Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomien kesälehti on ilmestynyt!

Bidenit vierailevat kouluampumisen järkyttämässä texasilaiskaupungissa sunnuntaina – viranomaisten hitaus ampumisen aikaan puhuttanut Uvaldessa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja hänen puolisonsa Jill Biden vierailevat kouluampumisen järkyttämässä texasilaiskaupungissa sunnuntaina. Biden avaa jo aiemmin ilmoitetun vierailun aikataulua Twitter-tilillään julkaistussa viestissä.

Biden kertoo presidenttiparin matkustavan Texasin Uvaldeen surrakseen 21 henkeä menettäneen yhteisön kanssa.

Tiistaisessa kouluampumisessa sai surmansa ainakin 19 lasta ja kaksi opettajaa. Lisäksi kymmeniä lapsia ja muutamia aikuisia sekä ainakin yksi poliisi haavoittui tulituksessa. Osa heistä on kriittisessä tilassa.

Koulussa, jossa ampuminen tapahtui, opiskelee noin 500 lasta. Suurin osa koulun 7–10-vuotiaista oppilaista on latinotaustaisia ja vähävaraisista perheistä.

Epäilty ampuja, 18-vuotias paikallinen mies, sai surmansa tulitaistelussa poliisin kanssa.

Uvalden kouluampuminen on pahin kouluampuminen Yhdysvalloissa sitten Sandy Hookin joukkomurhan vuonna 2012. Tuolloin 20-vuotias mies tappoi 20 koululaista ja kuusi henkilökuntaan kuuluvaa hyökättyään kouluun.

Poliisin erikoisyksikön väitetty hitaus tutkinnassa

Ampumisesta epäilty mies ehti riehua sisällä noin tunnin ennen kuin hänet ammuttiin, kertoi uutiskanava CNN torstaina.

Epäilty ajoi autonsa ojaan ennen saapumistaan Uvaldessa sijaitsevalle koululle, minkä vuoksi hänen perässään oli kaksi poliisia. Nuorukainen pääsi kuitenkin sisälle kouluun lukitsemattomasta ovesta. Hän ampui molempia perässä tulleita poliiseja ja linnoittautui sen jälkeen sisälle.

Viranomaiset tutkivat torstaina, miksi poliisin erikoisyksiköltä kesti tämän jälkeen niin pitkään tulla paikalle ja murtautua sisään. Poliisit ampuivat lopulta epäillyn.

Torstaina oli niin ikään edelleen epäselvää, miksi koulun aseistettu vartija ei onnistunut pysäyttämään epäiltyä.

Erään ampumisessa kuolleen oppilaan isä Jacinto Cazares sanoi uutiskanava ABC Newsille kiiruhtaneensa koululle, kun oli kuullut ampumisesta.

Cazares syytti koulupiiriä siitä, ettei opinahjon ovia oltu pidetty lukittuna. Poliisilla oli hänestä sen sijaan puutteelliset menetelmät ja koulutus, eivätkä viranomaiset toimineet hänen mielestään tarpeeksi nopeasti.

– Siellä oli ainakin 40 hampaisiin asti aseistautunutta lainvalvojaa, mutta he eivät tehneet yhtään mitään ennen kuin oli aivan liian myöhäistä, Cazares kertoi uutiskanavalle.

Ampumisessa kuolleen opettajan puoliso kuoli "särkyneeseen sydämeen"

Välittömien uhrien lisäksi torstaina kerrottiin, että kouluampumisessa kuolleen naisopettajan aviomies oli kuollut.

Oppilaitaan suojellut opettaja sai surmansa kouluampujan tulituksessa Uvaldessa. Hänen miehensä sen sijaan kuoli torstaiaamuna, ilmeisesti sydänkohtaukseen.

– Mielestäni (aviomiehen) kuolinsyy oli särkynyt sydän. Hän ei kestänyt elämänsä rakkauden ja elämänkumppaninsa, jonka kanssa hän oli elänyt 30 vuotta, menetystä, kertoi opettajan serkku.

Pariskunnalla on neljä lasta.

Kanadassa poliisi ampui kuoliaaksi koulun lähistöllä liikkuneen asemiehen

Vain kaksi päivää Uvalden ampumisen jälkeen Kanadassa useat koulut menivät Torontossa eristyksiin asemiehen vuoksi. Toronton poliisin on kerrottu ampuneen kuoliaaksi miehen, jonka sanottiin liikkuneen lähellä koulua kiväärillä aseistautuneena.

Kaupungin itäosassa sijaitsevassa naapurustossa liikkuvasta miehestä olivat ilmoittaneet ohikulkijat. Epäillyn asemiehen on kuvailtu AFP:n mukaan olleen jokseenkin alle tai yli 20-vuotias.

Toronton poliisin Twitter-tilillä kerrottiin aiemmin, että poliisi oli tavoittanut miehen, poliisin ase oli laukaistu ja epäilty oli haavoittunut.

Kaupungin poliisipäällikkö James Ramer kertoi kuitenkin sittemmin toimittajille, että epäilty oli saanut surmansa sen jälkeen, kun hän oli ottanut yhteen poliisien kanssa.

Alustavien tietojen mukaan kaksi poliisia ampui asemiestä kohti

Kanadalaisen CBC:n mukaan Ramer oli kertonut, ettei voi antaa tarkempia tietoja tapauksesta, sillä poliisin toimintaa tarkkaileva yksikkö (SIU) tutkii tapausta.

CBC:lle kommentoineen SIU:n edustajan mukaan alustavat tiedot viittaavat siihen, että kaksi poliisia olisi ampunut epäiltyä kohti.

Yksikön edustajan mukaan epäilty julistettiin kuolleeksi paikan päällä. Paikalta on lisäksi löydetty pitkäpiippuinen tuliase, mutta on liian aikaista vahvistaa, oliko ase miehen kädessä, kun poliisit ampuivat hänet.

Poliisipäällikkö Ramer myönsi, että jännitteet ovat erityisen korkealla, koska kaikki tapahtui vain kaksi päivää Texasin kouluampumisen jälkeen. Hän kuitenkin alleviivasi, ettei tapauksesta koidu vaaraa yleiselle turvallisuudelle.

Uvalden ampumisen jälkimainingeissa Ramer välitti Twitterissä Toronton poliisin osanotot lapsensa menettäneille vanhemmille sekä laajemmalle yhteisölle Uvaldessa.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP