendel 2: Cycle of Revengen piti olla Suomen suurimpia yksityisesti rahoitettuja elokuvahankkeita. Jesse Haajan ohjaaman toimintaelokuvan kuusiviikkoisen pääkuvausjakson uutisoitiin päättyneen lokakuussa 2019.

Ensi-illan piti olla 2021, mutta hanke keskeytyi pian kuvausten jälkeen. Siitä ei ole kuultu sitten kevään 2020.

Viime viikolla Haaja kertoi useiden medioiden haastatteluissa lopettavansa elokuvien ja musiikkivideoiden ohjaamisen kokonaan.

– Kyllä, se on varma homma, Haaja vahvistaa lopettamispäätöksensä STT:lle.

Ohjaajan mukaan Rendel 2:n tuotantoyhtiö Frozen Flame ei ole ollut yhteydessä häneen pian kahteen vuoteen. Lopettamispäätöskin hautui jo toissa vuoden puolella.

– Tajusin, miten vaikea on päästää irti pettymyksestä. Kun tuli kosiskeluja uusiin projekteihin, ne eivät enää tuntuneet hyvältä.

Pettymys liittyy nimenomaan Rendel 2:een. Haaja sanoo, ettei hän tiedä syytä elokuvan jäämiselle kesken. Pandemia ei Haajan mukaan riitä selittämään asiaa. Monimutkaisin ja kallein jakso eli kuvaukset oli jo toteutettu.

Tilanne on ohjaajan mukaan outo. Kysymykseen siitä, voidaanko elokuva tehdä loppuun ja julkaista ilman häntä Haaja toteaa, ettei halua ruotia tilannetta enempää.

Tuotantoyhtiö Frozen Flamen vetäjät Miika J. Norvanto ja Timo Puustinen olivat Haajan rinnalla tuottamassa myös ensimmäistä Rendeliä.

Tuottaja vaikenee

Rendel 2 kuvattiin Kainuussa ja Jyväskylässä kokonaan englanniksi kansainvälisiä markkinoita ajatellen. Pääosassa jatkoi kostajahahmo Rendeliä jo ensimmäisessä elokuvassa näytellyt Kris Gummerus. Pahisrooleihin oli palkattu britit Sean Cronin ja Bruce Payne. Kanadalaisyhtiö Raven Banner julkisti aloittavansa jatko-osan ennakkomyynnit maailmalle jo vuonna 2018.

Keväällä 2019 tekijät olivat kertoneet Rendel 2:n budjetiksi peräti 2,5 miljoonaa euroa. Vertailun vuoksi viime vuosien kallein ilman Suomen elokuvasäätiön tukea toteutettu suomalaiselokuva on ollut 2,4 miljoonaa euroa maksanut Sorjonen-elokuva, jonka rahoittajiin kuuluivat Yle ja Netflix .

Jo kesällä 2020 Frozen Flamen ja Haajan välit olivat ilmeisen tulehtuneet, sillä ohjaaja paljasti Otavamedian Muropaketti-sivuston haastattelussa tuotannon olleen ongelmallinen. Haaja harmitteli resurssien olleen heikommat kuin mistä oli sovittu, eikä käsikirjoitusta siksi kuvattu kokonaan.

– Kuvasimme mitä kykenimme. Materiaalista olisi saanut leikattua elokuvan kasaan, ei aivan käsikirjoituksen mukaista, mutta kuitenkin, Haaja sanoo nyt.

Julkisuuteen ei ole kerrottu, millaisella budjetilla ja rahoituspohjalla Rendel 2:ta lopulta tuotettiin. Suomen elokuvasäätiön tai suomalaisten televisiokanavien rahaa siinä ei ole.

Tuottaja Miika J. Norvanto ei vastannut STT:n useisiin yhteydenottoihin.

Ohjaajanura päättyy musiikkivideoon

Norvannolla ja Puustisella on Sotkamossa vireillä Kajawood-hanke, johon kuuluu elokuvastudioita sekä majoitustiloja sadoille työntekijöille. Kajawoodin verkkosivuilla kerrotaan hankkeen kustannusarvioksi 45 miljoonaa euroa. Rendel 2:n piti olla yksi Kajawoodin ensimmäisistä projekteista.

On erittäin poikkeuksellista, että miljoonaluokan elokuvahanke haudataan pääkuvausjakson jälkeen. Ammattimaiset kansainväliset tuotannot on vakuutettu.

Haaja oli ohjannut mainoksia ja musiikkivideoita ennen esikoiselokuvaansa, ensimmäistä Rendeliä. Haajan viimeiseksi työksi ohjaajana on jäämässä musiikkivideo The Rasmus -yhtyeen kappaleeseen Jezebel, joka osallistuu Ylen Uuden musiikin kilpailuun eli pyrkii Euroviisuihin.

– The Rasmus -videossa oli hyvä porukka. Muuten en jaksa enää ohjata, Haaja sanoo.

Hän jatkaa mikkeliläisessä Haaja -mainostoimistossaan. Toimisto on muun muassa suunnitellut Suomen olympiajoukkueen ilmeen.

---

Korjattu juttua klo 14.28: Sorjosen budjetti oli 2,4 miljoonaa, ei 2 miljoonaa euroa.