Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Zelenskyi saattaa puhua Suomenkin eduskunnalle – Ukrainan presidentti kiitti Ruotsia tuesta ja varoitti Venäjän uhasta

Ruotsin parlamentille torstaina puhunut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi varoitti, että Venäjä edustaa uhkaa useille Euroopan maille.

Tämä koskee hänen mukaansa myös Ruotsia, jota erottaa Venäjästä vain meri. Hän nosti puheessaan etenkin Gotlannin saaren ja painotti puheessaan, että Ukraina taistelee nyt koko Euroopan puolesta.

– Jos Ukraina ei puolusta itseään, se tarkoittaisi, että kaikki se, mitä me ja te arvostamme, katoaisi.

Samalla Zelenskyi kiitti Ruotsia sen antamasta sotilasavusta maalle.

– Ei ole sattumaa, että sekä Ukrainan että Ruotsin liput ovat väriltään sinikeltaisia, sillä me molemmat puolustamme vapautta, oikeutta ja kaikkien ihmisten tasa-arvoista kohtelua, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyi kävi myös läpi sitä, miten Venäjän pommitukset ovat tuhonneet kouluja, sairaaloita ja infrastruktuuria Ukrainassa.

– Miksi Venäjä tekee näin? Miksi se tekee meille näin? Zelenskyi kysyi.

Ennen puhettaan Zelenskyi sai raikuvat aplodit parlamentilta, kuten myös paikalla ollut Ukrainan Ruotsin-suurlähettiläs.

Virtuaalivierailu esille puhemiesneuvostossa

Zelenskyi on Ruotsin lisäksi pitänyt virtuaalipuheita muuallakin, muun muassa Yhdysvaltain kongressille.

Puhemies Matti Vanhasen (kesk.) kansainvälisten asioiden avustajan Päivi Nevalan mukaan kysymys Zelenskyin virtuaalivierailusta Suomen eduskuntaan nousi torstaina esille eduskunnan puhemiesneuvoston kokouksessa.

– Eduskunnalla on valmius tällaisen järjestämiseen, mikäli Ukrainan puolelta asiaa toivotaan, Nevala sanoi STT:lle.

Nevala ei osannut sanoa, onko eduskunnasta oltu yhteydessä Ukrainan suurlähetystöön asian tiimoilta.

Aiemmin päivällä eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola sanoi STT:lle, että eduskunnassa ei ole ollut vireillä Zelenskyin virtuaalista puhehanketta, mutta hän arvioi, että asia saattaa nousta nyt esille eduskunnassakin Ruotsin parlamentin innoittamana.

Paavolan mukaan Zelenskyin mahdollinen puhe eduskunnalle ei olisi osa täysistuntoa, sillä täysistunnoissa voivat eduskunnan sääntöjen mukaan puhua vain kansanedustajat ja muut henkilöt, joilla on täysistunnoissa puheoikeus, kuten eduskunnan oikeusasiamies ja valtioneuvoston oikeuskansleri. Ulkomaiset valtionpäämiehet eivät tähän joukkoon lukeudu.

---

Lähteenä myös uutistoimisto TT.