Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomien kesälehti on ilmestynyt!

Tehy ja Super: Hoitajalakon laajempi vaihe siirtyy alkamaan 20. huhtikuuta – koskee erikoissairaanhoitoa 13 sairaanhoitopiirissä

Hoitajalakon toinen aalto siirtyy alkamaan 20. huhtikuuta, kertovat Tehy ja Super tiedotteessaan. Kaksi viikkoa kestävän lakon piirissä on noin 35 000 hoitajaa.

Hoitajajärjestöt esittivät työ- ja elinkeinoministeriön jo aiemmin siirtämän lakon alkamisen siirtämistä muutamalla päivällä eteenpäin, jotta sovittelulautakunnalle jäisi riittävästi aikaa työriidan sovitteluun. Nyt järjestöt vahvistavat, että lakko alkaa keskiviikkona 20. huhtikuuta kello 6 ja päättyy 4. toukokuuta kello 6.

Siirto edellytti työriidan toisen osapuolen suostumusta.

Vanhuspalvelut ja perusterveydenhuolto lakon ulkopuolella

Lakko koskee 13:a sairaanhoitopiiriä. Lakkokohteissa annetaan suojelutyöneuvotteluihin perustuen suojelutyötä välittömään hoitoon potilaiden hengen turvaamiseksi tai pysyvän vakavan vammautumisen estämiseksi.

Lakko on rajattu koskemaan vain erikoissairaanhoitoa, eli vanhuspalvelut ja perusterveydenhuolto jäävät sen ulkopuolelle. Tiedotteen mukaan esimerkiksi vanhuspalveluissa lain säätelemä henkilöstömitoitus alittuu säännönmukaisesti ja vaarantaa potilasturvallisuuden normaaliaikanakin.

– Jatkuva hoitajapula ja laissa määritellyn mitoituksen alitus aiheuttaa koko ajan vanhuksille erittäin merkittävää haittaa ja vaaratilanteita. Mikäli lakon vuoksi toimintaa siitä edelleen supistettaisiin, tilanne olisi heidän kannaltaan kohtuuton, sanoo Superin puheenjohtaja Silja Paavola tiedotteessa.

Lakko alkoi huhtikuun alussa

25 000 Tehyn ja Superin hoitajaa on ollut lakossa huhtikuun alusta kuudessa sairaanhoitopiirissä. Järjestöjen mukaan uuden lakon siirtäminen antaa työnantajille lisäaikaa varautua ja suunnitella tarvittavia muita kuin suojelutyöhön liittyviä toimenpiteitä laajemman työtaistelun varalle.

Tehy ja Super tavoittelevat palkkaohjelmaa, jossa sote-henkilöstön palkkoja nostettaisiin vuosittain 3,6 prosenttia viiden vuoden ajan tavanomaisten sopimuskorotusten lisäksi.