Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Iltalehti: Pekkarinen ja Heinäluoma erottuvat europarlamentin Venäjä-äänestyksissä

Iltalehden selvityksen mukaan europarlamentin Venäjä-aiheisissa äänestyksissä suomalaismeppien joukosta erottuu kaksi usein poikkeavalla tavalla äänestävää meppiä: Mauri Pekkarinen (kesk.) ja Eero Heinäluoma (sd.).

Iltalehti löysi yhteensä neljästä europarlamentin hyväksymästä Venäjä-päätöslauselmasta tai -mietinnöstä tyhjää äänestäneitä suomalaismeppejä. Useimmin tyhjää ovat äänestäneet Pekkarinen ja Heinäluoma. Miapetra Kumpula-Natri (sd.) on äänestänyt tyhjää kahdesti.

Pekkarinen ja Heinäluoma äänestivät tyhjää esimerkiksi viime joulukuussa hyväksytyssä päätöslauselmassa, jossa parlamentti kehotti EU:n toimielimiä ja kaikkia jäsenvaltioita varmistamaan, että Saksan ja Venäjän Nord Stream 2 -kaasuputkea ei oteta käyttöön Venäjän Ukrainaa kohtaan osoittaman aggression vuoksi. Parlamentin ylivoimainen enemmistö ja muut suomalaismepit äänestivät päätöslauselman puolesta.

Saksa päätti jäädyttää Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan.

Syyskuussa 2020 Pekkarinen, Heinäluoma ja Kumpula-Natri äänestivät tyhjää venäläisen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkytystapaukseen liittyneessä päätöslauselmassa, jonka osana parlamentti vaati niin ikään Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen keskeyttämistä. Päätöslauselma hyväksyttiin ylivoimaisella äänten enemmistöllä. Muut suomalaismepit äänestivät päätöslauselman puolesta.

Heinäluoma ja Kumpula-Natri perustelivat Navalnyi-tapauksessa äänestyskantojaan vuonna 2020 sosiaalisessa mediassa.

– Äänestin tyhjää. Tutkitaan ja tuomitaan, jos Venäjä ei edesauta riippumatonta tutkimusta, tuomitaan muun muassa pakottein, Kumpula-Natri perusteli Twitterissä.

Heinäluoma piti huonona sitä, että Navalnyi-tapaukseen liitettiin vaatimus kaasuputkihankkeen keskeyttämisestä, vaikka hän sanoikin tuomitsevansa Navalnyin myrkytyksen.

Kauppalehdessä Pekkarinen peräänkuulutti Navalnyi-tapauksessa todisteita Venäjän keskushallinnon osallisuudesta. Hän kertoi olevansa valmis lisäämään kauppapakotteita Venäjää vastaan, "jos käy ilmi, että myrkyttämisen taustalla on Venäjän keskushallinto eli henkilöt tai tahot valtion ylimmästä johdosta".