Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomien kesälehti on ilmestynyt!

Nordea: Venäjän hyökkäys Ukrainaan heikentää Suomen talousnäkymiä

Nordean mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan heikentää Suomen talousnäkymiä. Nordean talouskasvuennusteen uusi vaihteluväli tälle vuodelle on 0,5–2 prosenttia.

Vielä tammikuussa Nordea arvioi Suomen tämän vuoden talouskasvuksi kolme prosenttia.

Nordean mukaan Suomen talouskasvua nakertavat viennin supistuminen Venäjälle ja EU-maihin, kulutuksen lasku ostovoiman heikentyessä ja yritysten investointien supistuminen epävarmuuden kasvaessa.

Viennin supistuminen heikentää Suomen talouskasvua Nordean arvion mukaan 0,5–1 prosenttiyksikköä. Kulutuksen laskun arvioidaan niin ikään heikentävän talouskasvua 0,5–1 prosenttiyksikköä. Investointien supistumisen arvioidaan heikentävän talouskasvua 0–0,5 prosenttiyksikköä.

– Nämä kun lasketaan yhteen, saamme tälle vuodelle bkt-ennusteen, joka on puolen ja kahden prosentin välillä. Eli haarukka on aika leveä. Toki kehitys voi mennä paljonkin tuosta ohi riippuen siitä, miten tilanne lähtee tästä etenemään, ekonomisti Juho Kostiainen sanoi Nordean tiedotustilaisuudessa.

– Toukokuussa päivitämme virallisen ennusteemme. Katsotaan sitten tarkemmin, kun olemme hieman saaneet dataa siitä, miltä maailma näyttää, Kostiainen jatkoi.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 14.43: prosenttien sijaan pitää puhua prosenttiyksiköistä.