Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Blinken: Ukrainassa tehty sotarikoksia, Stoltenberg: Ruotsi ja Suomi voivat liittyä Natoon "erittäin nopeasti" – seurasimme sodan 22. päivän tapahtumia

Tässä jutussa seuraamme Venäjän hyökkäystä Ukrainaan hetki hetkeltä. Näet uusimmat uutiset päivittämällä juttua.

23.05 Päätämme seurannan tältä illalta. Huomiseen!

22.59 Ylioppilaskokeessa käytettiin torstaina kuvaa, jossa Krim on osa Venäjää, kertoo Iltalehti.

Lyhyen venäjän ylioppilaskokeessa oli kuva, jossa Venäjän kartta on väritetty oranssilla. Samalla oranssilla on myös Krimin niemimaa, jonka Venäjä valtasi ja liitti itseensä vuonna 2014 kansainvälisen oikeuden vastaisesti.

Ylioppilaskoe on nähtävissä Ylen Abitreenit -sivustolla. Karttaa käytettiin kahdeksannen tehtävän yhteydessä.

Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä kertoi Iltalahdelle, että kuva on venäläisen matkatoimiston sivuilta. Hän kertoo, että kokeet on laadittu yli vuosi sitten, eikä asiaa ole huomattu tässä yhteydessä.

Tähkä myöntää lehdelle, että kuva on kyseenalainen ja pahoittelee virhettä.

23.34 Tshekin pääministerin mukaan maa ei enää pysty ottamaan vastaan enempää sotaa pakenevia ihmisiä Ukrainasta, kertoo BBC. Tshekkiin on tullut noin 270 000 sotapakolaista sen jälkeen kun Venäjä aloitti hyökkäyksen Ukrainaan kolme viikkoa sitten.

– Meidän on pakko myöntää, että olemme tulleet tilanteeseen, jossa emme enää pysty ottamaan vastaan pakolaisia ongelmitta, pääministeri Petr Fiala sanoi uutistoimisto AP:n haastattelussa, jota BBC siteerasi.

Tshekin hallitus aikoo ehdottaa, että jo maassa oleville sotaa paenneille ukrainalaisille myönnetään pitkäaikaiset oleskeluluvat.

Ukrainasta on paennut jo vajaat kolme miljoonaa ihmistä.

22.24 Maailman terveysjärjestö WHO vaatii välitöntä tulitaukoa Ukrainaan. Järjestön pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus vetosi asiassa YK:n turvallisuusneuvostoon tänään torstaina. Asiasta uutisoi BBC.

WHO on vahvistanut tähän mennessä 43 varmistettua iskua terveydenhuollon yksikköihin Ukrainassa. Iskuissa on kuollut 12 ihmistä, joista osa on terveydenhuollon työntekijöitä. 34 on loukkaantunut näissä iskuissa.

Ghebreyesus korostaa, että iskut terveydenhuoltoon rikkovat humanitaarisia oikeuksia. Terveyspalvelujen iskujen seuraukset saattavat hänen mukaansa kantautua vuosien tai vuosikymmenten päähän.

21.55 Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoo ruotsalaiselle Dagens Nyheterille, että hakiessaan jäsenyyttä Suomi ja Ruotsi voitaisiin liittää sotilasliitto Natoon "erittäin nopeasti". Asiasta uutisoi Suomessa Helsingin Sanomat.

Stoltenberg ei antanut tarkkaa aikamäärettä mahdolliselle hakemuksen käsittelylle, mutta viittasi aikaan "kuukausilla". Hän kertoi lehdelle uskovansa, että muut liitto-maat hyväksyisivät Ruotsin hakemuksen, vaikkei asiasta olla muodollisesti käyty keskustelua.

21.49 Yhdysvaltojen edustajainhuone hyväksyi äskettäin uuden lakiesityksen, joka keskeyttää maan normaalit kauppasuhteet Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa. Äänestystulos lain puolesta oli 424-8. Esitys etenee senaattiin, jossa sitä käsitellään ensi viikolla. Asiasta kertoo CNN.

21.10 Yhdysvaltain presidentti Joe Biden aikoo varoittaa Kiinaa, ettei sen pidä toimittaa sotilasapua Venäjälle, sanoo ulkoministeri Antony Blinken.

Blinkenin mukaan Biden tulee tekemään selväksi, että Yhdysvallat tulee pitämään Kiinaa vastuullisena kaikista niistä toimista, joita se tekee tukeakseen Venäjän aggressiota. Jos Kiina tukee Venäjää, Yhdysvallat ei aio epäröidä pannakseen maan maksamaan tuestaan, ulkoministeri vakuutti.

Bidenin ja Kiinan presidentin Xi Jinpingin on määrä keskustella puhelimitse huomenna.

Blinken mukaili tänään myös Bidenin eilistä kannanottoa siitä, että Venäjä on syyllistynyt sotarikoksiin hyökkäämällä siviilien kimppuun Ukrainassa. Biden kutsui keskiviikkona presidentti Vladimir Putinia sotarikolliseksi.

Biden toisti väittämänsä hieman terästettynä tänään perjantaina osallistuessaan Pyhän Patrickin päivän tapahtumaan Washingtonissa. Hän totesi Putinin olevan "murhaava diktaattori, silkka roisto, joka käy moraalitonta sotaa Ukrainan kansaa vastaan".

Myös Yhdysvaltain ulkoministeri syytti Venäjää sotarikoksista Ukrainassa

21.03 EU:n ympäristökomissaari Virginijus Sinkevicius kertoi tiedotustilaisuudessa tänään torstaina, että EU:n riippuvuus venäläisistä fosiilisista polttoaineista rahoittaa Venäjän sotakirstua.

Kyse on hänen mukaansa useista miljardeista euroista joka vuosi. Venäjä toimittaa kaikkiaan 40 prosenttia EU:n kaasusta. Ympäristökomissaarin kommenteista kertoi uutistoimisto Reuters.

20.54 Ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari (vihr.) osallistui torstaina EU:n ympäristö- ja ilmastoministerien kokoukseen Brysselissä. Karin mukaan ilmastopaketista käytyä keskustelua väritti vahvasti maailmanpoliittinen tilanne.

– Lähes kaikissa puheenvuoroissa tuomittiin Venäjän aloittama sota, Kari kertoi STT:lle torstai-iltana puhelimitse.

Karin mukaan fossiiliriippuvuuden lopettaminen oli vahvasti kaikkien agendalla. Kari kertoo huomanneensa myös suomalaisessa keskustelussa, että fossiilisista polttoaineista halutaan eroon turvallisuuspolitiikan ja Venäjä-riippuvuuden vuoksi, siinä missä perustelut ovat aiemmin nojanneet ilmastokriisin pysäyttämiseen.

Karin mukaan jokaisessa jäsenmaassa käydään keskustelua siitä, miten kansalaisia voitaisiin tukea kohonneiden hintojen kanssa. Edessä on myös vaikeaa pohdintaa siitä, että miten voidaan yhtä aikaa kiihdyttää vihreää siirtymää ja pitää huolta siitä, että huoltovarmuus on kunnossa lyhyellä aikavälillä.

Hallituksen on määrä kertoa perjantaina uusista ilmastopäätöksistä. Pääministeri Sanna Marin (sd.) on kertonut aiemmin, että energiaturpeen käyttö on saamassa lisäaikaa Ukrainan sodan vuoksi.

Emma Kari osallistui EU:n ympäristö- ja ilmastoministerien kokoukseen Brysselissä – maat haluavat eroon riippuvuudesta Venäjän öljyyn ja kaasuun

20.49 Venäjällä on alkanut syyllisten etsiminen huonoon sotamenestykseen. Sotilastiedustelun asiantuntija Martti J. Kari enteilee mahdollisia konflikteja Venäjän turvallisuuspalveluissa.

"Presidentti Putin on alkushokin jälkeen nyt alkanut käsittää Venäjän asevoimien huonon menestyksen merkitystä omalle asemalleen. Venäjällä on alkanut syyllisten etsintä. Syyllinen ei ole erehtymätön tsaari vaan syylliset löytyvät pajaristosta.

