Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

YIT:n alkuvuoden oikaistu liikevoitto kasvoi, Ukrainan sota vaimentaa lähitulevaisuuden näkymiä

Rakennusyhtiö YIT:n tammi-maaliskuun oikaistu liikevoitto kasvoi 22 miljoonaan euroon viime vuoden 15 miljoonasta eurosta. Alkuvuoden liikevaihto laski 518 miljoonaan euroon viime vuoden vastaavan ajankohdan 562 miljoonasta eurosta.

Toimitusjohtaja Markku Moilasen mukaan rakennustoimialan lyhyen aikavälin näkymät ovat vaimeat. Ukrainan kriisi on aiheuttanut haasteita tiettyjen raaka-aineiden saatavuudessa ja tietyt materiaalihinnat ovat jatkaneet nousuaan. Moilanen uskoo kuluttajien yleisen luottamuksen heikentymisen näkyvän myös asuntojen kysynnässä.

Pidemmän aikavälin näkymiä hän kuvailee positiivisiksi.

Koronapandemia voi vaikuttaa yhä

Moilasen mukaan asuntojen valmistumismäärät olivat alkuvuonna vertailukautta matalammalla tasolla, mikä on seurausta koronaviruspandemian alkuaikojen hidastetusta asuntoaloitustahdista.

Tälle vuodelle odotetaan, että pandemia tai ongelmat rakennusmateriaalien ja työvoiman saatavuudessa voivat aiheuttaa väliaikaisia seisokkeja tai hitaampaa etenemistä rakennustyömailla. Viivästyneet valmistumiset saattavat johtaa liikevaihdon ja tuloksen siirtymiseen vuosineljänneksiltä tai vuodelta toiselle.

Huhtikuun alussa YIT ilmoitti, että se myy Venäjän liiketoimintonsa Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen vuoksi venäläiselle Etalon Group PLC -rakennusyhtiölle. Tämän vuoksi se myös julkaisi myöhemmin huhtikuussa oikaistuja taloudellisia tietoja viime vuodelta. Osana toimintamallin muutosta toimintoja myös siirrettiin raportoitavien segmenttien välillä.