Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Daily Beast -lehti: Ukrainan turvallisuuspalvelun kaappaamassa puhelussa venäläiset sotilaat avautuvat täydellisestä sekasorrosta – paleltumia puolella yksiköstä

Ukrainan turvallisuuspalvelu väittää saaneensa haltuunsa puhelun, jossa kaksi venäläissotilasta puhuu toisilleen sodasta Ukrainassa. Asiasta kertoo yhdysvaltalainen The Daily Beast -sivusto. Ukrainan turvallisuuspalvelu julkisti nauhoitteen puhelusta tiistaina. Tallenteen aitoutta ei ole vahvistanut mikään muu taho.

Nauhoitteella esiintyvä sotilas, jonka sanotaan olleen puheluhetkellä lähellä Mykolaivin kaupunkia Etelä-Ukrainassa, kuvailee toiselle sotilaalle sodan olevan yhtä sontamyrskyä, väittää Ukrainan turvallisuuspalvelu.

Ukrainan turvallisuuspalvelun mukaan kaapatussa puhelussa käy myös ilmi, että venäläissotilaat ovat järkyttyneitä siitä, kuinka ”tuhoisat tappiot saivat yhden sotilaan ajamaan everstinsä yli panssarivaunulla”.

Kyse on tapauksesta, josta muun muassa ukrainalainen toimittaja Roman Tsymbaliuk on puhunut sosiaalisessa mediassa. Kyse oli siitä, että yksi venäläissotilas syytti ryhmän komentajaa eversti Juri Medvedeviä ystäviensä kuolemasta, Tsymbaliuk on kertonut.

– Sotilas ajoi taistelun aikana panssarivaunulla komentajan yli ja loukkasi hänen jalkojaan. Nyt Medvedev on sairaalassa Valko-Venäjällä ja odottaa rahallista korvausta taisteluhaavoista, jotka on saatu "Donbassin erityisoperaation aikana", Tsymbaulik kirjoitti keskiviikkona Facebookissa julkaisemassaan päivityksessä.

The Daily Beast ei ole kyennyt vahvistamaan väitettyjä tapahtumia. Kuitenkin sivuston mukaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin lakeija ja Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov on vahvistanut komentaja Medvedevin loukkaantuneen taistelussa.

Puhelussa venäläisen sotilaan myös väitetään kertoneen ystävälleen kuinka Ukrainan joukot ”repivät palasiksi” hänen yksikkönsä mukana lähetetyn venäläiskolonnan. Sotilas väitetysti kuvailee venäläisarmeijan olevan sekasortoisessa tilassa. Paleltumia on sotilaan mukaan jopa puolella yksikön sotilaista.

– Mutta paleltumia saaneita ei edes aiota hoitaa kenttäsairaalassa, sotilas sanoo kaapatussa puhelussa.

Lisäksi sotilas kertoi, että venäläissotilaat ovat joka puolelta ukrainalaisten joukkojen saartamia, The Daily Beast kirjoittaa.

Kaapatun puhelun mukaan sotilas on myös turhautunut yksikköä komentavan kenraalin Jakov Rezantsevin toimintaan. Sotilaat ovat esimerkiksi valittaneet puutteellisista luotiliiveistä, mutta tähän ei ole reagoitu.

– Kenraali vain sanoi minulle, että ole vahva. Tämä on niin roskaa....meidän oma koneemme pudotti pommin päällemme.

– He eivät edes lähettäneet kuljetusta 200 (koodinimitys ruumiin kuljetuksille pois rintamalta) tänne. Ruumiit kulkivat kanssamme viisi päivää, sotilas jatkoi.

The Daily Beastin uutisesta kertoi Suomessa ensin Iltalehti.