Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Kymmenen haavoittunut Kiovan ohjusiskuissa, Blinken: Yhdysvallat tukee voimakkaasti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä, jos maat päättävät hakea sitä, Ruotsin ulkoministeri vierailee Suomessa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Liberia-sotarikosoikeudenkäynnissä ratkaisu tänään - syyttäjä vaatii elinkautista vankeutta Suomessa yli 10 vuotta asuneelle miehelle

Pirkanmaan käräjäoikeus antaa tänään ratkaisunsa Liberia-sotarikosoikeudenkäynnissä.

Suomessa yli kymmenen vuotta asunutta sierraleonelaismiestä syytetään muun muassa murhista, raiskauksista ja törkeästä sodankäyntirikoksesta Liberian sisällissodassa vuosina 1999–2003. Mies on kiistänyt kaikki syytteet.

Syyttäjä vaatii hänelle ensisijaisesti elinkautista vankeusrangaistusta.

Oikeudenkäynti kesti lähes vuoden. Epäilty oli tutkintavankeudessa liki kaksi vuotta, mutta helmikuussa käräjäoikeus määräsi hänet vapautettavaksi odottamaan oikeuden ratkaisua.

Huvipuistot ovat aloittamassa kesäkauttaan

Huvipuistot ovat avaamassa oviaan kesän lähestyessä. Linnanmäen huvipuisto Helsingissä avaa ovensa vierailijoille tänään.

Linnanmäki seuraa yhä kävijämääriään ja tarvittaessa rajaa asiakkaiden määrää. Sisäänpääsyn huvipuistoon voi varmistaa varaamalla huvipuistolippunsa ennakkoon haluamalleen päivälle.

Tampereella toimiva Särkänniemen huvipuisto avataan päivää myöhemmin kuin Linnanmäki, eli huvittelemaan pääsee huomenna vapunaattona. Särkänniemessä huvipuistopäiväksi on tehtävä ennakkoon varaus netissä.

Uutissuomalainen: Suomalaisista 61 prosenttia hyväksyisi Suomeen Naton tukikohdan - 12 prosenttia kelpuuttaisi myös ydinaseet

Suomalaisten selvä enemmistö hyväksyisi, että Suomeen sijoitetaan rauhan aikana pysyvä Naton tukikohta tai tukikohtia, kertoo Uutissuomalainen. Tätä mieltä oli 61 prosenttia Uutissuomalaisen teettämässä kyselyssä.

Vastanneista 12 prosenttia hyväksyisi myös ydinaseiden sijoittamisen Suomeen rauhan aikana.

Noin puolet hyväksyisi tukikohdan, mutta ei kelpuuttaisi ydinaseita. 23 prosenttia torjuu sekä tukikohdat että ydinaseet.

Ruotsin ulkoministeri Ann Linde vierailee tänään Suomessa

Ruotsin ulkoministeri Ann Linde vierailee tänään Suomessa ja tapaa ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.).

Ulkoministeriön mukaan he keskustelevat tapaamisessaan muun muassa ajankohtaisista ulko- ja turvallisuuspoliittisista kysymyksistä sekä Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Ministeri Haavisto sanoi tiedotteessa pitävänsä tärkeänä, että maat keskustelevat tiiviisti ja vaihtavat tietoa myös maiden käynnissä olevista ulko- ja turvallisuuspoliittisista prosesseista.

Suomen ja Ruotsin päättäjät ovat tavanneet viime viikkoina useasti, sillä molemmat maat harkitsevat liittymistä puolustusliitto Natoon.

Kaksi ministeriä vaihtuu tänään

Hallituksessa tapahtuu tänään kaksi ministerivaihdosta. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) eroaa tehtävästään ja hänen tilalleen nimitetään nykyinen tiede- ja kulttuuriministeri, kansanedustaja Antti Kurvinen (kesk.).

Kurvisen tilalle tiede- ja kulttuuriministeriksi nimitetään puolestaan kansanedustaja Petri Honkonen (kesk.).

Honkonen on toisen kauden kansanedustaja Keski-Suomen vaalipiiristä ja keskustan varapuheenjohtaja. Ennen kansanedustajuuttaan hän on työskennellyt historian ja yhteiskuntaopin opettajana.

Presidentti nimittää uudet ministerit aamupäivällä.

Ulkoministeri Blinken: Yhdysvallat tukee voimakkaasti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä, jos maat päättävät hakea sitä

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoo Yhdysvaltojen tukevan voimakkaasti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä, jos maat päättävät hakea sotilasliittoon.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen ulkoasiainvaliokunnalle torstaina puhunut Blinken kommentoi asiaa vastatessaan edustajainhuoneen jäsenen Jim Costan kysymykseen siitä, mikä on Suomen ja Ruotsin tilanne Nato-jäsenyyden hakemisen suhteen.

Blinkenin mukaan molempien maiden vahva kiinnostus liittyä Natoon osoittaa maailman muuttuneen viimeisen kahden kuukauden aikana. Blinken jatkoi sanomalla, että Yhdysvallat seuraa Suomen ja Ruotsin päätöksen tekemistä ja jos maat päättävät hakea jäsenyyttä, tukee Yhdysvallat sitä voimakkaasti.

