Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyttäjä vaatii äidille ja pojalle ehdollista törkeästä eläinsuojelurikoksesta Tyrnävällä – loppuunkalutulla laitumella lampaat nääntyivät nälkään, joukossa karitsoja

Syyttäjä vaatii tyrnäväläiselle äidille ja pojalle rangaistuksia törkeästä eläinsuojelurikoksesta. Syyttäjän mukaan kaksikko jätti tahallaan tai ainakin törkeästä huolimattomuudesta kymmeniä lampaita ilman tarpeellista hoitoa, ravintoa ja vettä. Asian käsittely alkoi Oulun käräjäoikeudessa tiistaina.

Lampaiden aitauksen nähnyt ohikulkija ilmoitti syyskuussa 2019 hätäkeskukseen henkitoreissaan olevista ja jo kuolleista lampaista. Syyttäjän mukaan paikalle saapunut poliisipartio havaitsi aitauksessa olleiden noin 120 uuhen ja karitsan seassa kahdeksan kuollutta karitsaa, joista osa oli ollut kuolleena jo pitemmän aikaa.

Poliisi lopetti yhteensä neljä erittäin huonokuntoista karitsaa päivystävän eläinlääkärin pyynnöstä. Lisäksi lammaslaitumen vierestä löytyi syyttäjän mukaan säkki, jonka sisällä oli viisi kuollutta lammasta.

Seuraavana päivänä lammastilalle tarkastuksen tehneet valvontaeläinlääkärit joutuivat syyttäjän mukaan lopettamaan yhteensä 45 lammasta kiireellisesti niiden huonon kunnon vuoksi.

Syyttäjän mukaan lampailla ei ollut ruokaa eikä vettä

Syyttäjän mukaan kaikki tilan lampaat olivat pahasti aliravittuja. Lampailla ei ollut yhdessäkään juoma-astiassa vettä, ja niiden laitumen ravinto oli syöty loppuun. Lampailla ei syyttäjän mukaan myöskään ollut säänsuojaa.

– Karitsat olivat nääntyneitä. Etumahojen sisältö oli pääasiassa karkeaa korsirehua. Karitsoilla oli sekä ulko- että sisäloisia. Yhdellä karitsoista todettiin pidemmän aikaa jatkunut hengitystietulehdus. Yhdellä karitsalla todettiin lihaksissa rappeumamuutoksia, kirjoittaa syyttäjä haastehakemuksessaan.

Äidille syyttäjä vaatii kymmenen kuukauden ehdollista ja pojalle puolen vuoden ehdollista vankeusrangaistusta. Syyttäjän mukaan poika oli sivutoimisesti auttanut äitiään lampaiden hoidossa. Syyttäjän mukaan poika oli toistuvasti kesän ja syksyn 2019 aikana ilmoittanut äidilleen, että lampailta loppuu ruoka. Syyttäjän mukaan kaksikko on viimeistään saman vuoden elokuussa tiedostanut, että lampaat olivat vaarassa nääntyä kuoliaaksi.