Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maanantai-iltaisesta tulipallosta lähes 200 havaintoa Ursan palveluun, lentorata kulki Itä-Suomesta Laatokkaan

Maanantai-iltana noin kello kahdeksan aikaan Suomen taivaalla näkyneestä tulipallosta eli tavallista kirkkaammasta meteorista on tullut Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan Taivaanvahti -palveluun lähes 200 havaintoilmoitusta tiistai-iltapäivään mennessä.

Tulipallon lentorataa mallintaneen Ursan tulipallotyöryhmän jäsen Jaakko Visurin mukaan tulipallo syttyi Joensuun ja Ilomantsin puolivälissä noin sadan kilometrin korkeudessa. Se on lentänyt lähes suoraan etelään ja sammunut noin 25 kilometrin korkeudessa lähellä Laatokan rannassa sijaitsevaa Lahdenpohjaa Venäjällä.

– Jos siitä on jotain selvinnyt maahan asti, mikä on tässä tapauksessa hyvin todennäköistäkin, niin ne on päätynyt Laatokkaan, Visuri kertoo STT:lle.

Meteoriitin putoamispaikasta uutisoi ensimmäisenä Ursan Tähdet ja avaruus -lehti. Tulipallohavainnoista uutisoi aiemmin MTV .

Visuri: Yhtä kirkkaan tulipallon näkeminen voi olla kerran elämässä -tapaus

Visurin mukaan ilmoitusten suureen määrään on vaikuttanut tapahtuma-aika. Kello kolmen aikaan yöllä tapahtuvasta tulipallosta tulee Visurin mukaan todennäköisesti vähemmän ilmoituksia kuin kuuden aikaan illalla tapahtuvasta.

Myös sääolosuhteet vaikuttavat ilmoitusmääriin.

– Melkein koko Suomi on ollut kirkaskelinen. Ihan vain pieni osa Pohjois-Suomessa on ollut pilvihattaroiden peittämänä, kertoo Visuri.

Havaintoja maanantaisesta tulipallosta Ursan palveluun on tullut paljon ympäri eteläisempää Suomea. Tiistaina iltapäivällä pohjoisin havainto tulipallosta oli tullut Rovaniemeltä.

Suomessa tulipallohavaintoja tulee Visurin mukaan lähes jokainen kirkas ilta.

– Ei ne lähellekään saman kaliiperin tapahtumia ole. Näin paljon havaintoja tulee ehkä kerran vuodessa.

Havaintoja yhtä kirkkaista tulipalloista tulee Suomessa pari vuodessa. Niiden näkeminen on melko harvinaista, sillä ne ovat hyvin lyhytikäisiä.

– Jos on sattunut tällaisen näkemään, niin se voi olla sellainen, joka tapahtuu kerran elämässä, Visuri kertoo.

Tulipallo kestää tyypillisesti noin viidestä kymmeneen sekuntia. Kauemmin kestävät ilmiöt ovat todennäköisesti jotain muuta, esimerkiksi ilmakehään tulevaa satelliitinromua tai grazereita eli ilmakehää viistäviä ja avaruuteen palaavia kappaleita.