Blinken sanoi, ettei hän voi kertoa mitään aikataulusta, mutta asia on hänen mukaansa hyvin aktiivisessa harkinnassa molemmissa maissa. Blinkenin arvio on, että aiheesta kuullaan lisää Nato-huippukokoukseen mennessä. Huippukokous järjestetään Madridissa kesäkuun lopulla.

Kymmenen haavoittunut Kiovan ohjusiskuissa

Torstai-iltaisissa ohjusiskuissa Kiovaan on ukrainalaisviranomaisten mukaan haavoittunut ainakin kymmenen ihmistä, kun yksi ohjuksista osui 25-kerroksisen asuintalon alakerroksiin sytyttäen talon palamaan.

Kaupungin pormestarin Vitali Klitshkon mukaan iskuja Kiovan keskusta-alueella sijaitsevassa Shevtshenkivskyin kaupunginosassa olisi ollut kaksi.

Yksi ohjuksista osui yhdysvaltalaisen CBS Newsin tietojen mukaan lähelle hotellia, jossa YK:n pääjohtaja Antonio Guterres majoittuu Kiovan vierailullaan. Iskujen aikaan Guterres oli kuitenkin tapaamassa Ukrainan pääministeriä eikä siten ollut hotellilla. (Lähde: AFP)

Palvelubisneksen kasvu lihotti Applen alkuvuoden tulosta

Puhelimia ja tietokoneita valmistavan Applen tulos parani alkuvuonna kuusi prosenttia vuoden takaisesta. Yhtiön tammi-maaliskuun nettotulos kohosi 25 miljardiin dollariin eli lähes 24 miljardiin euroon.

Liikevaihto kasvoi yhdeksän prosenttia vertailukaudesta ja oli noin 97 miljardia dollaria. Talouslehti Financial Timesin mukaan liikevaihdon kasvu ylitti analyytikoiden ennusteet.

Erityisen nopeasti myynti kasvoi Applen palveluliiketoiminnassa, jonka liikevaihto nousi 17 prosenttia viime vuoden tasolta.

Applen talousjohtaja Luca Maestri kertoi FT:lle, että nopeasti kasvavalla palveluliiketoiminnalla on jo yli 825 miljoonaa asiakasta.

Amazonin tulos rojahti alkuvuonna miljardeja tappiolle

Verkkokauppajätti Amazonin tulos putosi alkuvuonna tappiolliseksi ensi kertaa sitten vuoden 2015.

Yhtiö teki tammi-maaliskuussa 3,8 miljardin dollarin nettotappion. Viime vuonna vastaava tulos oli yli kahdeksan miljardia dollaria plussalla.

Tulospudotukseen vaikutti osaltaan Amazonin omistusosuus sähköautovalmistaja Rivianissa, jonka osakekurssi romahti alkuvuoden aikana. Amazon kirjasi Rivian-omistuksistaan 7,6 miljardin dollarin tappion vuoden alkuneljänneksellä.

Myös Amazonin liiketulos heikkeni selvästi vuoden takaisesta.

Pikkuleijonat kohtaa MM-välierässä Ruotsin

Suomen alle 18-vuotiaiden poikien jääkiekkomaajoukkue kohtaa MM-kilpailujen välierässä Ruotsin. Asiasta kertoo Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF Twitterissä. Pikkuleijonat varmisti välieräpaikkansa torstaina, kun se kukisti Kanadan puolivälierässä. Ottelussa hattutempun tehnyt Joakim Kemell viimeisteli voittomaalin jatkoajalla, ja Suomi vei puolivälierän 6–5.

Saksassa pelattavissa välierissä kohtaavat myös Yhdysvallat ja Tshekki. Välierät pelataan lauantaina.

Manchester Unitedin ja Chelsean kohtaaminen jäi tasatulokseen

Englannin Valioliigan ottelu Manchester Unitedin ja Chelsean välillä päättyi tasatulokseen 1–1.

Manchesterin maalia vartioinut David de Gea piti joukkuettaan pystyssä useammalla taidokkaalla torjunnalla, kirjoittaa BBC. Vierasjoukkue Chelsean Marcos Alonso onnistui lopulta toisen erän puolivälissä saamaan pallon de Gean ohi.

Vieraiden ilo jäi lyhyeen, kun portugalilaistykki Cristiano Ronaldo laukoi toisen ottelun maaleista. Tasoitusmaali oli Manchester-tähdelle kauden seitsemästoista.

Tasapelin myötä Chelsea on entistä tiukemmin kiinni paikassa Valioliigan kärkinelikossa. Manchester United löytyy sijalta kuusi.

Korjattu Blinken-sähke (nr.6): Naton huippukokouksen päivämäärä ei ole 26. kesäkuuta, kuten jutussa aiemmin virheellisesti luki. Kokous järjestetään myöhemmin kesäkuussa, 29.-30.6.