Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Käräjäoikeus hylkäsi kuolemantuottamussyytteen Jalasjärven jäärataonnettomuudesta – kahdelle sakot maastoliikennerikkomuksesta

Jääradan aurauksesta vastannut mies ei aiheuttanut 14-vuotiaan pojan kuolemaa Kurikan Jalasjärvellä kaksi vuotta sitten, katsoo Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus. Käräjäoikeus hylkäsi syytteen kuolemantuottamuksesta.

Kaksi muuta henkilöä tuomittiin sakkoihin maastoliikennerikkomuksesta, koska he olivat luovuttaneet auton 12-vuotiaan kuljetettavaksi.

Jäärata-ajossa mukana ollut poika kuoli, kun auto vajosi jään läpi. Jäihin vajonneissa autoissa oli kolme muutakin nuorta, jotka selviytyivät ulos autoista.

Jään paksuus turmapaikalla oli vain kahdeksan senttiä ja muutoinkin radalla enintään 19 senttiä.

Turma sattui maaliskuussa 2020 Hirvijärven jäällä. 12-vuotiaan kuljettajan ajaman auton rengas osui jäässä olleeseen reikään. Tämän seurauksena auto kääntyi katolleen, ja sen perässä tullut 15-vuotiaan ajama auto osui siihen. Molemmat autot vajosivat jään läpi, ja etummaisessa autossa kuljettajan vieressä istunut 14-vuotias poika hukkui.

Radalla ei ollut ennen sattunut onnettomuuksia

Käräjäoikeuden mukaan onnettomuus oli kaiken kaikkiaan poikkeuksellinen ja sitä oli ennalta arvioiden syytä pitää epätodennäköisenä. Jäällä olevaan reikään ajettaessa yleinen vahinko on rengasrikko tai vaurio auton eturipustuksissa, ei auton vajoaminen jään läpi.

Kuolemantuottamuksesta syytetty mies ei käräjäoikeuden mukaan ollut toiminut huolimattomasti eikä laiminlyönyt velvollisuuksiaan turvallisuuden varmistamiseksi. Syyttäjä katsoi, että hänen olisi silloisissa olosuhteissa pitänyt sulkea jäärata sen kunnon selvittämiseksi, mitata jään paksuus ja merkitä jäässä olleet reiät.

– Tässä arviossa on merkitystä myös sillä, ettei Hirvijärven jääradalla ole selvitetty aikaisemmin ylipäätään sattuneen mitään onnettomuuksia, toteaa oikeus tuomion perusteluissa.

Auto luovutettiin liian nuoren käyttöön

Oikeus tuomitsi kaksi muuta henkilöä sakkoihin maastoliikennerikkomuksesta. He olivat luovuttaneet henkilöauton 12-vuotiaan kuljetettavaksi, vaikka moottoriajoneuvoa ei lain mukaan saa antaa alle 15-vuotiaan käyttöön. Molemmat kiistivät oikeudessa tienneensä, että he toimivat lainvastaisesti.

Kumpikin tuomittiin 15 päiväsakkoon. Toisen sakotetun tuloilla sakkosumma on 180 euroa ja toisen tuloilla 165 euroa.

Hirvijärvellä on ajettu jääradalla vuosikymmeniä. Kyse on ollut yksityishenkilöiden järjestämästä toiminnasta.