Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Zelenskyin videotervehdys yllätti Cannesissa – "Pysyykö elokuva hiljaa vai avaako se suunsa?"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi otti yllättäen osaa Cannesin elokuvajuhliin Ranskassa videon välityksellä. Zelenskyin ennalta nauhoitettu tervehdys tuli juhlan avajaisten yhteydessä.

– Satoja ihmisiä kuolee joka päivä. He eivät nouse uudelleen ylös taputtamaan lopussa, hän lausui yllättyneelle juhlayleisölle viitaten maassaan meneillään olevaan sotaan.

– Pysyykö elokuva hiljaa vai avaako se suunsa?

Venäjän hyökkäyksen kohteeksi joutuneen Ukrainan presidentti viittasi myös elokuvan voimaan toisen maailmansodan aikana, kuten Charlie Chaplinin vuoden 1940 elokuvaan Diktaattori, joka pilkkasi natsijohtaja Adolf Hitleriä ja kansallissosialismia. Presidentin mielestä nyt tarvitaan uusi Chaplin, joka osoittaa, että elokuva voi edelleen ottaa kantaa.

Presidentti pyysi elokuvamaailmalta solidaarisuutta ukrainalaisille. Videotervehdys sai yleisön nousemaan seisomaan ja osoittamaan suosiotaan.

Ukrainan elokuvantekijöille on omistettu tapahtumassa oma päivänsä.

Zelenskyin vastaava puhe näytettiin myös Las Vegasissa Grammy-palkintogaalassa viime kuussa. Tuolloin hän muistutti, että Ukrainan muusikot pukeutuvat sotilasasuihin smokkien sijaan ja laulavat haavoittuneille sairaaloissa.