Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

BBC: Ukrainalaiset työntekijät pelkäsivät uutta isoa ydinkatastrofia Tshernobylissä, kun voimala-alue oli venäläisten hallussa – varastivat venäläisiltä polttoainetta pitääkseen generaattorin toiminnassa

Venäjän hyökkääjät valtasivat vuoden 1986 ydinonnettomuudesta tunnetun Tshernobylin voimala-alueen sodan ensimmäisenä päivänä 24. helmikuuta ja vetäytyivät sieltä tällä viikolla. Valtauksen aikana voimalassa työskennelleet ukrainalaiset kertovat BBC:lle pelänneensä tuolloin uutta isoa ydinkatastrofia.

BBC:n mukaan heti hyökkäyksen alussa venäläiset ottivat kiinni ja sulkivat kellariin noin 170 Ukrainan kansalliskaartin jäsentä, jotka olivat vartioineet ydinvoimalaa. Insinöörit, työnjohtajat ja tekninen henkilökunta saivat jatkaa työtään voimalassa.

Tshernobylin ydinvoimalassa ei tuoteta sähköä, mutta sinne on varastoitu ydinjätettä. Työntekijöitä tarvitaan alueen hallintaan, jotta sieltä ei pääse vapautumaan radioaktiivista ainetta.

Valtausta seuraavina päivinä voimala-alueelle tuli väkeä Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatomista, BBC kertoo. Ukrainalaisten työntekijöiden mukaan yhtiön edustajat halusivat tietää, miten laitosta hallitaan.

– Meidän täytyi jatkuvasti neuvotella heidän kanssaan ja yrittää kovasti olla loukkaamatta heitä, jotta he antoivat työntekijöidemme hallita laitosta, insinööri Valeri Semonov kertoo BBC:lle.

Valtauksen aikana voimalassa oli kolmen päivän sähkökatko. Semonov kertoo BBC:n mukaan, että silloin hän jopa varasti venäläisiltä polttoainetta pitääkseen generaattorin toiminnassa.

Virran loppuminen olisi ollut katastrofaalista, arvioi voimalan säteilyturvallisuuden valvoja Oleksandr Lobada BBC:lle.

– Radioaktiivista ainetta olisi voinut vapautua. En pelännyt henkeni puolesta. Olin kauhuissani siitä, mitä tapahtuisi, jos en olisi valvomassa voimalaa. Pelkäsin, että se olisi tragedia ihmiskunnalle, Lobada kertoo.

BBC:n ukrainalaislähteiden mukaan venäläiset altistuivat säteilylle, kun he kaivoivat juoksuhautoja voimalan lähellä niin sanotut Punaisen Metsän alueella. Sitä pidetään yhtenä maailman radioaktiivisimmista paikoista.

Ukrainan entinen presidentti Petro Porosenko vieraili Tshernobylin voimala-alueella perjantaina. BBC:n mukaan hän varoitti, että ydinonnettomuuden vaara on hyvin suuri, kun Venäjä jatkaa sotaa.