Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Merestä löytynyt vainaja ei ollut lähes 30 vuotta sitten Turussa kadonnut lakimies – etsinnät jatkuvat

Turun Airiston alueelta merestä viime viikolla löytynyt vainaja ei ole lähes 30 vuotta sitten kadonnut lakimies, keskusrikospoliisi (KRP) kertoi maanantaina.

– Poliisi on pystynyt sulkemaan pois sen mahdollisuuden, että kyseessä olisi ollut hän. Alustavan selvityksen perusteella poliisi epäilee, että vainaja on vuonna 1979 kadonnut mies, mutta henkilöllisyys varmistuu vasta tarkemmissa tutkimuksissa, KRP:n tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Aki Lahtinen kertoi tiedotteessa.

KRP:n mukaan vainajan osalta jatketaan kuolemansyyn selvittämistä ja tällä hetkellä näyttää siltä, että asiaan ei liity rikosta. Myös kadonneen lakimiehen etsinnät jatkuvat.

Ankkuriväitettä määrä käsitellä käräjillä

33-vuotias Ilpo Härmäläinen katosi elokuun 3. päivänä vuonna 1994. Viime vuonna hänen murhastaan nostettiin syyte lähes 70-vuotiasta miestä vastaan.

Syytetty mies oli tapahtuma-aikaan Härmäläisen tuttava ja mainostoimistoyrittäjä. Syyttäjän mukaan mies vei lakimiehen käyttämälleen purjeveneelle, missä surmasi tämän ja hävitti tai kätki ruumiin. Syytetty on kiistänyt syytteen.

Syytettä on käsitelty Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa, ja tuomio piti antaa tämän viikon perjantaina. Käräjäoikeudesta kerrottiin maanantaina, että sekä tuomionanto että keskiviikolle kaavailtu lisäkäsittelypäivä siirtyvät. Uusia päivämääriä ei ole vielä sovittu.

Keskiviikkona käräjillä piti käsitellä lisätutkintaa, jossa syytetyn ex-vaimo kertoi poliisille, että syytetyn käyttämästä purjeveneestä katosi ankkuri mahdollisesti samoihin aikoihin Härmäläisen kanssa. Syytetyn on epäilty käyttäneen ankkuria painona ruumiin upottamisessa.

KRP:n Lahtinen ei halunnut maanantaina kommentoida sitä, onko ankkuria mahdollisesti löydetty merietsinnöissä.

Puolustus kyseenalaistanut henkirikoksen

Syyttäjän mukaan mainosmies murhasi Härmäläisen välttääkseen konkurssin ja poliisitutkinnan.

Syyttäjän mukaan syytetty oli aiemmin vuonna 1994 ottanut Härmäläisen yrityksen mukaan laskutussopimusjärjestelyyn, jossa tekaistiin laskuja ja jonka tarkoituksena oli pelastaa syytetyn mainostoimisto konkurssilta. Kun Härmäläinen tajusi tulleensa erehdytetyksi, hän aikoi mennä ilmoittamaan asiasta poliisille, syyttäjä sanoi. Syyttäjän mukaan syytetty halusi estää tämän.

Syytetty mies on kiistänyt edes tavanneensa lakimiestä katoamispäivänä. Miehen puolustus on kyseenalaistanut senkin, onko henkirikosta edes tapahtunut.

– Meillä ei ole vainajaa, ei teknistä tutkintaa, joka tukisi väitettä henkirikoksesta. Onko meillä riittävää varmuutta siitä, että Härmäläinen olisi henkirikoksen uhri, syytetyn asianajaja Heikki Uotila kysyi käsittelyssä.

Härmäläisen katoaminen otettiin aktiivitutkintaan uudestaan viime vuonna.