Äidit uupuneimpia tasa-arvoisimmissa maissa, kertoo tutkimus – selitys voi olla "tuplapaine": työura sekä suuri vastuu lapsista ja kodista

Äidit ovat uupuneimpia tasa-arvoisimmissa maissa, kertoo kansainvälinen tutkimus. Selvitykseen osallistui runsaat 11 500 äitiä 40 valtiosta.

– Tulos on yllättävä ja jopa paradoksaalinen. Eikö nimenomaan tasa-arvoisissa maissa vanhemmuuden pitäisi olla jaetumpaa ja helpompaa, toteaa dosentti Matilda Sorkkila Jyväskylän yliopistolta tiedotteessa.

Nyt saatujen vastausten perusteella vaikuttaa siltä, että huolimatta korkeasta tasa-arvosta koulutuksessa, työelämässä, terveydessä ja poliittisessa päätöksenteossa, äidit eivät välttämättä koe tasa-arvoa vanhemmuudessa. Perhepolitiikassa olisikin tärkeää varmistaa, että tasa-arvo ylettyy myös perhe-elämään ja vanhemmuuteen.

– Äidit voivat olla niin sanotusti tuplapaineen alla, eli he kokevat painetta tai halua osallistua tasa-arvoisesti työelämään, mutta sen lisäksi he edelleen kantavat suuren vastuun kodista ja lapsista, Sorkkila pohtii.

Vähäisempi kuormitus ja pienempi ristiriita eri elämänalueiden välillä saattavat selittää sitä, miksi epätasa-arvoisemmissa maissa äidit ovat vähemmän uupuneita vanhempina.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut