"Ratkaiseva hetki muutokselle" – tasavaltalaismielinen Sinn Fein nousi historiallisella voitollaan suurimmaksi puolueeksi Pohjois-Irlannissa

Pohjois-Irlannissa tasavaltalaismielinen Sinn Fein -puolue on ottanut historiallisen voiton Britannian paikallis- ja aluevaaleissa. Sinn Fein nousee suurimman puolueen asemaan ja on Sky Newsin mukaan ensimmäinen nationalistipuolue, joka on ottanut vallan Pohjois-Irlannin kansalliskokouksessa sen 101-vuotisen historian aikana.

Sinn Fein on sitoutunut järjestämään kansanäänestyksen Irlannin yhdistymisestä.

Voittonsa myötä puolue voi nimittää varapuheenjohtajansa Michelle O'Neillin Pohjois-Irlannin ensimmäiseksi ministeriksi.

O'Neill kuvaili aiemmin lauantaina äänestyksen olevan "ratkaiseva hetki muutokselle", ja hän ennusti uutta aikakautta Pohjois-Irlannille.

– Se on ratkaiseva hetki politiikallemme ja kansallemme, hän sanoi.

O'Neill lupaili tarjoavansa johtajuutta, joka ottaa kaikki huomioon ja juhlii moninaisuutta. Lisäksi hän lupasi takaavansa oikeudet ja tasa-arvon muun muassa kaikille aiemmin syrjityille ja sivuutetuille.

Suomen aikaa iltayhdeksän jälkeen Pohjois-Irlannin kaikkiaan 90 paikasta oli selvinnyt jo 88.

Kärkikolmikossa Sinn Feinille kerrottiin menevän 27 paikkaa, Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP:lle 24 ja liittopuolueelle (Alliance) 17. BBC:n mukaan liittopuolue oli kasvattanut paikkasaldoaan yhdeksällä edellisvaaleihin nähden.

DUP vaatii muutoksia brexitin jälkeiseen kauppasopimukseen

Vaikka Sinn Fein pääsee nimittämään Pohjois-Irlannin ensimmäisen ministerin, alueelle ei voida muodostaa hallitusta, jos DUP ei suostu ottamaan siihen osaa.

DUP:n johtaja Jeffrey Donaldson painotti Sky Newsille lauantaina, ettei DUP suostu liittymään uuteen hallitukseen, ellei EU:n ja Britannian välistä brexitin jälkeistä kauppasopimusta muuteta.

Hän vaati, että maan pääministeri Boris Johnson kunnioittaa sitoumuksiaan ja ryhtyy tarvittaviin toimiin Pohjois-Irlannin protokollan osalta. Protokollalla on ollut määrä ratkoa EU:n ja unionista eronneen Britannian rajakysymyksiä Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajalla.

DUP:n johtaja vaati hallitukselta muun muassa toimia Irlannin meriraja-alueen poistamiseksi.

Donaldson vaati, että Pohjois-Irlannin hallitus pohjautuisi vakaille perustuksille.

– Ja Pohjois-Irlannin protokollan pitkä varjo vahingoittaa talouttamme, se vahingoittaa poliittista tasapainoamme, hän jatkoi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut