Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Historiallinen Nato-keskustelu käyty eduskunnassa – venyi yli puolen yön

Eduskunta aloitti maanantaina keskustelun Suomen hakeutumisesta puolustusliitto Naton jäseneksi. Käsittelyä on varauduttu jatkamaan ainakin huomenna. Eduskunnan täysistunto alkoi kello 10 ja sitä voi seurata suorana jutun alusta löytyvästä videoupotuksesta.

Ensimmäiseksi eduskunta käy lähetekeskustelun hallituksen eilen antamasta selonteosta Suomen liittymisestä Natoon. Esittelypuheenvuoron pitää pääministeri Sanna Marin (sd.). Sen jälkeen ulkoasiainvaliokunta kokoontuu Vanhasen arvion mukaan lyhyeen kokoukseen, jossa se laatii vastausehdotuksen selontekoon.

Nato-selonteko sisällytetään aiempaan ulko-ja turvallisuuspoliittista ajankohtaisselontekoa koskevaan mietintöön.

– Sitten siitä käydään palautekeskustelu, jossa tehdään mahdolliset eri mieltä olevat vastaehdotukset. Sen jälkeen äänestetään, Vanhanen kiteytti prosessin viime viikolla.

Asiasta äänestetään siinä tapauksessa, että keskustelun aikana tehdään valiokunnan mietinnön kannasta poikkeava ehdotus, joka saa kannatusta. Tätä on pidetty todennäköisenä.

Sen jälkeen kun eduskunta on ratkaisunsa tehnyt, asia menee valtioneuvostoon. Se tekee muodollisen esityksen, jonka presidentti virallisesti hyväksyy. Tämän jälkeen Suomen hakemus toimitetaan Naton pääkonttoriin Brysseliin. Ulkoministeriöstä on arvioitu, että kirjeen toimittaa Nato-suurlähettiläs Klaus Korhonen.

Valtioneuvosto on varautunut kokoontumaan omaan istuntoonsa nopeasti sen jälkeen, kun eduskunnan käsittely on valmis.

Istunto päättyi puoli yhden maissa tiistaiaamuna. Se kesti kaikkiaan yli 14 tuntia ja sen aikana käytettiin yhteensä 212 puheenvuoroa.  Keskustelun päätteeksi asia lähetettiin ulkoasiainvaliokuntaan.

Valiokuntakäsittelyn jälkeen asia palaa vielä tänään käsittelyyn eduskunnan täysistuntoon.