Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU-instituutiot saavuttivat sovun kaasun varastointivelvoitteesta

EU-instituutioiden välisissä neuvotteluissa on saavutettu poliittinen sopu kaasuvarastointivaatimuksesta.

EU:n alueella toimivat maanalaiset kaasuvarastot aiotaan velvoittaa täyttämään varastonsa vähintään 80-prosenttisesti ensi talven alkuun mennessä. Seuraavina vuosina vaatimus olisi 90 prosenttia ennen lokakuussa alkavaa lämmityskautta.

Varastointivelvoitteella pyritään turvaamaan kaasun saatavuus, vaikka Venäjä kääntäisi kaasuhanoja kiinni ja kaasutoimitukset häiriintyisivät Euroopassa.

Kaikilla jäsenmailla ei ole omia maanalaisia kaasuvarastoja, ja Suomi on yksi näistä maista. Varastottomille maille tulee velvoite tehdä yhteistyötä niiden maiden kanssa, joilla on varastoja.

Varastointivelvoite on edennyt varsin nopeasti EU:n päätöksenteossa, sillä komissio antoi asiasta lainsäädäntöehdotuksensa noin kaksi kuukautta sitten.

Lisää suojaa kriittiselle infrastruktuurille

Samalla jäsenmaita edustava neuvosto ja EU-parlamentti löysivät sovun pakollisesta sertifioinnista, joka koskisi kaasuvarastoja. Näin pyritään suojaamaan kriittistä infrastruktuuria ulkopuoliselta painostukselta.

Ilman sertifiointia jäävien kaasuoperaattorien tulisi luopua varastojensa omistajuudesta tai hallinnasta.

Instituutioiden välisissä neuvotteluissa on sovittu, että kaasuvarastointivaatimus on voimassa vuoden 2025 loppuun asti. Sertifiointipakko sen sijaan olisi voimassa toistaiseksi.

Poliittinen sopu pitää hyväksyä vielä muodollisesti jäsenmaita edustavassa neuvostossa sekä EU-parlamentissa.