Ruotsi julkistaa oman arvionsa turvallisuuspolitiikasta, ei sisällä Nato-suositusta

Ruotsissa hallitus julkistaa tänään aamupäivällä oman turvallisuuspoliittisen analyysinsä, jota on valmisteltu yhteistyössä kaikkien valtiopäiväpuolueiden kanssa. Arviossa punnitaan mahdollisen Nato-jäsenyyden hyötyjä ja haittoja, mutta ei oteta suoraan kantaa jäsenyyteen.

Analyysin on määrä tulla julki viimeistään kello 12 Suomen aikaa.

Julkisuuteen tihkuneiden tietojen mukaan arviossa todetaan, että nykyiset puolustusyhteistyöjärjestelyt eivät takaa Ruotsille avun saamista, jos maahan hyökätään. Kahdenvälisiä liittoumia turvatakuiden varmistamiseksi ei myöskään pidetä realistisena vaihtoehtona. Näin siksi, ettei EU:ssa ole ruotsalaisarvion mukaan kiinnostusta kehittää muita kollektiivisia turvallisuusratkaisuja Naton lisäksi.

Expressen-lehti kertoi lisäksi aamulla, että analyysin loppupäätelmissä todetaan Ruotsin Nato-jäsenyyden nostavan kynnystä sotilaalliselle konfliktille Pohjois-Euroopassa.

Analyysin valmistelussa olleista puolueista Nato-jäsenyyttä vastustavien vasemmistopuolueen ja ympäristöpuolueen odotetaan esittävän eriävät mielipiteensä ainakin osaan raportin loppupäätelmistä, Expressen kertoo.

Ruotsin Nato-päätöksen kannalta ratkaiseva päivä on sunnuntaina, jolloin hallituspuolue sosiaalidemokraatit kertoo kantansa jäsenyyteen. Hallituksen muodollinen päätös sekä keskustelu valtiopäivillä ovat vuorossa maanantaina.

Suomessa presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.) ilmoittivat eilen kannattavansa Suomen liittymistä Natoon mahdollisimman pian. Suomen oma turvallisuuspoliittinen ajankohtaisselonteko julkistettiin jo kuukausi sitten.

Mainos: Savon Media

Mainos: Savonia-ammattikorkeakoulu

Mainos: Savonia-ammattikorkeakoulu

Pohjoissavolaisia pienyrittäjiä koulutetaan verkkokaupan ja somen saloihin

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut