Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomien kesälehti on ilmestynyt!

FT: Turkki esti Naton liittymiskeskustelut Ruotsin ja Suomen kanssa

Turkki on estänyt Naton alkuperäisen päätöksen käsitellä Suomen ja Ruotsin pyyntöä liittyä puolustusliittoon laittaen epäilyksen alaisiksi toiveet maiden nopeasta liittymisestä, kertoo Financial Times.

Nato-suurlähettiläät tapasivat keskiviikkona tavoitteenaan avata liittymiskeskustelut samana päivänä, kun Suomi ja Ruotsi jättivät hakemuksensa, mutta Turkki esti lehden lähteen mukaan kaiken äänestyksen asiasta. 

Financial Timesin mukaan lykkäys herättää epäilyksiä siitä, että Nato pystyisi hyväksymään Suomen ja Ruotsin hakemuksen ensimmäisen vaiheen viikon tai kahden sisällä, kuten Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on ilmaissut.

Tilanne aiheuttaa myös useiden päivien intensiivistä diplomatiaa Yhdysvaltojen, Turkin, Suomen ja Ruotsin välillä asiasta.

Kaikkien 30 nykyisen Naton jäsenmaan on ratifioitava Suomen ja Ruotsin hakemukset, mutta tämä prosessi voi alkaa vasta sitten kun puolustusliitto tekee liittymispöytäkirjan ja kutsuu kaksi maata virallisesti mukaan.

Lehden mukaan Nato kieltäytyi kommentoimasta muuten kuin toistaen Stoltenbergin kommentteja, joiden mukaan "kaikkien liittolaisten turvallisuusetu on otettava huomioon [ja] olemme päättäväisiä työskentelemään kaikkien asioiden läpi ja pääsemään nopeasti lopputulokseen".

Korjattu klo 17.41 kuvatekstiin, että Erdoğan on Turkin, ei Ruotsin presidentti.