--- Todennäköistä on, että FSB:n puhdistus ei pääty tähän, vaan eri turvallisuuspalvelut alkavat valmistautua tilanteeseen, jossa Venäjä ei voitakaan Ukrainan sotaa. Silloin alkaa Winston Churchillin kuvaama bulldoggien taistelu kokolattiamaton alla."

Tsaari on erehtymätön – Venäjällä on alettu etsiä syyllisiä: nyt he löytyivät FSB:stä

20.13 Ukrainan presidentistä Volodymyr Zelenskyista julkaistiin keskiviikkona tekoälyn avulla luotu deepfake-video, kertoivat useat mediat. Videolla esitettiin, että Zelenskyi olisi kehottanut ukrainalaisia riisumaan aseensa ja antautumaan.

Videoon oli luotu tekoälyllä Zelenskyin kasvot ja ääni, ja sitä jaettiin muun muassa hakkeroinnin kohteeksi joutuneilla ukrainalaisilla uutissivuilla. Muun muassa Ukraine24 televisiokanava kertoi, että "vihollisen hakkerit" iskivät sen lähettämään televisio-ohjelmaan ja nettisivuille sekä jakoivat valevideota niiden kautta.

Tiedossa ei ole, kuka manipuloidun videon on tehnyt. Ukraina varoitti jo kuitenkin aiemmin, että Venäjä voi käyttää manipuloituja videoita osana informaatiosodankäyntiään.

Hakkeroiduilla ukrainalaissivustoilla julkaistiin deepfake-video Zelenskyista

20.08 Sijoituspankki JPMorgan Chase on asiasta perillä olevan lähteen mukaan saanut Venäjän keskuspankilta maksun koroista jotka erääntyivät maksettaviksi keskiviikkona.

JPMorgan välitti rahat Citigroupille, joka vastaa korkojen maksusta Venäjän valtionlainan haltijoille. Maksu suoritettiin Yhdysvaltojen viranomaisten luvalla. Uutistoimisto AFP:n lähde ei kertonut, maksoiko Venäjä koko 117 miljoonan dollarin summan.

Kumpikaan pankki ei vahvistanut lähteen tietoja.

Venäjän valtiovarainministeriö ilmoitti aiemmin suorittaneensa maksun ulkomaisille sijoittajille, mutta vihjaili myös saattavansa maksaa dollarivelkoja ruplilla. Venäjä oli vaarassa ajautua maksukyvyttömyyteen, jos maksua ei olisi hoidettu.

Länsimaat ovat talouspakotteillaan jäädyttäneet Venäjän valuuttavarantoja ulkomailla 300 miljardin dollarin edestä.

Juttua täydennetty kolmannesta kappaleesta eteenpäin kello 20.27.

20.00 Entisen Donetskin alueen päällikön Sergi Tarutan mukaan Mariupolin pommitetusta kaupunginteatterista on tähän mennessä pelastettu 130 ihmistä. Hän kertoi ukrainalaisen televisiokanavan haastattelussa uskovansa, että 1 300 henkeä oli hyökkäyksen aikaa rakennuksessa. Asiasta uutisoi The Guardian.

Taruta kertoi lisäksi, että pelastustyötä ovat hidastaneet se, että kaupungin palvelut ovat kaupunkiin kohdistuneiden iskujen takia täysin hajalla. Paikalliset raivaavat raunioita itse.

– Pelastusoperaatiota ei ole, koska ihmisten pelastamiseen, hoitoon ja hautaukseen tarvittavia palveluita ei ole enää olemassa.

19.00 Lähes sata Venäjän kansalaista on hakenut Suomesta kansainvälistä suojelua sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen kertoi torstaina Uutissuomalaiselle, että sodan alkamisen jälkeen venäläiset ovat jättäneet Suomessa 81 turvapaikkahakemusta ja 18 hakemusta tilapäiseen suojeluun.

Lehtisen mukaan viime vuosina ja edellisellä vuosikymmenellä Venäjän kansalaisten jättämien turvapaikkahakemusten määrä on vaihdellut vuosittain 200:n ja 500:n välillä. Maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan tammikuussa 2022 hakemuksia tuli 17.

Maahanmuuttovirastossa on Lehtisen mukaan nyt käsiteltävänä 256 Venäjän kansalaisen turvapaikkahakemusta. Osa näistä on uudempia ja osa palautunut viraston käsittelyyn hallinto-oikeudesta.

Sodan alkamisen jälkeen lähes 7 000 ukrainalaista on hakenut Suomesta kansainvälistä suojelua.

Lähes sata venäläistä hakenut Suomesta suojelua sodan alkamisen jälkeen – osa heistä on paennut Ukrainasta

18.49 Presidentti Sauli Niinistö keskustelee YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin kanssa mahdollisuuksista saada aikaan tulitauko Ukrainassa. Niinistö kertoo asiasta Twitterissä.

Juttua korjattu kello 19.48: Aiemmin jutussa todettiin, että Guterres ja Niinistö olisivat jo keskustelleet. Twiitistä ei kuitenkaan ilmene, milloin keskustelu käydään.

18.31 Ukrainassa noin 30 000 siviilin kerrotaan päässeen pois piiritetystä Mariupolin satamakaupungista maan eteläosassa, kertovat paikallisviranomaiset.

Viranomaiset yrittävät niin ikään edelleen selvittää, kuinka paljon uhreja eilinen teatterirakennuksen pommittaminen kaupungissa vaati. Teatterissa oli suojassa yli tuhat ihmistä, mutta alustavien tietojen mukaan sen pommisuoja säästyi tuhoilta.

Viranomaisten mukaan liki sodan alusta jatkunut kranaattituli on tuhonnut jopa 90 prosenttia kaupungin rakennuksista, kertoo BBC.

18.14 Ukrainassa tänään vieraillut Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu sanoo Ukrainan pyytäneen Turkkia toimimaan takaajana missä tahansa Venäjän kanssa mahdollisesti solmittavassa turvallisuussopimuksessa.

Lisäksi Ukraina haluaa valvojiksi YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat ja Saksan, Cavusoglu sanoi. Turvallisuusneuvoston viisi pysyvää jäsentä ovat Britannia, Kiina, Ranska, Yhdysvallat ja Venäjä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on tänään keskustellut Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Turkki on myös tarjoutunut isännöimään Venäjän ja Ukrainan presidenttien tapaamista.

Turkki on pyrkinyt pitämään Ukrainan sodan aikana yllä suhteita niin Ukrainaan kuin Venäjään.

18.07 Venäjä on ottanut Ukrainasta valtaamillaan alueilla haltuunsa joukkotiedotusvälineitä ja käyttää niitä propagandan levittämiseen, kertoo Newsweek. Muun muassa Mariupolin radio- ja tv-kanavien lähetysten kaappauksen avulla Venäjä pyrkii entistä enemmän manipuloimaan tiedonvälitystä myös Ukrainassa.

Venäjän hallintoa on jo aiemmin syytetty uutisten pimittämisestä omien rajojensa sisäpuolella, mutta nyt se pyrkii yhä aggressiivisemmin estämään riippumatonta uutisointia ja levittämään disinformaatiota myös Ukrainassa valtaamillaan alueilla.

Viime viikolla paikallisella radioasemalla kuultiin muun muassa ilmoitus "apua ei ole tulossa" sekä asukkaille kohdistettu antautumiskehotus.

Venäjä käyttää vallattujen alueiden tv- ja radiokanavia propagandan levittämiseen – "Ainoa mahdollisuutenne selvitä hengissä on luovuttaa aseet ja poistua"

18.04 Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) tyynnytteli eduskunnan kyselytunnilla perussuomalaisten huolia, jotka liittyvät Pietarista Helsinkiin kulkevaan Allegro-junaan.

Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen kantoi kyselytunnilla huolta siitä, että Allegro-junalla päivittäin Suomeen saapuvien satojen venäläisten joukossa olisi ihmisiä, joiden motiivina maahantuloon on tiedustelu ja vaikuttaminen Venäjän hyväksi.

Mikkosen mukaan Suomen viranomaisilla on hyvä käsitys siitä, keitä Allegrolla Suomeen saapuu.

