KHO: Ilveksen ampumiseen myönnetty poikkeuslupa oli lainvastainen

Yhden ilveksen ampumiseen Varsinais-Suomessa myönnetty poikkeuslupa oli lainvastainen, katsoo korkein hallinto-oikeus (KHO). Suomen riistakeskus myönsi paikalliselle metsästäjälle poikkeusluvan metsästyskaudelle 2019–2020.

Paikallinen luonnonsuojeluyhdistys valitti poikkeusluvasta hallinto-oikeuteen. Turun hallinto-oikeus hylkäsi valituksen, minkä jälkeen yhdistys valitti edelleen KHO:een.

Poikkeuslupa myönnettiin noin 627 neliökilometrin suuruiselle alueelle, joka sijoittuu Laitilan ja Rauman kaupunkien sekä Pyhärannan kunnan alueille.

Metsästäjä haki poikkeuslupaa kolmen ilveksen ampumiseen, mutta lupa myönnettiin vain yhteen ilvekseen. Hakemusta perusteltiin muun muassa sillä, että ilvekset ovat poikenneet pihapiireissä ja kotikissoja, ankkoja ja kalkkunoita epäiltiin joutuneen ilvesten saaliiksi.

Valittajien mukaan poikkeusluvan perusteet olivat riittämättömät.

– Vapaasti ulkoilevien kesykissojen suojeleminen ei voi olla peruste metsästykselle. Lisäksi metsästäjien kirjaamien havaintotietojen käyttämiseen ilveshavaintojen perusteena liittyy epävarmuuksia ja tulkintaongelmia, katsoi Luonnonsuojeluyhdistys Tapiola Satakunta–Varsinais-Suomi.

KHO:n mukaan Suomen riistakeskuksen päätöksestä ei käynyt selkeästi ja täsmällisesti ilmi, mihin luontodirektiivin mukaiseen hyväksyttävään päämäärään poikkeuslupapäätöksellä on pyritty.

Lainvastaiseksi katsottu lupa oli voimassa joulukuun 2019 alusta helmikuun 2020 loppuun.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut