Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pakistanin pääministeri erotettiin – seuraaja valitaan maanantaina

Pakistanin pääministerinä vuodesta 2018 toiminut Imran Khan erotettiin tehtävästään sunnuntaina sen jälkeen, kun hän ei saanut parlamentin luottamusta äänestyksessä. Luottamusäänestystä edelsi viikkoja jatkunut poliittinen sekasorto.

Uusi pääministeri on määrä valita maanantaina. Hyvin vahvana ennakkosuosikkina Khanin seuraajaksi pidetään Pakistanin Muslimiliigan johtajaa Shehbaz Sharifia.

Pakistanin pääministereistä yksikään ei ole palvellut loppuun kokonaista virkakauttaan, mutta 69-vuotias Khan on ensimmäinen, jonka pääministeripesti päättyi luottamusäänestykseen.

Khania tukeva parlamentin puhemies erosi tehtävästään vain hetkeä ennen vuorokauden vaihtumista, ja äänestys järjestettiin väliaikaisen puhemiehen vetämänä.

Väliaikaisen puhemiehen mukaan 432-paikkaisen parlamentin jäsenistä 174 antoi äänensä Khanin erottamiseen johtaneelle epäluottamuslauseelle. Osa Khania vastaan äänestäneistä oli hänen omasta puolueestaan. Khan ei ollut läsnä äänestyksessä.

Yritti pysyä vallassa

Khan yritti pysyä vallassa monin keinoin. Huhtikuun alussa Pakistanin presidentti Arif Alvi hajotti parlamentin Khanin pyynnöstä ennen kuin parlamentti ehti keskustella epäluottamuslauseesta, jonka läpimeno näytti jo tuolloin varmalta. Khan perusteli toivomiaan uusia parlamenttivaaleja sillä, että kansa pääsee tekemään päätöksensä.

Maan korkein oikeus totesi viime viikolla, että Khanin toimet olivat laittomia.

Opposition tukijat lähtivät kaduille varhain sunnuntaina heiluttaen puolueen ja Pakistanin lippuja.

Armeija ei ole sekaantunut nykyiseen valtakamppailuun, mutta 220 miljoonan asukkaan ydinasevalta on kokenut vuonna 1947 tapahtuneen itsenäistymisensä jälkeen neljä vallankaappausta.

Khanin vastustajat syyttävät häntä tunaroinnista sekä taloudenpidossa että ulkopolitiikassa. Khan on syyttänyt oppositiota vehkeilystä ulkovaltojen kanssa, koska hän ei asetu länsimaiden kannalle esimerkiksi Venäjään ja Kiinaan liittyvissä asioissa.