Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainalaistietojen mukaan Mariupolin teatteri-iskussa vältyttiin kuolonuhreilta

Venäjän iskussa teatteriin Mariupolin satamakaupungissa yksi ihminen haavoittui vakavasti, mutta kukaan ei kuollut, ukrainalaiskaupungin viranomaiset kertovat Telegramissa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi aiemmin tänään satojen ihmisten olevan edelleen loukussa pommitetussa teatterissa.

Teatterissa on kerrottu olleen suojassa jopa tuhat ihmistä, kun Venäjä pommitti sitä keskiviikkona. Teatterin pommisuoja säästyi ilmeisesti kuitenkin pommituksessa.

Zelenskyin mukaan teatterista on saatu pois 130 ihmistä. Presidentin mukaan pelastustöitä jatketaan edelleen jatkuvasta kranaattitulituksesta huolimatta.

Teatterin ulkopuolelle maahan oli selvästi kahteen kohtaan kirjoitettu venäjäksi sana "lapsia". Kirjoitus on nähtävissä yksityisen Maxar -satellittiyhtiön välittämistä kuvista.

Venäjän armeija kertoi perjantaina, että sen joukot olisivat edenneet Mariupolin keskustaan, missä käydään taisteluita. Tietoa ei ole varmistettu riippumattomista läheistä.

Mariupolin viranomaisten mukaan 80–90 prosenttia kaupungin asuinrakennuksista on jo tuhoutunut tulituksessa.

Zelenskyi kritisoi perjantaina länsimaita siitä, että ne ovat viivytelleet tehokkaan aseistuksen toimittamisessa Ukrainaan. Samoin presidentti uudisti vaatimuksensa siitä, että kaikkien länsimaisten yhtiöiden olisi poistuttava heti Venäjältä.

Venäläinen uutistoimisto Interfax: Ukrainan ja Venäjän neuvottelut ovat edenneet

Ukrainan ja Venäjän neuvottelut tulitauosta ovat edistyneet, kertoo Venäjän neuvotteluryhmää johtava Vladimir Medinski venäläisen uutistoimisto Interfaxin mukaan. Medinskin mukaan delegaatiot ovat jo keskustelleet niistä mahdollisista turvatakuista, joita Ukraina saisi, jos se lopettaisi sotilasliitto Naton jäsenyyden tavoittelun.

Medinski arveli, että neuvotteluissa ollaan noin puolivälissä, mitä tulee kysymykseen Ukrainan demilitarisoimisesta. Hän ei kuitenkaan halunnut paljastaa neuvotteluista mitään yksityiskohtia.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaaminen on Medinskin mukaan mahdollinen aikaisintaan siinä vaiheessa, kun osapuolet ovat hyväksyneet tulitaukosopimustekstin.

Ukrainan neuvotteluryhmää johtava Myhailo Podoljak kirjoitti kuitenkin myöhemmin Twitterissä , että Venäjä pyrkii lausunnoillaan vain luomaan hämmennystä mediassa.

– Venäläisen osapuolen lausunnot kuvaavat vain heidän toivomiaan asemia.

– Meidän kantamme ovat muuttumattomat: tulitauko, joukkojen vetäminen ja konkreettisesti muotoillut vahvat turvatakuut, Podoljak kirjoitti.

Muun muassa Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja Venäjän ex-pääministeri Mihail Kasjanov ovat sanoneet, ettei Venäjä pyri tosissaan löytämään neuvotteluratkaisua Ukrainan sotaan.

Macron vaati Putinilta välitöntä tulitaukoa Ukrainaan ja apua Mariupoliin

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on vaatinut välitöntä tulitaukoa Ukrainaan sekä Mariupolin satamakaupungin piirityksen lopettamista keskustellessaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa, kertoo Ranskan presidentinkanslia.

Macron kertoi Putinille olevansa äärimmäisen huolestunut Mariupolista ja sanoi, että humanitaarisen avun on päästävä kaupunkiin.

Sadat tuhannet ihmiset ovat edelleen loukussa Mariupolissa, joka on lähes kokonaan tuhoutunut kranaattitulituksessa ja ilmaiskuissa.

Putin puolestaan sanoi Ukrainan syyllistyneen sotarikoksiin varsinkin Donetskin ja Luhanskin alueella Itä-Ukrainassa. Hän väitti myös venäläisjoukkojen tekevän parhaansa, jotta siviiliuhreilta vältyttäisiin, kertoi Kreml.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova puolestaan syytti perjantaina Euroopan neuvostoa venäläisvastaisuudesta ja sanoi, että se on alistunut EU:n ja sotilasliitto Naton sekä niiden satelliittien kuuliaiseksi työkaluksi.

Venäjän 26 vuotta kestänyt jäsenyys Euroopan neuvostossa päättyi keskiviikkona. Neuvoston päättävä elin ministerikomitea totesi, ettei Venäjä voi enää olla ihmisoikeuksia vaalivan järjestön jäsen.

BBC: Kymmeniä kuoli ohjusiskuissa kasarmeille Mykolajivissa Etelä-Ukrainassa

Ukrainassa kymmeniä ihmisiä on saanut surmansa ohjusiskuissa armeijan kasarmeille Mykolajivissa maan eteläosassa, kertoo yleisradioyhtiö BBC.

Tiedot uhrien määrästä vaihtelevat, mutta kuolleita voi olla jopa yli 40. BBC:n Odessassa olevan kirjeenvaihtajan mukaan ainakin kaksi ohjusta osui Mykolajivin pohjoisosassa sijaitseville kasarmeille, joissa on koulutettu paikallisia sotilaita.

Mykolajivissa on käyty raskaita taisteluita, ja kaupunkia on tulitettu lakkaamatta sen jälkeen kun venäläiset epäonnistuivat taannoin sen valtaamisessa.

Venäjä laajensi pommituksia Ukrainan aiemmin rauhalliselle alueelle - iski lähelle Lvivin lentokenttää

Venäjän pelättiin laajentaneen hyökkäystään Ukrainan aiemmin rauhallisille alueille, kun sen ohjukset iskivät lähelle Lvivin kansainvälistä lentokenttää. Iskusta kertovat paikalliset viranomaiset Telegram-viestipalvelussa.

Lähellä Puolan rajaa sijaitseva Lviv on ollut tähän mennessä rauhallinen verrattuna moniin muihin Ukrainan kaupunkeihin, kertoo The New York Times -lehti. Lviviin on kerääntynyt paljon sotaa pakenevia ukrainalaisia sekä kansainvälisiä tiedotusvälineitä.

Lvivin pormestari Andri Sadovyi kertoi useamman ohjuksen iskeytyneen rakennuksiin, joissa aiemmin korjattiin lentokoneita. Korjaamo on sittemmin lakkautettu eikä kukaan loukkaantunut iskussa.

CNN:n mukaan Ukrainan armeija arvioi, että yhteensä kuusi ohjusta ammuttiin Lviviin Venäjän sotakoneista Mustanmeren yllä. Ukrainan ilmatorjuntajärjestelmän onnistui torjua kaksi ohjuksista, armeija sanoi tiedotteessaan.

Brittitiedustelu: Venäjällä pahoja logistisia ongelmia

Venäjän hyökkäys Ukrainaan kärsii kuitenkin suurista logistisista ongelmista, arvioi Britannian sotilastiedustelu. Sen mukaan Venäjällä on vaikeuksia toimittaa etulinjan joukoilleen sellaisia perustarvikkeita kuin ruokaa ja polttoainetta. Syynä tähän ovat haluttomuus poiketa teiltä maastoon, puuttuvat kyvyt rakentaa tilapäisiä siltoja sekä ilmaherruuden puute.

Venäjän kykyä jatkaa hyökkäystä vaikeuttaa myös se, että ukrainalaisjoukkojen jatkuvat vastahyökkäykset pakottavat venäläiset sijoittamaan huomattavan määrän joukkoja omien huoltoreittien puolustamiseen.

Brittitiedustelu kuvailee Venäjän tällä viikolla saavuttamaa edistystä "minimaaliseksi". Venäläisjoukot eivät esimerkiksi ole edelleenkään kyenneet saartamaan pääkaupunkia Kiovaa.

