Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alkuviikosta päästään nauttimaan aurinkoisesta ja lämpimästä säästä, mutta viikonloppu kuluu sateessa ja jopa alle kymmenessä lämpöasteessa

Viikko alkaa lämpimämmässä säässä, kun korkeapaine hellii Suomea, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eerik Saarikalle.

Maanantaina on luvassa Saarikallen mukaan noin kahtakymmentä lämpöastetta ja aurinkoista säätä maan etelä- ja länsiosiin. Tiistaina ja keskiviikkona lämpötila voi nousta näillä samoilla alueilla jopa yli kahteenkymmeneen asteeseen.

– Maan itäosissa on pääsääntöisesti pari astetta viileämpää kuin idässä, mutta myös siellä on poutaista ja lämmintä, Saarikalle sanoo.

Aurinkoinen poutasää koskee koko maata alkuviikon ajan. Maanantaina voi kuitenkin esiintyä pieniä sadekuuroja Pohjois-Suomessa.

Alkuviikon lämpötilat ovat Saarikallen arvion mukaan keskimääräistä toukokuuta lämpimämpiä. Esimerkiksi Helsingin lämpötilat olisivat tyypillisesti lähempänä viittätoista astetta tähän aikaan vuodesta.

Sää kylmenee ja muuttuu sateiseksi viikonloppuna

Sää muuttuu Saarikallen mukaan helatorstaista eteenpäin epävakaaksi ja viileämmäksi, kun Suomi siirtyy matalapaineen alueelle. Samalla koko maahan saapuu sadealueita, jotka vaivaavat koko loppuviikon ajan.

– Vielä helatorstaina voi olla yli kaksikymmentä astetta lämmintä maan pohjois- ja itäosissa, jos sateet eivät ehdi sinne. Muualla alkaa sataa jo torstaina varmemmin, Saarikalle sanoo.

Viikonlopun lämpötilat voivat muuten jäädä Saarikallen mukaan sadealueilla alle kymmeneen asteeseen, mutta auringonpaisteessa lämpöä voi olla jopa viisitoista astetta.

Sadealueiden tarkkoja liikkeitä ei ole kuitenkaan vielä tässä vaiheessa mielekästä ennustaa.

– Kannattaa seurata sääennusteita lähempänä helatorstaita ja viikonloppua, jos on lähtemässä juhlimaan ulos, Saarikalle sanoo.

Matalapaine voi jatkua Saarikallen mukaan seuraavan viikon alkupuolelle.

---

Korjattu juttua klo 13.50: Meteorologin nimi on Saarikalle, ei Saarikallio