Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turun Airiston alueelta löydetty toinen vainaja merestä, poliisi epäilee henkirikosta

Keskiviikkona Turun Airiston alueelta on löydetty merestä toinen vainaja, kertoo keskusrikospoliisi (KRP). Poliisi epäilee vainajan joutuneen henkirikoksen uhriksi ja selvittää vainajan henkilöllisyyttä.

Vainajan löysivät Merivoimien sukeltajat, joka olivat suorittamassa virka-aputehtävää vuonna 1994 kadonneen lakimiehen tapaukseen liittyen. Merestä nostettiin myös ankkuri.

Viikko sitten samoissa etsinnöissä löydettiin toinen vainaja, jonka henkilöllisyyttä selvitetään myös. KRP on pystynyt kuitenkin sulkemaan pois mahdollisuuden, että viime viikon keskiviikkona löydetty vainaja olisi lähes 30 vuotta sitten kadonnut lakimies.

Kadonneen lakimiehen tapausta käsitellään parhaillaan Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Oikeudenkäynnin aikataulu on venynyt uusien käänteiden takia.

Syytetyn ex-vaimo kertonut kadonneesta ankkurista

33-vuotias Ilpo Härmäläinen katosi elokuun 3. päivänä vuonna 1994. Viime vuonna hänen murhastaan nostettiin syyte lähes 70-vuotiasta miestä vastaan.

Syytetty mies oli tapahtuma-aikaan Härmäläisen tuttava ja mainostoimistoyrittäjä. Syyttäjän mukaan mies vei lakimiehen käyttämälleen purjeveneelle, missä surmasi tämän ja hävitti tai kätki ruumiin. Syytetty on kiistänyt syytteen.

Syytettä on käsitelty Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa, ja tuomio piti antaa tämän viikon perjantaina. Käräjäoikeudesta kerrottiin maanantaina, että sekä tuomionanto että keskiviikolle kaavailtu lisäkäsittelypäivä siirtyvät. Uusia päivämääriä ei ole vielä sovittu.

Keskiviikkona käräjillä piti käsitellä lisätutkintaa, jossa syytetyn ex-vaimo kertoi poliisille, että syytetyn käyttämästä purjeveneestä katosi ankkuri mahdollisesti samoihin aikoihin Härmäläisen kanssa. Syytetyn on epäilty käyttäneen ankkuria painona ruumiin upottamisessa.

Puolustus kyseenalaistanut henkirikoksen

Syyttäjän mukaan mainosmies murhasi Härmäläisen välttääkseen konkurssin ja poliisitutkinnan.

Syyttäjän mukaan syytetty oli aiemmin vuonna 1994 ottanut Härmäläisen yrityksen mukaan laskutussopimusjärjestelyyn, jossa tekaistiin laskuja ja jonka tarkoituksena oli pelastaa syytetyn mainostoimisto konkurssilta. Kun Härmäläinen tajusi tulleensa erehdytetyksi, hän aikoi mennä ilmoittamaan asiasta poliisille, syyttäjä sanoi. Syyttäjän mukaan syytetty halusi estää tämän.

Syytetty mies on kiistänyt edes tavanneensa lakimiestä katoamispäivänä. Miehen puolustus on kyseenalaistanut senkin, onko henkirikosta edes tapahtunut.

– Meillä ei ole vainajaa, ei teknistä tutkintaa, joka tukisi väitettä henkirikoksesta. Onko meillä riittävää varmuutta siitä, että Härmäläinen olisi henkirikoksen uhri, syytetyn asianajaja Heikki Uotila kysyi käsittelyssä.

Härmäläisen katoaminen otettiin aktiivitutkintaan uudestaan viime vuonna.