– Allegro-junaanhan ei pääse, jos ei ole asianmukaisia asiakirjoja. Me tiedämme. Viisumeja ja oleskelulupia haettaessa me olemme selvittäneet ihmisten taustoja. Meillä on hyvä käsitys siitä, kuka junaa käyttää, sisäministeri kertoi.

Mikkonen muistutti myös, että valtaosa Allegrolla tulleista matkustajista jatkaa matkaansa Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta muihin maihin.

Sisäministeri Mikkonen tyynnytteli perussuomalaisten huolia Allegro-junasta: "Me tiedämme, keitä sieltä tulee"

17.39 Euroopan avaruusjärjestö (Esa) on jäädyttänyt suunnitelmat Euroopan ja Venäjän yhteishankkeesta, jonka tuloksena piti olla mönkijän lähettäminen Marsiin.

ExoMars-projektin jäädyttämisen syynä on Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Mönkijä oli tarkoitus lähettää tutkimaan Marsia venäläisellä Sojuz-kantoraketilla Baikonurin avaruuskeskuksesta Kazakstanista syyskuussa. Mönkijän laskeutumiseen Marsiin oli siihenkin tarkoitus käyttää venäläistä Kazatshok-laskeutujaa.

ExoMarsin oli alun perin määrä käynnistyä jo vuonna 2020, mutta projektia siirrettiin koronaviruspandemian vuoksi. Marsiin ei voi lähettää aluksia tuosta vain, sillä sopiva laukaisuikkuna tulee vain noin kahden vuoden välein.

Myös kaikki muut Esan ohjelmat, joiden oli tarkoitus käyttää venäläisiä Sojuz-raketteja, on jäädytetty. Näihin kuuluivat muun muassa eurooppalaisen Galileo-paikannusjärjestelmän satelliitin vieminen Maata kiertävälle radalle ja Euclid-avaruusteleskooppiin liittyvä tehtävä.

Euroopan avaruusjärjestö jäädytti Marsin tutkimusprojektin, joka oli määrä toteuttaa yhdessä Venäjän kanssa

17.32 Ukrainassa venäläisjoukkojen kaappaama Melitopolin kaupungin pormestari vapautettiin. Ukrainan presidentin tiedottajan mukaan pormestari Ivan Fedorov vaihdettiin yhdeksään vangiksi otettuun nuoreen venäläissotilaaseen.

Fedorov vangittiin ukrainalaistietojen mukaan perjantaina, koska hän oli kieltäytynyt yhteistyöstä vihollisen kanssa.

– Kiitän presidentti Volodymyr Zelenskyia avusta tässä vapautuksessa -- kiitän myös Melitopolin asukkaita, jotka eivät pelänneet puolustautua, Fedorov sanoi ABC Newsin mukaan.

BBC kertoi sunnuntaina, että venäläisjoukot olisivat ehtineet nimittää Melitopoliin jo uuden pormestarin Fedorovin tilalle. Ukrainan valtakunnansyyttäjä aloitti tämän jälkeen tutkinnan Melitopoliin nimitetyn pormestarin Halyna Danyltshenkon mahdollisesta maanpetoksesta. Syyttäjän mukaan hän olisi venäläisjoukkojen ohjeistamana pyrkinyt luomaan miehityshallintoa Melitopoliin.

17.22 Kalifornian entinen kuvernööri ja entinen näyttelijä Arnold Schwarzenegger jakoi Twitter-tilillään videon, jossa hän vetosi Venäjän presidentti Vladimir Putinia pysäyttämään sodan. Venäläissotilaille hän puolestaan totesi, että heidän henkensä "uhartaan järjettömässä sodassa, jonka koko maailma tuomitsee".

– Presidentti Putinille sanon: sinä aloitit tämän sodan. Sinä johdat tätä sotaa. Sinä voit lopettaa tämän sodan.

17.07 Ukrainassa yli kahdenkymmenen ihmisen kerrotaan kuolleen ja ainakin 25 haavoittuneen venäläisjoukkojen tykistötulituksessa Merefassa Harkovan lähellä maan itäosassa. Haavoittuneista kymmenkunta on vakavassa tilassa.

Paikallisviranomaisten Facebookissa kertomien tietojen mukaan tykistötulitus osui kouluun ja kulttuurikeskukseen.

Ukrainan pohjoisosassa sijaitsevan Tshernihivin kaupungin viranomaiset taas ovat ilmoittaneet yli viidenkymmenen ihmisen kuolleen venäläisten tulituksessa eilen, kertoo BBC. Kaupunkia tulitettiin tykeillä ja sinne tehtiin ilmaiskuja.

17.06 Tutkivan journalismin sivusto Bellingcatia edustava tutkija Christo Grozev kertoo Twitterissä, että Venäjän kansalliskaartin (Rosgvardiya) apulaispäällikkö, kenraali Roman Gavrilov olisi pidätetty Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n toimesta. Grozevin mukaan kolme toisistaan riippumatonta lähdettä olisi kertonut asiasta.

Venäläismedia URA.RU puolestaan kertoo sisäpiirilähteisiinsä vedoten, että Gavrilov olisi erotettu tehtävästään. Juttua varten haastateltu Duuman edustaja kieltää tiedot Gavrilovin pidätyksestä.

Alkoiko Venäjällä silovikkien puhdistus? Kansalliskaartin apulaispäällikkö on huhujen mukaan pidätetty tietovuotojen ja polttoaineen tuhlailun vuoksi

15.50 Venäjän joukot ovat tappaneet keskiviikosta alkaen pommituksissaan 53 siviiliä Pohjois-Ukrainassa sijaitsevassa Tšernihivin kaupungissa, kertoo alueen kuvernööri Vjatšeslav Chaus viestipalvelu Telegramissa. Asiasta uutisoi BBC.

Chaus kertoi, että Venäjä pommittaa systemaattisesti siviiliasutusta. Hän sanoi, että paikalliset viranomaiset pyrkivät palauttamaan sähkön, veden ja kaasun jakelun kaupunkiin jatkuvista pommituksista huolimatta.

Parhaillaan venäläisjoukkojen kanssa yritetään neuvotella myös humanitaaristen käytävien avaamisesta, jotta siviilejä saataisiin evakuoitua.

15.23 Yhdysvaltain presidentti Joe Biden keskustelee huomenna Ukrainan sodasta Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa, kerrotaan Valkoisesta talosta. Kiina on toistaiseksi kieltäytynyt tuomitsemasta Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, ja presidentti Xitä pidetään kenties ainoana johtajana, joka voi vaikuttaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin toimiin.

Ukrainan sota on asettanut Kiinan vaikeaan tilanteeseen, koska se ei myöskään halua joutua lännen pakotteiden kohteeksi tukemalla Venäjää liiaksi. Valkoisen talon mukaan Xi ja Biden keskustelevat Ukrainan lisäksi Yhdysvaltain ja Kiinan välisen kilpailun hallinnasta.

15.20 Suomeen matkalla ollut ukrainalaisia pakolaisia kuljettanut linja-auto joutui liikenneonnettomuuteen Liettuassa varhain torstaina, kertoo Yle. Osa matkustajista vietiin sairaalaan, mutta kenenkään tila ei ollut Ylen mukaan kriittinen.

Asiasta kertoo Facebookissa Silta 22 ry -verkosto, joka auttaa Ukrainan sodan pakolaisia turvaan. Verkoston mukaan lähes pysähdyksissä ollut bussi törmäsi liikennemerkkiin ja kaatui sen jälkeen ojaan.

Ylen mukaan bussi suistui maantiellä Liettuassa juuri ennen Latvian rajaa. Se oli matkalla Viroon ja sieltä kohti Suomea lautalla. Laivasta myöhästyneille matkustajille oltiin järjestämässä jatkokuljetus Suomeen.

15.05 Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) kehottaa Ukrainaa lopettamaan venäläisten sotavankien esittelyn propagandakuvissa ja -videoissa. Järjestön mukaan tällainen toiminta rikkoo Geneven sopimuksia sodan oikeussäännöistä, joihin Ukrainakin on sitoutunut.

