Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiina pitää Venäjän väitettyä kalustoapupyyntöä Yhdysvaltain disinformaationa, Venäjä kiistää pyytäneensä apua

Yhdysvallat varoittaa Kiinaa vakavista seurauksista, jos se auttaa Venäjää sen hyökkäyksessä Ukrainaan, kirjoittaa BBC.

Venäjä on pyytänyt Kiinalta sotakalustoa ja muunlaista apua Ukrainaan hyökkäämisen alkuajoista asti, kertovat lähteet Yhdysvaltain hallinnosta Financial Timesille ja Washington Postille, jotka uutisoivat asiasta sunnuntaina. Lähteet eivät kuitenkaan tarkenna, millaista kalustoa Venäjä on tarkalleen ottaen pyytänyt.

Maanantaina ennen puolta päivää kerrottiin Kiinan kiistäneen Venäjän kalustoapupyynnön. Kiinan ulkoministeriöstä sanotaan uutistoimisto Reutersin mukaan, että mediatiedot Venäjän Kiinalta pyytämästä kalustoavusta ovat Yhdysvaltain levittämää disinformaatiota.

– Yhdysvallat levittää Ukrainan tilanteesta Kiinaa koskevaa disinformaatiota, koska sillä on pahantahtoisia aikeita, kommentoi Kiinan ulkoministeriön edustaja Zhao Lijian.

Kiinan Yhdysvaltain-suurlähetystö puolestaan kommentoi, ettei ole kuullut mistään Venäjän Ukrainaa koskevista pyynnöistä.

Kiina ei ole tuominnut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Julkisesti se on korostanut vaativansa kummaltakin osapuolelta pidättyvyyttä voiman käytössä ja korostanut diplomatian merkitystä.

Myöhemmin maanantaina myös Venäjä kumosi väitteet kalustoavun pyytämisestä Kiinalta. Venäjä ei ole pyytänyt Kiinalta sotilaallista apua, sanoo Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov uutistoimisto Reutersin mukaan. Peskovin mukaan Venäjällä on riittävät sotilaalliset resurssit, jotta se voi täyttää tavoitteensa Ukrainassa.

Eräs Financial Timesin lähteistä sanoo Yhdysvaltojen aikovan mahdollisesti varoittaa liittolaisiaan siitä, että Kiina saattaa valmistella tuen tarjoamista Venäjälle. Yhdysvaltalaisviranomaiset ovat esittäneet arvioita, että Venäjän asevarannot alkavat ainakin joidenkin asetyyppien osalta käydä vähiin.

Valkoinen talo tiedotti sunnuntaina, että Yhdysvaltojen ja Kiinan korkean tason edustajat tapaavat maanantaina Roomassa keskustellakseen muun muassa Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Kansallisesta turvallisuudesta vastaavan neuvoston (NSC) lausunnossa kerrotaan, että tapaamisessa on tarkoitus muun muassa käydä läpi Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan vaikutuksia alueelliseen ja maailmanlaajuiseen turvallisuuteen.

Yhdysvaltalaismedioiden lähteet: Venäjä on pyytänyt Kiinalta sotilaallista apua Ukrainassa sotimiseen – Yhdysvallat ja Kiina tapaavat maanantaina

Juttua päivitetty 14.3.2022 Kello 11:05: Kiina pitää kalustoapupyyntöä disinformaationa.

Juttua päivitetty 14.3.3022 Kello 12:48: Kiinan ulkoministeriön edustajan kommentti lisätty.

Juttua päivitetty 14.3.2022 Kello 13:50: Kremlin kommentit lisätty.