Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomien kesälehti on ilmestynyt!

Tullirikosten määrä jatkoi laskuaan – nuuskaa takavarikoitiin enemmän kuin koskaan

Tullirikosten määrä laski viime vuonna alimmilleen kahdeksaan vuoteen, kertoo Tulli tiedotteessaan. Tulli kertoo rikoksia paljastuneen yli 5 400.

Rikosten määrään on vaikuttanut ennen kaikkea korona-aika ja siitä johtuva matkustajaliikenteen määrän lasku. Samalla tullirikokset ovat muuttuneet entistä järjestäytyneemmäksi ja ammattimaisemmaksi toiminnaksi.

Rikosten määrän laskusta huolimatta Tulli takavarikoi viime vuonna ennätysmäärän nuuskaa, yhteensä yli 9 100 kiloa. Tämä oli noin 2 000 kiloa edellisvuotta enemmän ja kautta aikojen suurin määrä.

Isompia nuuskalasteja salakuljetettiin Suomen markkinoille pääasiassa Pohjois-Ruotsista maarajan yli, mutta takavarikkoja tehtiin myös laivaliikenteestä. Tullin mukaan nuuskan myynti ja salakuljetus on muuttunut pitkälti ammattimaiseksi rikollisuudeksi Suomessa.

Lääkkeiden ja huumelääkkeiden takavarikot voimakkaassa kasvussa

Lääkeaineita takavarikoitiin lähes nelinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna, yli 1,5 miljoonaa kappaletta. Tullin mukaan kasvu selittyy muutamalla suurella nikotiiniannospussitakavarikolla.

Huumelääkkeitä takavarikoitiin melkein kaksinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna, noin 434 000 kappaletta. Sekä lääkkeiden että huumelääkkeiden maahantuonnissa merkittävässä asemassa ovat raskas tavaraliikenne ja postiliikenne.

Kokaiinin suosion kansainvälinen trendi näkyy myös Suomessa käytön lisääntymisenä. Tullin takavarikoiman kokaiinin määrä nousi ennätykselliseen 55 kiloon, mikä on viisinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna.

Myös viime vuonna takavarikoidun amfetamiinin määrä nousi koronarajoituksista huolimatta yli 80 kiloon, kun edellisvuonna määrä oli lähes puolet tästä määrästä.

Tulli takavarikoi yhteensä huumeita viime vuonna 710 kiloa, mikä on samansuuntainen määrä kuin edeltävänä vuonna.