Human Rights Watchin mukaan venäläisvankeja on esitelty ainakin Ukrainan tiedustelupalvelun (SBU) ja mahdollisesti myös Ukrainan sisäministeriön ylläpitämillä sosiaalisen median tileillä. Järjestö myös kehottaa sosiaalisen median alustoja ja tiedotusvälineitä karsimaan tarjonnastaan kansainvälistä humanitaarista oikeutta loukkaavat sotavankikuvat.

– Venäjän joukkojen tekemät loukkaukset ovat laajamittaisia ja aiheuttavat siviileillä kärsimystä. Samaan aikaan Ukrainalla on selkeitä velvoitteita, joita sen pitää noudattaa, mukaan lukien sotavankien kohtelu, perustelee HRW:n lainopillinen neuvonantaja Aisling Reidy.

15.02 Yhdysvaltain valtiovarainministeriö sallii Venäjän maksaa 117 miljoonan dollarin korot jäädytetyiltä tileiltä, kertoo CNN. Venäjän valtiovarainministeriö on ilmoittanut uutistoimisto AFP:n mukaan määränneensä keskiviikkona kahta lainaa koskevat korot maksettaviksi jäädytetyiltä dollaritileiltään.

Talouspakotteilla on jäädytetty 300 miljardin edestä Venäjän valuuttavarantoja ulkomailla.

Ellei Venäjä olisi kyennyt suoriutumaan koroista, maata uhkasi ajautuminen maksukyvyttömäksi. Jos Venäjä ei maksa korkoja, alkaa automaattinen 30 päivän armonaika ennen kuin maan katsotaan olevan kyvytön hoitamaan ulkomaisia lainojaan.

Valtiovarainministeri Anton Siluanov kertoi keskiviikkona Venäjän valtiolliselle medialle, että maksujen onnistuminen riippuu Yhdysvalloista. Hänen mukaansa Venäjä maksaa korot ruplissa Venäjän keskuspankin määrittämän virallisen kurssin mukaisesti, jos valuuttamaksu ei onnistu.

14.10 Hallitus asettaa ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) johtaman työryhmän koordinoimaan selontekoa ajankohtaisesta ulko- ja turvallisuuspoliittisesta tilanteesta. Selonteon on määrä valmistua huhtikuussa. 

13.56 Teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD varoittaa, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan vesittää maailmantalouden toipumisen koronasta. Järjestö arvioi, että maailmantalous kasvu jää yli prosenttiyksikön aiemmin arvioitua hitaammaksi.

Inflaatiota sota kiihdyttää OECD:n mukaan ainakin kaksi prosenttiyksikköä korkeammalle kuin ilman sotaa. Ruuan, energian ja metallien hinnat ovat nousseet rajusti, millä on laaja-alaisia talousvaikutuksia.

– Emme vielä tiedä lopputulemaa, mutta tiedämme, että tämä (sota) satuttaa maailmantalouden toipumista ja kiihdyttää inflaatiota yhä korkeammalle, arvioi OECD:n pääekonomisti Laurence Boone tiedotteessa.

OECD arvioi Venäjän hyökkäyksen vesittävän maailmantalouden toipumisen koronasta

13.19 Hallitus valmistelee kiireisellä aikataululla toimia, jotka lisäävät tukea kotimaiselle ruoantuotannolle noin 300 miljoonalla eurolla, kertoo valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.).

Päätöksen taustalla on Saarikon mukaan Venäjän Ukrainaan kohdistama hyökkäys. Toimilla halutaan Saarikon mukaan helpottaa maatalouden kustannuskriisiä ja turvata Suomen huoltovarmuus.

12.58 Venäjän mukaan maa ei aio ottaa huomioon Kansainvälisen tuomioistuimen (ICJ) eilistä kannanottoa, jonka mukaan Venäjän pitää keskeyttää hyökkäyksensä Ukrainaan. Asiasta kertoi presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov.

Ukraina vei jutun YK:n alaiseen tuomioistuimeen pian sodan alettua syyttäen Venäjää hyökkäyksen aloittamisesta muun muassa tekaistujen kansanmurhasyytösten varjolla.

