Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Airiston alueelta merenpohjasta löytynyt vainaja on lähes 30 vuotta sitten kadonnut turkulaislakimies

Turun Airiston alueelta merenpohjasta löytynyt vainaja on lähes 30 vuotta sitten Turusta kadonnut lakimies, poliisi kertoi torstaina.

Lakimiehen etsintöihin osallistunut Merivoimien sukeltaja löysi vainajan keskiviikkona. Merestä nostettiin myös ankkuri.

Kuolinsyy selvitetään oikeuslääketieteellisessä tutkimuksessa, mutta poliisi epäilee asiassa henkirikosta. Keskusrikospoliisin (KRP) tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Aki Lahtinen ei vielä tarkemmin kerro, mihin poliisi perustaa epäilynsä.

– Sanotaan näin, että olosuhteet olivat sellaiset, että kun ne omin silmin näkee, tietää, että nyt on syytä epäillä henkirikosta, Lahtinen sanoi STT:lle.

Lahtinen ei kerro, oliko merestä nostettu ankkuri esimerkiksi kiinni vainajassa. Lakimiehen murhasta nostettiin viime vuonna syyte noin 70-vuotiasta miestä vastaan. Miehen ex-vaimo on kertonut poliisikuulusteluissa, että syytetyn käyttämästä purjeveneestä katosi ankkuri mahdollisesti samoihin aikoihin lakimiehen katoamisen kanssa.

Poliisi ei kommentoi vielä sitäkään, onko nyt löydetty ankkuri samanlainen kuin aikanaan mahdollisesti kadonnut ankkuri.

Katoaminen otettiin uuteen tutkintaan viime vuonna

33-vuotias lakimies Ilpo Härmäläinen katosi Turussa elokuun 3. päivänä vuonna 1994. Hänen katoamisensa otettiin uudestaan aktiivitutkintaan viime vuonna.

KRP kiittää Puolustusvoimien sukeltajia, Merivoimia ja Traficomin Merenmittaus- ja syvyystietopalveluita etsintöihin annetusta virka-avusta.

– Ei tule mieleen vastaavaa tapausta. Tämä on pitkäjänteisen poliisityön ja muiden viranomaisten työn tulos. Etsintäalueella meren syvyys on kymmeniä metrejä ja näkyvyys erittäin heikko. Ilman apua emme olisi löytäneet mitään, Lahtinen sanoo.

Murhaoikeudenkäynti Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa on parhaillaan keskeytyksissä uusien käänteiden takia. Lahtisen mukaan seuraavaksi odotetaan oikeuslääkärin lausuntoa kuolinsyystä, minkä jälkeen vuorossa on todennäköisesti lisätutkintaa ja uusia kuulusteluja.

Syytetty on kiistänyt syytteen täysin

Syytetty mies oli tapahtuma-aikaan Härmäläisen tuttava ja mainostoimistoyrittäjä. Hän on kiistänyt syytteen täysin ja sanoo, ettei edes tavannut lakimiestä tämän katoamispäivänä.

Syyttäjän mukaan syytetty halusi päästä lakimiehestä eroon taloudellisista syistä. Syytetty oli aiemmin vuonna 1994 ottanut Härmäläisen yrityksen mukaan laskutussopimusjärjestelyyn, jossa tekaistiin laskuja ja jonka tarkoituksena oli pelastaa syytetyn mainostoimisto konkurssilta. Syyttäjän mukaan syytetty pelkäsi konkurssia ja rikostutkintaa, jos Härmäläinen olisi mennyt puhumaan laskutusasiasta poliisille.

Syytteen mukaan mies vei lakimiehen käyttämälleen purjeveneelle, missä hän surmasi tämän ja hävitti tai kätki ruumiin.