Iskuja kymmeniin terveydenhuollon laitoksiin

Samalla Venäjä on jatkanut iskuja useisiin siviilikohteisiin. Ukrainassa terveydenhuollon laitoksiin kohdistuneissa iskuissa on kuollut ainakin 12 ihmistä, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO uutiskanava CNN :n mukaan. WHO:n mukaan iskuja on ollut ainakin 43. Kuolonuhrien lisäksi iskuissa kerrotaan haavoittuneen ainakin 34 ihmistä.

Uhrien joukossa on WHO:n mukaan myös terveydenhuollon työntekijöitä.

YK:n turvallisuusneuvostossa torstaina puhuneen WHO:n pääjohtajan Tedros Adhanom Ghebreyesusin mukaan hyökkäykset terveydenhuoltoa kohtaan rikkovat kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja iskut estävät ihmisiä saamasta tarvitsemaansa hoitoa.

YK:n arvion mukaan Ukrainassa on saanut Venäjän hyökättyä surmansa ainakin 780 siviiliä.

Hyökkäykset pääkaupungin asuinalueille jatkuivat

Noin sata ihmistä jouduttiin perjantaina evakuoimaan asuinrakennuksesta Kiovassa sen jälkeen, kun ilmassa tuhotun raketin jäänteet osuivat kerrostaloon ja sytyttivät siellä tulipalon.

Yksi ihminen kuoli ja neljä loukkaantui, CNN kertoi tapahtuneesta.

New York Timesin mukaan Kiovaan iski myös ohjus tai pommi, joka avasi halkaisijaltaan yli kymmenen metrin kokoisen kraatterin asuintalon pihalle. Iskussa kuoli ainakin yksi ihminen. Kyseessä oli mahdollisesti suurin isku Kiovaan tähän mennessä.

Hyökkäyksen pitkittyessä Ukrainan ruokahuolto on tullut romahduspisteeseen, kun osa sen infrastruktuurista on tuhoutunut ja monet ruokakaupat ja varastot ovat tyhjentyneet.

Asiasta kertoi Guardianille Maailman elintarvikeohjelma WFP:n viranomainen perjantaina.

Hänen mukaansa saarretuissa kaupungeissa, kuten Mariupolissa, tarvikkeet olivat loppumassa ja avustukset eivät ole vielä päässeet perille.

UNHCR: Ukrainasta ulkomaille paenneita noin 3,27 miljoonaa

Jo noin 3,27 miljoonaa ihmistä on paennut sotaa Ukrainasta Venäjän hyökättyä maahan, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR. Luku on noussut eilisestä noin 100 000:lla.

UNHCR:n edustajan Matthew Saltmarshin mukaan sotaa ulkomaille pakenevien määrä on tasaantunut viime aikoina. Maan sisällä sotaa paenneita arvioidaan kuitenkin olevan yli 2 miljoonaa.

Noin 90 prosenttia Ukrainasta paenneista on naisia ja lapsia. 18–60-vuotiaiden ukrainalaismiesten edellytetään jäävän puolustamaan maataan.

Britannian ex-pääministeri lähti ajamaan kuorma-autoa, joka vie avustustarvikkeita Ukrainaan

Britannian ex-pääministeri David Cameron on pestautunut ajamaan kuorma-autoa, joka kuljettaa Ukrainaan meneviä avustustarvikkeita Britannian Punaiselle Ristille Puolaan, kertoo yleisradioyhtiö BBC.

Avustukset ovat peräisin Chippy Larder -avustusjärjestöltä, jossa Cameron on tehnyt vapaaehtoistyötä pari vuotta. Kuormassa on muun muassa vaatteita, vaippoja ja ensiaputarvikkeita.

– Olen parhaillaan ajamassa kohti Puolaa kahden Chippy Larderin kollegani kanssa, jotta saamme tavarat toimitettua Punaiselle Ristille. Tästä tulee pitkä ajomatka, mutta pidän teidät tilanteen tasalla matkan varrella, Cameron kirjoitti Twitterissä kuvan alla, jossa hän istuu kuorma-auton ohjauspyörän takana.

Ukrainan Britannian suurlähetystö kertoi aikaisemmin maan olevan kiitollinen kaikesta avusta, mutta toivoi ihmisten antavan tavaran sijasta mieluummin rahaa.

Cameron toimi Britannian pääministerinä vuosina 2010–2016.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

STT-TYÖRYHMÄ: Ayla Albayrak, Niilo Simojoki, Arttu Mäkelä, Anniina Korpela