Tuomioistuimen eilinen vaatimus oli vasta alustava kannanotto, lopullinen oikeuden päätös voi olla luvassa vasta vuosien päästä. Haagissa sijaitsevan tuomioistuimen päätökset ovat sitovia, mutta toisaalta sillä ei ole mitään keinoja pakottaa valtioita niiden noudattamiseen.

12.01 Kyberhyökkäykset venäläisille sivustoille ovat moninkertaistuneet. Pankkeja vastaan oli havaittu maaliskuun ensimmäisten kymmenen päivän aikana yli 450 hyökkäystä, mikä on yli neljä kertaa enemmän kuin koko helmikuussa.

11.49 Ukraina on pyytänyt Japanilta korkealaatuisia satelliittikuvia auttamaan tilannekuvan luomisessa ja taistelussa venäläisiä vastaan. Asiasta kertoo The Guardian, joka siteeraa japanilaista sanomalehti Nikkeita.

Japanin hallitus ja paikalliset yritykset operoivat satelliitteja, jotka pystyvät ottamaan korkealaatuisia kuvia myös yöaikaan sekä pilviverhon lävitse.

Lehden mukaan Japanin hallitus harkitsee pyyntöä ja selvittää, onko sillä maan nykyisen lainsäädännön puitteissa mahdollisuutta suostua pyyntöön.

10.50 Ukrainan puolustusministerin Oleksi Reznikovin mukaan Ukraina tarvitsee yhä lisää aseapua puolustautuakseen. EU-parlamentin ulkoasiainkomitealle videoyhteydellä puhunut Reznikov sanoi, ettei Venäjän aikeena ole pysähtyä vain Ukrainaan vaan hajottaa myös EU:ta ja Natoa.

Reznikov sanoi kuitenkin olevansa vakuuttunut Ukrainan voitosta. Hänen mukaansa Venäjän miehistötappiot ovat nousseet jo yli 14 000 sotilaaseen.

Ukrainan puolustusministeri muistutti EU-parlamentaarikkoja myös siitä, että Venäjän hallussa olevat kaksi ukrainalaista ydinvoimalaa muodostavat uhkan koko Euroopalle.

10.48 BBC:n mukaan Ukrainan viranomaiset kertoivat Mariupolissa pommituksen kohteeksi joutuneen teatterin pommisuojan kestäneen iskun. Viranomaiset työskentelevät saadakseen ihmiset ulos suojasta.

Suurin osa teatterissa olleista selviytyi BBC:n mukaan iskusta. Pommisuojassa oli paikallisen parlamenttiedustajan mukaan yli 1 000 ihmistä.

10.43 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhuu parhaillaan Saksan parlamentille. BBC:n mukaan parlamenttiedustajat antoivat presidentille puheen aluksi aplodit seisaallaan.

Zelenskyi on BBC:n mukaan toistanut puheessaan muidenkin maiden parlamenteille toistamansa vaatimukset ryhtyä voimakkaampiin toimiin Venäjän aggression hillitsemiseksi. Hän kehotti Saksaa ottamaan sille kuuluvan johtavan roolin mantereella ja pyysi liittokansleri Olaf Scholzia "repimään alas Venäjän vapautta vastaan pystyttämän muurin".

9.50 YK:n mukaan yli kolme miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta helmikuun 24. päivän jälkeen.

Suurin osa on paennut naapurimaa Puolaan. Puolan lisäksi pakolaisia on suuntautunut muihin Ukrainan naapurimaihin Unkariin, Romaniaan ja Slovakiaan.

8.41 Britannian sotilastiedustelun viimeisimmän tilannekatsauksen mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainassa on pysähtynyt kaikilla rintamilla. Raportin mukaan venäläisjoukot ovat edenneet vain minimaalisesti maalla, merellä tai ilmassa viime päivinä ja ne kärsivät jatkuvasti raskaita menetyksiä.

Ukrainan vastarinta sen sijaan säilyy raportin mukaan päättäväisenä ja hyvin organisoituna. Kaikki maan suuret kaupungit ovat edelleen Ukrainan hallinnassa.