Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhä useammat mediayritykset keskeyttävät toimintansa Venäjällä – tuoreesta päätöksestään kertoi Netflix

Suoratoistopalvelujätti Netflix on keskeyttänyt palvelunsa Venäjällä, kirjoittavat useat yhdysvaltalaismediat. Päätöksen syynä on Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

Netflix on maailman johtava suoratoistopalvelu. Viime vuoden loppuun mennessä sillä oli yli 220 miljoonaa tilaajaa. Yhtiö ei kuitenkaan ole suuri toimija Venäjällä, jossa sillä on alle miljoona tilaajaa.

Netflix ilmoitti kuun vaihteessa, ettei se aio julkaista palvelussaan Venäjän hallinnon propagandaa. Aiemmin Netflix velvoitettiin Venäjällä julkaisemaan palvelussaan 20 venäläiskanavan tarjontaa.

Myöhään sunnuntaina kerrottiin, että lyhyiden videoiden jakamiseen tarkoitettu mobiilisovellus TikTok keskeyttää videosisältöjen julkaisemisen Venäjältä. Päätöksen syyksi sanotaan työntekijöiden turvallisuus sekä Venäjän uusien "valeuutisia" koskevien määräysten noudattaminen.

– Me jatkamme olosuhteiden kehittymisen arviointia Venäjällä päättääksemme, koska voimme aloittaa toimintamme täysipainoisesti uudelleen, yhtiö sanoi Twitter-viestissään .

Useita rajoituksia

Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti perjantaina lain, jonka mukaan Venäjän asevoimia koskevien "valeuutisten" julkaisemisesta voi saada jopa 15 vuoden vankeustuomion. Uutistoimintansa keskeyttämisestä Venäjällä ainakin toistaiseksi ovat kertoneet tähän mennessä muun muassa uutistoimisto Bloomberg News ja uutiskanava CNN .

Moskovan virallisesta linjasta poikkeavan tiedon saaminen Ukrainan sodasta on Venäjällä vaikeutunut muutoinkin, sillä maa on ilmoittanut rajoittavansa pääsyä useiden uutismedioiden tarjontaan. Rajoitettujen uutissivustojen joukossa ovat BBC :n venäjänkieliset sivut sekä saksalainen Deutsche Welle .

Venäjä on myös estänyt Facebookin toiminnan maassa ja rajoittanut Twitterin toimintaa. Venäläisviranomaisten mukaan Facebook suljettiin, koska se oli "syrjinyt" Venäjän hallintoon yhdistettyjä mediatoimijoita.